Peste 150 de militari artileriști din Forțele Terestre au fost evaluați de specialiștii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl.bg. Ion BUNGESCU ” în ceea ce privește cunoștințele teoretice și practice ale sistemului antiaerian Gepard și ale tunului de calibru 2×30 mm. Aceștia au avut misiunea de a executa foc asupra unor unor ținte terestre și aeriene radiodirijate, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Misiunea a fost îndeplinită cu succes de militarii Batalionului 348 Apărare Antiaeriană “Dobrogea”, Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov”, Batalionului 635 Apărare Antiaeriană „Precista” și Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuș”.
La trageri au asistat mai mulți ofițeri superiori din Forțele Terestre Române, care au vrut să vadă cum execută aceștia tragerile reale și cum s-au instruit.
Comandantul Brigăzii 282 “Unirea Principatelor”, general de brigadă Iulian Daniliuc: “Pentru noi, și în special pentru Batalionul 288 Apărare Antiaeriană, este cea mai importantă activitate la care particip în acest an în Poligonul Capu Midia, care are oportunitatea să execute trageri atât împotriva țintelor aeriene, cât și împotriva țintelor terestre. Am văzut în această dimineață trageri de luptă cu secția împotriva țintelor aeriene și ulterior trageri de luptă cu bateria. Rezultatele au fost de excepție pentru ambele tipuri de trageri de luptă, aproape toate proiectilele lovind țintele decoperite”.
Pentru trupele venite în misiune în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia perioada de dinaintea evaluării a însemnat multă muncă, pregătire intensă și instrucție în unitățile lor.
Comandantul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov”, locotenent colonel Florin Roșioru: “Și în acest an, militarii au venit bine pregătiți și au dat dovadă de dăruire și responsabilitate executând trageri foarte bune, atât împotriva țintelor terestre, cât și împotriva țintelor aeriene. Un trăgător trebuie să fie devotat, dedicat profesiei și să fie implicat în ceea ce face pe timpul executării activităților, atât la instruire, cât în special la activitățile de tragere. De asemenea, un trăgător trebuie să fie permanent concentrate în ceea ce face”.
Trăgător: fruntaș Matei Nedelcu, Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov”: “Mă aflu pentru a patra oară în Centrul de Instruire Capu Midia. Obiectivul meu este să prind țintele în câmpul tactic și să le nimicesc. Este o bucurie enorm de bare când, la sfârșitul tragerii totul iese cum ne-am dorit și totul se termină cu bine. Înaintea tragerii ai foarte mari emoții, dar emoții constructive, iar la sfârșitul tragerii, când vezi că totul a ieșit cum trebuie, cum ne-am pregătit, este o fericire foarte mare”.
Evaluatorii Poligonului urmăresc cu atenție fiecare aspect din timpul tragerilor: modul în care sunt date comenzile, cum sunt căutate și descoperite țintele, cum sunt interceptate acestea și rezultatul tragerii.
Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl.bg. Ion BUNGESCU ”, colonel Viorel-Eugen Bitan: “Astăzi am finalizat o etapă de instrucție, o serie de tragere care a durat aproximativ 10 zile. Ca un aspect general al lor, pot să spun că au fost și trageri bune, și trageri mai puțin bune, dar lucrul cel mai important este faptul că toți militarii au reușit să se instruiască și să aducă un pus instrucției pe care au făcut-o în garnizoanele lor”
”Instruirea, cazarea și servirea mesei pentru trupe au fost realizate cu respectarea strictă a măsurilor de combatere a noului Coronavirus stabilite la nivel național.”, a precizat lt. Anca Medrea, Ofițer cu informarea și relațiile publice al C.N.I.Ap.AA.