Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Teren retrocedat de Georgică Giurgiucanu în Mamaia, executat silit de sub sechestru și în mijlocul unui proces civil

Published

on

Georgica Giurgiucanu si mastodonul din fosta parcare de la Cazino Mamaia

Primăria Constanța ar putea rămâne cu buza umflată în mijlocul unui proces civil, în care se judecă pentru recuperarea unui teren din inima stațiunii Mamaia, retrocedat fraudulos de fostul primar Radu Mazăre către Georgică Giurgiucanu.

Pe 15 aprilie 2025, un executor judecătoresc din Constanța organizează o primă licitație, pentru a vinde cota de proprietate de 1/4, înscrisă pe numele lui Giurgiucanu, din fosta parcare de la Cazino – Mamaia. Întregul teren măsoară 3.696 de metri pătrați, iar partea înscrisă pe numele lui Giurgiucanu corespunde cu 924 de metri pătrați. Licitația pornește de la 739.000 de euro. Executarea silită se face la cererea unui creditor care i-a împrumutat 10.000 de euro lui Giurgiucanu, în 2021, în timp ce acesta din urmă era în pușcărie. Dar cel mai interesant este faptul că terenul se vinde de sub sechestrul instituit în 2008 și menținut în 2019, la finalul dosarului retrocedărilor, în vederea confiscării speciale. De asemenea, se vinde în ciuda faptului că există pe rol un proces civil important, care a fost notat în cartea funciară.

Retrocedarea

Totul a început cu fostul primar Radu Mazăre, care a retrocedat ilegal un milion de metri pătrați din trupul Constanței. Parcarea de la Cazino, aflată pe malul Lacului Siutghiol, în dreptul vechiul debarcader, a fost retrocedată prin Dispoziția 1344/2004, la poziția 27 (vezi AICI documentul). În total, Dispoziția cuprindea 44 de terenuri, cu o suprafață de 8,2 hectare. Cinci șmecheri au fost îmbogățiți injust prin acest document: Georgică Giurgiucanu, Valentin-Gheorghe Ionescu, un fost tovarăș de școală al lui Mazăre, inclus în poveste prin firma sa Habitat și Ambient SA, dinamoviștii Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, ultimul acționând prin bunica sa Maria Măriuță, și Mihai Comboianu.

Ulterior, printr-un act de partaj voluntar, parcarea de la Cazino a devenit proprietate comună, 1/2, a lui Georgică Giurgiucanu și a firmei Habitat&Ambient SA.

Un act meșterit de Felicia Ovanesian

În 2007, avocata Felicia Ovanesian, acționând în numele unei firme din grupul italian FINCOGERO, a redactat un act juridic, ce avea să fie autentificat la notar, în puterea nopții. Documentul a fost semnat la ora 21 de Ovanesian, de clientul ei Giovanni Romeo (reprezentantul firmei Bio Agri SRL) și de soții Giurgiucanu. Iar la 22,45, avea să fie semnat și de Valentin-Gheorghe Ionescu (ca reprezentant al SC Habitat și Ambient SA), în absența celorlalți.

Prin acest act, numit contract de vânzare-cumpărare de bun viitor, clientul Feliciei Ovanesian se alegea cu dreptul de proprietate asupra unei cote de 1/2 din teren. Practic, italianul se angaja să construiască un bloc în două tronsoane pe terenul de la Cazino. La rândul lor, Giurgiucanu și Ionescu se angajau să cumpere unul dintre tronsoane cu 12,5 milioane de euro, ca bun viitor. Ba chiar acceptau să plătească un avans de 2,5 milioane de euro, dar nu cu bani, ci prin darea în plată a unei jumătăți din întregul teren.

Colaj contract Ovanesian parcarea de la Cazino Giurgiucanu Grizzly

Extrase din actul conceput de Felicia Ovanesian. Întregul document poate fi citit AICI.

Giurgiucanu și Habitat-ul lui Ionescu aveau să fie înscriși ca proprietari în cartea funciară pe cote de câte 1/4 din teren, dobândite în baza contractului redactat de Ovanesian.

În 2008, înainte ca Mazăre, Giurgiucanu și ceilalți făptași de la retrocedări să fie trimiși în judecată, terenul a fost pus sub sechestru, în vederea confiscării speciale. Pe de altă parte, grupul italian a primit autorizații și a ridicat un mastodont, lipit – în bătaie de joc – de pasarela de la Cazino.

Prima tentativă de executare silită, instrumentată de Ovanesian

În 2012, în cartea funciară a terenului a fost notată o primă tentativă de executare silită a cotei lui Giurgiucanu din fosta parcare de la Cazino. Este vorba de o somație emisă de Cătălina Rusu, o executoare din Medgidia, care acționa la cererea Feliciei Ovanesian. Cunoscuta avocată încerca să recupereze un onorariu restant de la patronul FINCOGERO, de câteva mii de euro. Însă în loc să-l execute pe milionar, aceasta a optat să se îndrepte împotriva lui Giurgiucanu, care datora niște bani datornicului ei, având calitatea de terț poprit.

În 2016, executoarea angajată de Felicia Ovanesian a reușit până la urmă să vândă la licitație un alt teren retrocedat de Giurgiucanu, lângă hotelul Minerva, teren aflat la rândul său sub sechestru. DNA a reacționat și a trimis-o pe Rusu în judecată pentru abuz în serviciu, însă aceasta avea să fie achitată definitiv, în 2018, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe baza unor argumente pe care le puteți studia AICI.

Dispoziția lui Mazăre, anulată în penal

În 2019, la finalul dosarului retrocedărilor, Dispoziția lui Mazăre 1344/2004 a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de alte zeci de acte. Instanța supremă a ridicat sechestrul de pe cota de ½ deținută de italieni asupra terenului de la Cazino, apreciind că aceștia au dobândit-o cu bună credință. Însă cotele lui Giurgiucanu și Ionescu au fost menținute sub sechestru. O mențiune în acest sens a fost înscrisă în cartea funciară. Întregul document poate fi citit mai jos:

Bd Mamaia 355A Zona Cazino Parcare Extras De Carte Funciara Georgica Giurgiucanu

Dosarul Retrocedărilor, în civil

Recuperarea terenurilor rămase sub sechestru se face pe cale civilă, în procese de lungă durată.

În Dosarul 25579/3/2020 al Tribunalului București, Municipiul Constanța și Statul Român au cerut constatarea nulității absolute a unor acte întocmite de gruparea Giurgiucanu-Ionescu-Borcea în legătură cu 49 de terenuri retrocedate fraudulos. În februarie 2023, la această cauză de judecată a fost conexat și dosarul 36494/3/2021, prin care municipalitatea a întreprins demersuri similare cu privire la alte două terenuri, uitate inițial. Printre acestea două se află și terenul de la Cazino, despre care vorbim în articolul de față.

Tribunalul a adoptat o hotărâre pe fond, nedefinitivă, în 21 decembrie 2023, prin care a admis acțiunea cu privire la primele 49 de terenuri. Nimic despre celelalte două, în dispozitivul hotărârii! Nu știm cum s-a motivat, dacă s-a motivat, dacă a fost o scăpare. Cert este faptul că toate părțile din dosar, Statul, Municipalitatea și Rechinii, au declarat apel. Dosarul s-a mutat la Curtea de Apel București, însă nu a fost fixat nici până acum un prim termen de judecată.

Municipalitatea speră să obțină și celelalte două terenuri, printre care se află și cel de la Cazino. Dacă mai apucă.

Executarea silită

Acest demers legitim ar putea fi zădărnicit de licitația organizată de executorul judecătoresc Stelian Beciu, pe 15 aprilie 2025. Începerea procedurii de executare a fost notată în cartea funciară încă din 3 iunie 2022, după cum urmează:

”Se notează începerea urmăririi silite a imobilului în dosarul de executare silită nr. 78/2022 emis în data de 27.05.2022 de BEJ Beciu Stelian, pentru suma de 10.000 Euro și 12.286,19 Lei cheltuieli de executare, creditor SULIMAN ERVIN, privind cota parte de 1/4 din imobil proprietatea debitorului GIURGIUCANU GEORGICĂ.”.

În anunțul de licitație publicat de executorul judecătoresc se arată, negru pe alb, că terenul se află sub sechestru. Însă noțiunea de sechestru, adică de INDISPONIBILIZARE a bunului, a fost golită de orice conținut, prin precedentul creat de Cătălina Rusu și Felicia Ovanesian, la care ne-am referit mai sus. Dacă s-a putut vinde de sub sechestru în 2016 și nimeni n-a răspuns, de ce nu s-ar putea și acum?

Publicatie de vanzare executor Beciu Stelian teren Giurgiucanu Mamaia

Extras din anunțul de licitație

Despre implicarea Feliciei Ovanesian în executarea silită din 2016 am scris pe larg AICI, redând inclusiv punctul ei de vedere.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions