Trupa Teatrului de Stat Constanța s-a întors ieri dintr-un turneu în două orașe ale Transilvaniei – Miercurea-Ciuc și Cluj-Napoca – și așteaptă publicul constănțean la reprezentațiile din zilele următoare, la Sala Studio din Strada Ion Lahovari nr. 2A.
În datele de 1, 2 și 3 decembrie, de la ora 19:.00, este programat cel mai nou spectacol al TSC, „SEASIDE STORIES”, în regia reputatului Radu Afrim, care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian. Scenografia este concepută de tânărul Theodor Cristian Niculae. Distribuția, în ordinea intrării în scenă, este următoarea: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă (elev).
Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim, iar primul, Andrei Dermengiu, a făcut și montajul video.
Alexandru Bibere – operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu – operatori sunet, Andrei Dermengiu – regizor tehnic.
Cele trei reprezentații sunt sold out, la fel ca cele două din luna octombrie.
Călin CIOBOTARI, Revista TEATRUL AZI, „ Afrim și sentimentul litoral al ființei…”:
„Fără îndoială, lumea pe care a creat-o Afrim, plecând de la Constanța, de la cele 120 de trepte, de la tarabele și barurile din Vamă, de la…, ne este familiară și, mai mult decât atât, ne conține. Regăsim în story-urile pe care le ascultăm frânturi, flash-uri din relațiile personale pe care le avem cu marea și cu ceea ce generic numim „vacanța la mare”.
Poate și pentru că dramaturgia reușește să acceseze acea zonă de specific românesc suficient de intens încât să accepți că situațiile acestea nu le-ai putea trăi decât pe litoralul românesc, nicidecum prin Bulgaria sau Grecia… Între un început și un sfârșit de sezon, cele două polarități ale spectacolului, între exuberanța primei zi de plajă și monștrii triști pe care marea lui octombrie îi aduce la mal, se ascund eurile noastre secrete, euri în nud sau date cu cremă solară, ce vor fi redeghizate odată cu toamna, odată cu barul ce s-a închis…”
*******
Mirela STÎNGĂ, Cultura Constanța, „Incandescent! „Seaside Stories“, o vară toridă și întâmplări de la mare, pe scenă, în plină toamnă”:
„Spectacolul lui Afrim se urmărește cu sufletul la gură. Este grav, dar și plin de un umor eliberator. Este intens și răscolitor, nu se povestește.
Dar cum altfel poți să vorbești, dacă nu povestind, despre ce se întâmplă pe scenă, despre jocul actorilor din care regizorul a scos tot ce e mai bun și despre scenografie, creație a proaspătului licențiat Theodor Cristian Niculae?
Scenograful a câștigat pariul de a aduce marea pe scenă, transformând-o într-un personaj omniprezent. Costumele și decorul evocă întru totul spațiul estival. Cabinele, așezate discret pe o latură a scenei, reprezintă locul prin care personajele intră și ies din scenă sau devin „rame“ pentru anumite tablouri.”
*******
Cei care nu au mai găsit acum bilete vor putea viziona „SEASIDE STORIES” în cursul lunii ianuarie. Îi invităm să vadă celelalte spectacole ale Teatrului de Stat Constanța, programate în săptămânile următoare, repertoriul nostru adresându-se spectatorilor de toate vârstele: „UNIVERSURI PARALELE” în 9 decembrie, „8 TAȚI” în 10 decembrie, „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE” în 11 decembrie, „ÎNDOIALA” în 17 decembrie și „MECIUL DE COMEDIE. spectacol interactiv de improvizație”, în 18 decembrie.
Biletele pot fi cumpărate online, pe platforma Mystage.ro sau de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97.