Toți operatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) au fost notificați în ceea ce privește respectarea prevederilor legale la amenajarea sectoarelor de plajă.
Având în vedere că o parte din operatorii de plajă au demarat lucrările de amenajare a plajelor, inspectorii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au trimis către cei 450 de operatori de plajă cu care A.B.A.D.L. are încheiate contracte de închiriere, înștiințări prin care sunt atenționați să respecte întocmai legislația în vigoare și prevederile contractuale.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei de către ABADL, operatorii de plajă trebuie să asigure o suprafață de plajă destinată şezlongurilor și turiştilor cu accesorii proprii, potrivit art. 18 si 19 din Ordinul M.D.R.T. nr. 1204/2010.
ART. 18. „Suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajä.”
ART. 19 „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilitä în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă.
Utilizatorii de plajă care au încheiate contracte de închiriere cu A.B.A.D.L. au principalele obligații:
- să întrețină și să igienizeze zilnic și ori de câte ori este nevoie suprafața de plajă utilizată
- să nu realizeze pe plajă construcții şi dotări cu alte destinații decât cele prevăzute în lege Astfel, pe sectorul de plajă se vor amplasa numai dotările de plajă prevăzute în P.U.Z.-ul pentru amenajarea plajei şi Ordinul MDRT nr. 1204/2010 și numai cu acordul A.B.A.D.L.
- să permită accesul liber pe plajă şi libera circulație a persoanelor în spațiul plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă.
- să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere;
- să se asigure pemanent o suprafață de plajă liberă pe toată lungime sectorului de plajă, corespunzătoare unei lățimi de 5 m de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare şi ecologizare mecanizată. Pe această suprafață de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.
“Operatorii de plajă au termen de 5 zile de la primirea notificărilor să dezafecteze construcțiile sau extinderile ilegale pe sectorul de plajă ce face obiectul contractului de închiriere, neprevăzute în P.U.Z. – Amenajare plajă. În caz contrar se vor aplica prevederile art. 14 Cap. Răspunderea contractuală din contractul de închiriere, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea contractului. Ca în fiecare an inspectorii A.B.A.D.L. vor monitoriza pe parcusul sezonului estival plajele litoralului românesc pentru a se asigura că legea este respectată”, a declarat directorul Bogdan Bola.