Published
5 ani agoon
Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru alegerile prezidențiale, și Cătălin Ivan, candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională pentru fotoliul de la Cotroceni, s-au întâlnit, luni seară, într-o dezbatere TV. Astfel, în emisiune România9 de la TVR, cei doi candidați au vorbit despre proiectele pentru România, democrație, instituții publice, economie și chiar parteneriat civil.
Întâlnirea a debutat cu o glumiță marca Theodor Paleologu care a spus că era o piesă interesantă la Teatrul Național, dar a ales dezbaterea televizată cu candidatul Cătălin Ivan. Desigur, remarca era o săgeată electorală trimisă către candidatul Dan Barna (USR) care a primit invitația de a participa la o dezbatere electorală tot la TVR, însă a ales să-l trimită pe Cristian Seidler, care a mințit în direct că Barna este la cluj, la o acțiune de campanie. Ghinionul USR-iștilor a făcut ca, în timpul emisiunii, Dan Barna să posteze pe contul său de Facebook o poză în care apărea cu soția la Teatrul Național. În descrierea fotografiei, Barna a scris că este “bucuria unei seri obișnuite de sâmbătă”.
În opinia candidatului PMP pentru Cotroceni, principala problemă a României este “războiul româno – român”, un drum care nu duce nicăieri. De asemenea, se impune restabilirea prestigiului internațional al României, un lucru care este atributul președintelui, în opinia lui Paleologu.
“Să oprim războiul româno-român, să oprim drumul care nu duce nicăieri. De asemenea, implicarea în diplomație, în restabilirea prestigiului internațional al României – acestea sunt chiar lucruri care țin de președinte. Și al treilea lucru: președintele trebuie să coaguleze toate forțele politice din societatea civilă, patronatele, pentru un proiect de țară care să răspundă la trei mari probleme care sunt durerile noastre, educație, sănătate, infrastructură. Și, aș adăuga la asta stabilitatea economică, predictibilitatea statului. Președintele poate contribui la predictibilitatea statului. Economia are nevoie de un stat predictibil”, a spus Theodor Paleologu în dialog cu moderatorul emisiunii de la TVR și candidatul Cătălin Ivan.
Despre românii din Diaspora
O altă problemă a României o reprezintă numărul mare al românilor care aleg să părăsească țara pentru un trai mai bun. Theodor Paleologu consideră că românilor plecați peste granițe să muncească nu trebuie să le promită cineva bani sau reduceri, tăieri de impozite sau cine știe ce altceva. Important, consideră liderul PMP, este ca aceștia să rămână în strânsă legătură cu țara.
“E foarte ușor să-i ținem aproape pe cei din Diaspora. Nu trebuie să promitem verzi și uscate, să promitem bani sau reduceri, tăieri de impozite… nu. Cred că prin telefon – uite, dumneavoastră (Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii n.r.) aveți un telefon mai bun decât al meu –, ei pot fi conectați cu România, ei pot fi conectați cu țara. Important e să-i ținem aproape, eu cred că asta trebuie să facem în legătură cu cei din afara țării. Ne-ați întrebat de proiect. Păi, proiectul este programul pe care îl prezint, și anume o Românie respectată, o Românie educată și o Românie performantă, meritocratică”, a explicat Theodor Paleologu.
Pentru aceste răspunsuri, dar și pentru dialogul echilibrat, amical și civilizat, Cătălin Ivan l-a laudat pe candidatul PMP pentru prezidențiale și a spus chiar că l0ar vota în turul II. De asemenea, o altă laudă la adresa colegului de dezbatere a ținut de faptul că Theodor Paleologu a insistat ca aceste dezbateri între candidați să aibă loc. Cătălin Ivan a spus public faptul că apreciază, în mod deosebit, acest aspect.
“Dialog deschis, candidații se întreabă”
Întrebarea lui Cătălin Ivan pentru Theodor Paleologu: Amândoi am susținut referendumul de anul trecut pentru redefinirea căsătoriei, să fie cât mai clar în Constituție. Întrebarea este… Acel referendum nu a trecut, dar problema a rămas. Acum se discută despre parteneriatul civil și aceasta este o capcană în care putem să picăm foarte ușor, pentru că este ușa din spate prin care această temă este adusă în România. Întrebarea este dacă susțineți sau nu parteneriatul civil.
Răspunsul lui Theodor Paleologu: Susțin… dispozitive legale care să satisfacă nevoile concrete ale cuplurilor homosexuale. Dacă unul dintre ei este bolnav, să poată avea acces la informație medicală celălalt… de moștenire, de lucruri de genul ăsta, de lucruri care țin de organizarea vieții. Cred că lucrul ăsta nu ar trebui să ne pună o problemă. Poziția mea a fost legată de căsătorie. Problema căsătoriei a fost în discuție la referendum și, în viziunea mea, căsătoria trebuie să rămână definită ca un contract între persoane de sexe diferite, da? Vorbim despre căsătorie.
Întrebarea lui Theodor Paleologu pentru Cătălin Ivan: Dacă cumva ajung în turul doi cu doamna Dăncilă, pe cine votați?
Răspunsul lui Cătălin Ivan: [Râde] Deci, dintre toți candidații, pentru simplul fapt că ați venit la această dezbatere – și apreciez enorm –, ba chiar e a doua dezbatere într-o zi pe care am avut-o, faptul că n-ați evitat dezbaterea, că v-ați spus punctul de vedere onest într-o campanie care n-a existat, ați făcut un efort imens de a promova această campanie prezidențială și importanța acestor alegeri, cu siguranță aș vota cu dumneavoastră!
Theodor Paleologu: Pot să fac un mic comentariu? Cred că e o chestiune de dreapta. Domnul Ivan e un om de stânga. Eu sunt om de dreapta. Poate exista încredere între stânga și dreapta. E foarte important și cred că e o lecție pentru societatea românească.
Cătălin Ivan: Are cineva o vorbă: Că un popor trebuie să respire cu ambii plămâni, nu doar cu unul. Ca să construim un proiect de țară, avem nevoie să punem împreună și ce are mai bun stânga, și ce are mai bun dreapta.
Dialogul îl puteți urmări aici:
Theodor Paleologu, candidatul PMP la funcția de președinte al României, participă la încă o dezbatere electorală cu un contra-candidat, în direct acum la TVR.
Publicată de PMP TV pe Luni, 4 noiembrie 2019
Important de punctat este și faptul că Theodor Paleologu a mai participat și la alte dezbateri televizate în această campanie electorală, una la Realitatea TV, alta la Iași, la invitația unor Asociații de tineret, care i-au invitat pe toți candidații înscriți în competiția prezidențială, dar numai doi dintre ei au dat curs invitației.
sursa foto: G4Media
Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 31190006
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!