Conecteaza-te cu noi

Actual

Transformarea spectaculoasă prin care o zonă centrală din Constanța ar putea trece de la gri și ciment la verde și natură

Published

on

proiect iulius

La 15 minute de Constanța, arborii care vor ajunge în noul spațiu verde din centrul  orașului au început deja procesul de adaptare la clima locală. Aceștia sunt pregătiți pentru cel mai ambițios proiect de regenerare urbană, care poate crea și o oază de natură în inima orașului.

Cel mai ambițios proiect care poate transforma Constanța atât social, cât și economic are o componentă crucială: spațiile verzi, care sunt vitale pentru sănătatea și bunăstarea comunității. Încă din prima zi a inaugurării oamenii vor putea sta la umbra copacilor și vor putea lua o pauză de la viața urbană într-un colț de natură.

În pregătirea acelui moment, IULIUS a amenajat deja în localitatea Lazu prima pepinieră privată dendrologică din Dobrogea. Scopul principal al acesteia este de a crește și aclimatiza arborii maturi, care vor fi plantați în viitorul parc. Este vorba de 900 de copaci, care vor fi aduși în etape până în vara acestui an. Unii dintre aceștia vor avea peste 15 metri când vor fi transplantați în proiect.

Demersul nu se oprește aici. Vor fi în total aproximativ 2.000 de arbori maturi, selecționați cu grijă și aclimatizați treptat. Aceștia reprezintă coloana vertebrală verde care va transforma fosta platformă Carbochim  într-o destinație verde, cu parcuri și spații pentru timp petrecut în aer liber.

Pepiniera e esențială proiectului, deoarece viziunea IULIUS pentru Constanța este de a crea un complex urban integrat, un adevărat „oraș în oraș”, cu funcțiuni mixte care să includă spații comerciale, birouri, zone de divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și spații verzi extinse. Acestea din urmă sunt și o dorință exprimată de constănțeni, așa cum a reieșit din consultărilor publice derulate deja de IULIUS.

Odată cu acest proiect ambițios de regenerare urbană, vocea locuitorilor este ascultată și nevoile lor primesc soluții. Planurile companiei includ amenajarea a peste 10 hectare de spații verzi, iar parcul extins și grădina botanică sunt două elemente cheie în acest areal.

În această oază de natură, locuitorii și turiștii se vor putea plimba printre numeroase specii de arbori, de la tei, arțari, stejari și carpeni până la platani, castani, arbori de gumă sau de fier Persan și chiar cireși japonezi sau pruni roșii. Fiecare specie a fost selectată special pentru a se adapta climatului specific Dobrogei și a fost adusă din pepiniere din Italia, unde există astfel de exemplare mature care pot oferi umbră din prima zi în care parcul va fi deschis publicului. Cadrul natural va fi completat și cu zeci de mii de alte plante decorative de diferite dimensiuni. Acest demers al IULIUS demonstrează un angajament pe termen lung față de infrastructura verde a proiectului propus la Constanța.

Grădinile urbane Iulius deja create în orașe importante din România

Compania IULIUS are o experiență semnificativă în dezvoltarea de proiecte de regenerare urbană care integrează spații verzi extinse. La Palas Iași, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Cluj au fost create de la zero 13 hectare de grădini urbane, în care s-au investit peste 18 milioane de euro. Altfel spus, sunt peste 135.000 de metri pătrați de spațiu verde cu mai bine de 80.000 de arbori maturi de care se bucură milioane de oameni în fiecare an.

Iulius Town Timisoara

Iulius Town Timisoara

Urmează în viitorul apropiat dezvoltarea RIVUS din Cluj-Napoca, cu o grădină urbană de peste 5 hectare, dar și proiectul din Constanța care va face ca orașul să trăiască 365 de zile pe an, pentru locuitori și vizitatori, nu doar în lunile de vară.

Pe lângă îmbunătățirea calității aerului, spațiile verzi au un impact semnificativ asupra sănătății mintale. Studiile arată că expunerea la natură reduce stresul, anxietatea și simptomele depresiei, în timp ce ajută la îmbunătățirea stării de bine. Plantele și arborii sunt atât un filtru natural al aerului, cât și un izolator fonic foarte bun pentru a asigura momentele de liniște.

Palas Iasi

Palas Iasi

Mai mult, parcurile și spațiile verzi încurajează activitatea fizică. Fie că este vorba de o plimbare lejeră, o alergare matinală sau o sesiune de bicicletă, accesul facil la astfel de zone motivează oamenii să se miște mai mult. Și proiectul IULIUS presupune și susținerea mobilității urbane eficiente deoarece va avea infrastructură pentru biciclete.

Iulius Town Timisoara

Iulius Town Timisoara

În ansamblu, parcul, grădina botanică și celelalte spații verzi propuse pentru Constanța au potențialul de a transforma calitatea vieții și să revitalizeze o zonă până acum inaccesibilă pentru comunitate.

Citește și:

Compania Iulius a lansat, astăzi, la Constanța, cel mai ambițios proiect de regenerare urbană

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions