Europarlamentarul USR-PLUS Nicu Ștefănuță a declarat, astăzi, la Constanța, într-o conferință de presă, efectuează o călătorie pe Marea Neagră cu o navă a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), pentru a descoperi cum patrulează în vederea descoperirii deșeurilor ilegale care intră în România.
Misiunea mea ca raportor al grupului Renew Europe din Parlamentul European este de a aloca mai mulți bani pentru Frontex, pentru a pregăti această Agenție să fie pregătită de o eventuală lărgire a spațiului Schengen și să nu existe scuze administrative pentru ca lărgirea să nu aibă loc. Bugetul Frontex este important pentru mine. Nu știu dacă se știe, Frontex are 1.600 de angajați, din care 600 sunt permanenți, iar o treime sunt români. Ironia sorții este că ei nu pot patrula și în România pentru că nu este zona Schengen. Merităm cu prisosință și ne luptăm să aderăm la acest spațiu.
Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen. Până în 2020, personalul agenției va număra aproximativ 1 000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.
În 2016, agenția s-a extins și a evoluat, devenind Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migrației la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere. În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre stâlpii pe care este construit spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene. De asemenea, în domeniul său de activitate au intrat în mod oficial activitățile de căutare și salvare, pe care agenția le desfășoară ori de câte ori apar astfel de situații în contextul supravegherii frontierelor maritime.