Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2022 – 2023 cu premiera spectacolului „SEASIDE STORIES”, în regia lui Radu Afrim, programată în zilele de miercuri 26 și joi 27 octombrie, de la ora 19.00.
SEASIDE STORIES este un spectacol inovativ, în stilul inconfundabil al reputatului regizor Radu Afrim, care este și autorul scenariului, un colaj de texte despre mare, scrise de șase autori români contemporani: Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, la care se adaugă un poem de Nina Cassian.
Scenografia este concepută de tânărul Theodor Cristian Niculae, acesta fiind al doilea spectacol, după „8 TAȚI”, la care Teatrul de Stat Constanța colaborează cu el. „SEASIDE STORIES” reprezintă debutul său după terminarea studiilor de licență, în vara acestui an.
Distribuția, în ordinea intrării în scenă, este următoarea: Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă (elev).
Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim, iar primul, Andrei Dermengiu, a făcut și montajul video.
Alexandru Bibere – operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu – operatori sunet, Andrei Dermengiu – regizor tehnic
”Este un spectacol de care Constanța avea nevoie, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții la mare. Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al TSC.
*****
Radu Afrim este unul dintre cei mai apreciați, premiați și inovativi regizori români. Fișa sa de creație cuprinde zeci de spectacole la teatre din capitală și din toată România, dar și la teatre importante din Europa, și zeci de premii, între care trei premii UNITER pentru cea mai bună regie și mai multe premii internaționale importante: în doi ani consecutivi, Marele Premiu al Festivalului Grange de Dorigny din Lausanne, Elveția și „Coup de Coeur de la Presse” (premiu decernat de presă) la Festivalul „Off” de la Avignon. Radu Afrim a fost, timp de trei ani, în perioada 2013-2015, director al Galei Tânărului Actor (Gala HOP).
La Constanța a mai montat, în anul 2006, spectacolul „Inimi cicatrizate”, o dramatizare a romanului lui Max Blecher.
*******
Autorii:
MARIUS CHIVU, născut în 1978, este poet, prozator, traducător și cronicar literar. A debutat în 2012 cu volumul de poezie „Vântureasa de plastic”, obținând premiul pentru debut al USR și pe cel al revistei Observator cultural. De atunci a publicat mai multe volume de poezie, proză, interviuri, la edituri prestigioase, iar poezia sa a fost tradusă în franceză, suedeză, engleză, polonă, spaniolă și catalană.
Lavinica Mitu, născută în 1980, la Slatina, a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, iar volumul său de debut este „Bărbatul fără cap”, apărut la Polirom în acest an.
Dan Alexe, născut în 1961, în județul Buzău, este scriitor, cineast, jurnalist și traducător, în prezent stabilit în Belgia. A călătorit și a realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo și Asia Centrală. A devenit cunoscut mai ales prin discursul împotriva protocronismului și dacopatiei. A publicat mai multe volume de publicistică și proză, la edituri consacrate.
Simona Goșu, născută în 1976, este traducător, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română la Universitatea din București și un master de lingvistică aplicată și predarea limbii engleze. A publicat proză scurtă în reviste culturale și a debutat în 2020 cu volumul de proze scurte „Fragil”. Este la a doua colaborare cu regizorul Radu Afrim prima fiind la spectacolul „câine cu om. câine fără om”, montat anul trecut la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Tudor Ganea, născut în 1983, la București, a copilărit la Constanța și a absolvit liceul Mircea cel Bătrân, unde l-a avut profesor pe regretatul poet și prozator Mircea Țuglea. Este arhitect, iar, ca scriitor, a debutat în 2016 cu romanul Cazemata, publicat la Polirom, pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural și premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). De atunci a mai publicat patru volume, la aceeași editură.
Nicoleta Dabija, născută în 1978, la Constanța, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași în 2002, iar în 2008 a devenit doctor în filosofie, cu teza Metafizică și confesiune. Este autoarea mai multor volume de eseuri, filosofie și interviuri. În 2018 a debutat în poezie. A tradus în limba română integrala operei poetice a lui Giuseppe Ungaretti. În ultimii ani a publicat eseuri și proză.
Nina Cassian, născută în 1924, la Galați, decedată în 2014, la New York, a fost poetă, eseistă, traducătoare și compozitoare. Este cunoscută de publicul larg mai ales pentru poeziile pentru copii, dar opera sa, care conține zeci de cărți publicate încă din 1947, a culminat cu volumele de memorialistică, ce realizează o panoramă a mediului literar din România.
*******
Spectacolele Teatrului de Stat Constanța se desfășoară în Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A. Biletele pentru toate spectacolele programate pot fi cumpărate online, pe platforma MyStage și la agenția de bilete a TSC din Bulevardul Tomis nr. 97.