Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Terenurile primarului Decebal Făgădău, o afacere cu profit de 1000% şi mulţi inculpaţi

Published

on

Decebal Făgădau a fost numit viceprimar în ianuarie 2009. În declaraţia de avere dată în anul 2010, el declara că deţine un teren de 500 de mp în cartierul Compozitorilor. Istoria acestui teren spune totul despre traiectul politic al lui Decebal Fagădău. Lotul lui Făgădău provine dintr-o parcelă mai mare ce i-a fost atribuită la data de 12.11.2002, prin dispoziţia de primar 3750, Laurei Maria Leşe de fostul primar Radu Mazăre. În total parcela măsura 15.438 mp pe strada Baba Novac în zona numită generic Compozitorilor. Retrocedarea ”Leşe” face obiectul dosarului ”Retrocedărilor” în care au fost trimişi în judecată din anul 2008 de către DNA: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Ramona Dospinescu, alături de alţi 34 de inculpaţi. Revenind la retrocedare trebuie spus că la doar trei săptămâni de la punerea în posesie a Laurei Leşe, pe 23 decembrie 2002, aceasta a vândut cei 15 438 de mp primiţi prin decizia de primar doctorului Şerban Alexandru Octavian, şeful secţiei de Ortopedie din Spitalul Judeţean care mai lucrează şi la Clinica Pozimed, societate controlată prin interpuşi de trioul Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky. Tot la Pozimed a mai lucrat până în decembrie anul trecut şi soţia lui Decebal Făgădău, Monica Gaitanidis Făgădău.

Loturi pentru membrii „găştii” lui Radu Mazăre

Mai întâi doctorul Şerban a lotizat parcela de un hectar şi jumătate după care a vândut treptat loturile. Vănzările par a fi cu dedicație dacă luăm în calcul cumpărătorii de la a doua mână. Unul dintre aceştia a fost Decebal Făgădău care la acea oră era directorul Complexului Muzeal de ştiinţe ale Naturii-Delfinariul din Constanţa devenit unul dintre omenii de încredere ai lui Radu Mazăre. Făgădău a cumpărat pe 31.05.2005, Lotul 9, cu suprafața de 504,45 mp situat pe strada Baba Novac în cartierul numit Compozitorilor. Preţul a fost de 5000 de dolari, echivalentul a 145.000.000 de lei.

Download (PDF, 587KB)

După această achiziţie Decebal Făgădău, care se căsătorise între timp cu Monica Gaitanidis, a făcut un schimb de teren tot în aceeaşi zonă cu Balagiu Adrian. Primarul a dat Lotul 9, de 504 mp şi a primit  două loturi: Lotul 18 de 139,34 mp și Lotul 35 de 369,34 mp, în total 509 mp.

Advertisement
usr

Download (PDF, 546KB)

În contractul de schimb loturile au fost echivalate la aceeași valoare: 26.200 lei, adică 9632 de dolari. Interesant este că familia Balagiu cumpărase parcelele 18 și 35 de la Mihaela Elvira Gherasim (Chiriac după căsătorie) fost acționar la clinica Pozimed, unde  a fost colegă cu Mihaela Gaitanidis-Făgădău.

Download (PDF, 707KB)

Preţul de schimb al celor două parcele a fost evaluat la 9632 dolari, aproape dublu faţă de preţul cu care cumpărase Făgădău Lotul 9 de la doctorul Şerban. Deci Făgădău a ieşit în câştig şi deja îşi dublase suma cu care cumpărase iniţial. Mergând mai departe pe firul tranzacţiilor observăm că Mihaela Elvira Gherasim cumpărase Lotul 18 de 139,68 mp tot de la doctorul Şerban cu preţul de 1000 de dolari, iar Lotul cu numărul 35 şi suprafaţă de 365 mp,  de la Barbu Parascheva, cu 3000 de dolari.

Download (PDF, 1.35MB)

Lotul 35 provine dintr-o altă retrocedare cercetată în dosarul ”Retrocedărilor” şi anume: ”Cocăneanu”. Barbu Parascheva este, de asemenea, cercetată în acelaşi dosar, alături de Radu Mazăre şi ceilalţi 35 de inculpaţi. În total, loturile 18 şi 35 însumau 509 mp şi au costat la prima mână 4000 de dolari, cu 1000 mai puţin decât lotul 9 cu suprafaţa de 504 mp, cumpărat de Făgădău direct de la doctorul Şerban.

Decebal Făgădău vânzare cu profit 1000%

Şi acum urmează profitul: Decebal Făgădău a vândut pe 14 martie 2012 soţilor Cristea Constantin şi Maria terenul de 509 mp, adică loturile 18 şi 35 însumate, localizate acum pe strada Constatin Bobescu, nr. 102, cu preţul de 50 000 de Euro! După trei ani, pe 05.08.2015, soţii Cristea Constantin şi Maria au vândut la rândul lor terenul de pe Constatin Bobescu, nr 102, tot cu 50 000 de Euro soţilor Sâmboteanu Victor şi Snejana fără nici un profit.

Advertisement
usr

Download (PDF, 3.06MB)

Compozitorilor, cartierul care trebuia să poarte numele: „Complicilor”

Aşadar din retrocedările numite generic ”Leşe” şi ”Cocăneanu”, ambele cercetate de procurorii DNA, a luat naştere Cartierul Compozitorilor! Intermediarii care au vândut la prima mână după ce au cumpărat de la Ioan Constatantin Cocăneanu şi Laura Leşe sunt de fapt complicii judecaţi alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Este vorba despre doctorul Şerban Alexandru Octavian, cumpărător interpus în retrocedarea ”Leşe” şi Barbu Parascheva, cumpărător interpus în retrocedarea ”Cocăneanu”. Vănzările la prima mână după lotizare par a fi tranzacţii care au la origini înţelegeri prelabile în care se vehiculează sume simbolice de bani. În spiritul celor afirmate anterior stă lista proprietarilor din Compozitorilor. Printre proprietarii care au avut sau mai au terenuri în zona enumerăm câteva din personajele din anturajul lui Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky: deţine un lot doctorul cercetat pentru luare de mită, Dănuţ Căpăţână, fostul director al Spitalului Judeţean, Popa Basarab, fostul patron al Pomacost SRL, societatea care are contract cu Primăria Constanţa pentru întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, decedat în vara lui 2015, inculpat în acelaşi dosar al ”Retrocedărilor”, Mircea Taiss producător la TV Neptun, avocatul de casă Marius Mocanu, Chiriac Mihaela Elvira, administrator în mai multe societăţi controlate de Sorin Strutinsky inclusiv acţionar la Pozitron Medical Investigation. Fără nicio legătură directă cu ”gaşca” lui Radu Mazăre în zonă mai are două loturi pe care şi-a construit casă şi judecătorul Marius Cristian Epure. Dacă luăm în calcul cine sunt primii proprietari în cartierul Compozitorilor care au cumpărat în primăvara-vara lui 2005, putem trage concluzia că doctorul Şerban şi Barbu Parascheva sunt doar intermediari cărora pare că li se şi indica cui să vândă şi probabil şi cu ce preţ.

De la Gheorghe Martin pentru soţia sa …..cinci hectare pe malul lacului Siutghiol

O altă parcelă de teren pe care o regăsim în declaraţia de avere a primarului Decebal Făgădău este trecută ca moştenire. În acelaşi document, lotul este declarat în Constanţa-Palazu Mare, probabil ca să nu atragă atenţia. De fapt, parcela este situată pe malul lacului Siutghiol şi pare a fi o altă tranzacţie cu dedicaţie pentru Decebal Făgădău, de data aceasta disimulată într-o moştenire. Lotul lui Decebal Făgădău şi al soţiei sale provine dintr-o parcelă de cinci hectare care nu se ştie cum a ajuns în posesia familiei Martin. La începutul anului 2001, Gheorghe Martin, tatăl deputatului PSD Eduard Martin, era prefect al judeţului Constanţa. Profitând de acestă funcţie, Gheorghe Martin a înlesnit un schimb de terenuri dintr-o locaţie fără perspectivă într-una cu un potenţial uriaş situată chiar pe malul lacului Siutghiol. Era vorba de nici mai mult nici mai puţin de cinci hectare amplasate între Constanţa şi Palazu Mare. Pe 23 ianuarie 2003, Gheorghe Martin a emis un Titlu de proprietate pe care l-a şi semnat pe numele soţiei sale Maria Martin şi a altor trei persoane ca şi moştenitori ai lui Bălănescu Stoica. Maria Martin moştenise mai multe hectare într-o zona care nu avea nimic în comun cu municipiul Constanţa.

Advertisement
usr

Maria Martin Tp

Pe 28 martie 2007, Martin Maria i-a vândut lui Cristea Dan Florin un lot de 1000 de m.p. ce făcea parte din parcela de cinci hectare. Preţul: 150 000 de Euro. Terenul cu deschidere direct la malul Lacului Siutghiol avea ceva valoare deşi pare puţin supraevaluat.

Dispuşi să piardă 120.000 de euro în favoarea socrului lui Decebal Făgădău

Trei ani de zile parcela a rămas în proprietatea soţilor Cristea Dan Florin şi Alina-Mihaela. Pe 02 aprilie 2010, Cristea Dan Florin a avut o ofertă de nerefuzat şi a vândut, în pierdere. Preţul tranzacţiei…..Stupoare: 30 000 de Euro!!!!! Fericiţii cumpărători ai celor 1000 de mp sunt: Gaitanidis Ioan, socrul lui Decebal Făgădău, şi lui Bostan Vasile, în părţi egale. Din motive de neînţeles, soţii Cristea Dan Florin şi Alina-Mihaela au preferat să piardă 120 000 de Euro în favoarea socrului primarului Decebal Făgădău şi a lui Bostan Vasile. La momentul tranzacţiei Decebal Făgădău era viceprimar de un an si trei luni şi deja intrase în clubul select al ”găştii” lui Radu Mazăre. Tranzacţia pare suspectă din două puncte de vedere: Ori soţii Cristea nu au plătit 150 000 de Euro Mariei Martin şi atunci nu aveau ce regreta în faţa unei asemenea pierderi, ori serviciul făcut socrului lui Decebal Făgădău merita pierderea de 120 000 de Euro. În ambele cazuri, tranzacţia ridică mari semne de întrebare. După decesul lui Gaitanidis Ioan, terenul a fost moştenit de cele două fiice şi soţia sa, iar aşa o parte din parcelă a ajuns în posesia actualului primar Decebal Făgădău.

Soţii Cristea Dan Florin şi Alina-Mihaela, finii şefei Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa

Advertisement
usr

Revenind la dosarul Retrocedărilor şi la lista complicilor judecaţi alături Radu Mazăre şi Nicuşor Constatinescu, trebuie să aducem în discuţie şi pe Ramona Dospinescu, ”vioara întâi” a retrocedărilor, directoarea Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa. Ea este căsătorită cu Niculae Dospinescu, fost coleg de facultate cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu şi fost consilier judeţean PSD. În ecuaţia tranzacţiei Cristea – Gaitanidis, faptul că soţii Cristea sunt finii lui Nicolae şi Ramona Dospinescu schimbă mult resorturile comerciale ale vânzării în pierdere. În plus Cristea Dan Florin mai apare şi în acţionariatul unor firme alături de Niculae Dospinescu. Se poate trage concluzia că soţii Cristea au fost doar nişte intermediari care au făcut un servciu lui Decebal Făgădău. Această este povestea a doar două terenuri ale lui Decebal Făgădău, continuatorul afacerilor imobiliare ale trioului Radu Mazăre-Nicuşor Constatinescu-Sorin Strutinsky!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Absolvent al facultății de jurnalism - presă scrisă București, și-a început activitatea în 1994 la cotidianul Evenimentul zilei, pe funcția de redactor în cadrul secției Investigații. În cariera de jurnalist a mai lucrat la următoarele instituții Mass media: Cotidianul (redactor investigații), România liberă (redactor investigații), Ziua (redactor investigații), Ziua de Constanța (director) Jurnalul Naţional (redactor investigații), Săptămâna Financiară (colaborator), Antena 1 Constanța (director media). A publicat peste 500 de articole de toate genurile jurnalistice.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions