Un proiect cultural inedit a debutat în județul Constanța. Este intitulat „Terapie prin artă în centre de plasament din județul Constanța”, realizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și cu compania de transport auto Business Class Tour, și se desfășoară până pe 30 octombrie 2021. Este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – A.F.C.N. Valoarea totală este de 77.800 lei (70.000 lei finanțare AFCN, 7.800 lei contribuția proprie a beneficiarului). Proiectul propune realizarea unui program de artă comunitară în 10 centre de plasament din județul Constanța și presupune două direcții de dezvoltare complementare: 1. folosirea procesului de creație artistică ca formă de psihoterapie pentru persoanele instituționalizate în cele 10 centre; 2. regenerarea vizuală a unor spații comune din cele 10 centre prin pictarea artistică a pereților sălilor de mese, sălilor de studiu, camerelor de joacă / recreere și a holurilor acestora.
În prima parte a proiectului, care a început deja, sub îndrumarea unui psiholog și a doi specialiști în pedagogie artistică, 10 artiști plastici vor lua contact cu persoanele instituționalizate și le vor ajuta să-și descopere sau să-și dezvolte abilități artistice tematice. În cea de-a doua parte, cei 10 artiști plastici, ajutați chiar de gazde, vor picta artistic pereți ai spațiilor comune din cele 10 centre.
Cele 10 unități vizate de proiect sunt: 1. Centrul de Plasament „Traian” Constanța; 2. Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență din cadrul Complexului de Servicii pentru Protecția în Regim de Urgență a Copilului, a Cuplului Mamă – Copil și a Victimelor Violenței în Familie Constanța; 3. Casa de tip Familial „Decebal” Constanța; 4. Complexul de Servicii Comunitare „Sparta Rotterdam” Techirghiol; 5. Casa de Tip Familial „Callatis” Mangalia; 6. Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilități „Aristotel” Techirghiol; 7. Centrul de Îngrijire și Asistență Techirghiol; 8. Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia” Techirghiol; 9. Locuințe Protejate – Casa „Colibri” Topraisar; 10. Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilități „Sf. Luca” Negru Vodă.
„Proiectul va contribui la dezvoltarea abilităților artistice și de socializare ale persoanelor cu nevoi speciale, aspecte benefice pentru incluziunea lor în mediul tipic și în societate, dar și la creşterea nivelului de conştientizare a comunităţii cu privire la problemele acestora. Favorizarea explorării și observarea emoțiilor – atât conștiente, cât și subconștiente – prin intermediul artei va încuraja dezvoltarea exprimării libere, va genera un potențial interes pentru artele vizuale și pentru arta murală și va promova formule noi de adresabilitate şi comunicare în rândurile persoanelor instituționalizate în cele 10 centre.”, a declarat Sebi Pătrunhei, responsabil PR al proiectului.
CONTEXT
Potrivit specialiștilor, terapia prin artă presupune folosirea procesului de creație ca formă de psihoterapie în procesul de dezvoltare personală, în special pentru persoanele care suferă de traume sau boli. Introdusă în urmă cu 80 de ani ca metodă de terapie în special în instituțiile de tratament al bolilor mintale, art-terapia devine în secolul XXI o alternativă terapeutică îndreptată îndeosebi către subiecți din centre de reabilitare, case de copii, adăposturi, comunități defavorizate. Deosebit de utilă în tratamentul persoanelor care au suferit traume personale, cum ar fi abuzul copiilor, abuzul sexual, violența sau urmările unui dezastru natural, această modalitate de terapie are rolul de a ajuta persoanele vizate să se întoarcă la o funcționare normală, sănătoasă, eficientă, atât din punct de vedere social, cât și emoțional sau cognitiv.
În România, după ce au debutat timid la mijlocul anilor 2000, educaţia artistică pentru copiii cu dizabilităţi, atelierele de artă pentru persoanele cu dificultăți psihice sau programele de artă comunitară pentru grupuri defavorizate sau adăposturi sunt din ce în ce mai prezente în viața comunităților cu probleme medicale, economice sau sociale, contribuind la îmbunătățirea sau restabilirea funcționalității sociale și personale a subiecților şi la redarea sentimentului de bunăstare personală pentru aceștia.
În Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială contează și pe sprijinul ONG-urilor pentru a implementa și această metodă de terapie în centrele de plasament din aria de responsabilitate.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.