Conecteaza-te cu noi

Societate

TSC. Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită sâmbătă și duminică, cu un spectacol live online

Published

on

Teatrul de Stat Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, din 27 Martie cu un spectacol online, perfect adecvat restricțiilor impuse de pandemie. Totul este în direct, este construit cu emoții autentice și cu energii artistice intense.

„Spectacolul „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul de Stat din Constanţa este cea mai consistentă şi performantă producţie realizată în intervalul început odată cu restricţiile impuse de pandemie”, Alina Epîngeac, critic de teatru, revista Amfitreatru.

„Ziua Z” este teatru hibrid, transmis live, online, un spectacol ce testează modurile prin care teatrul mai poate fi prezent și relevant în viețile noastre în acest moment, în care Constanța se află în scenariul roșu, propunând un concept artistic dinamic, adaptat realităților pe care le trăim. Montarea e construită pe două planuri – susținute de filmări live care se desfășoară atât într-o mașină care gonește pe străzile orașului, cât și în studioul unei televiziuni locale, aflate pe scena TSC. „Ziua Z” va putea fi vizionat și din sala de spectacol, de îndată ce accesul pentru public va fi permis.

Spectacolul spune povestea a patru tineri care plănuiesc răpirea fiului unui influent om de afaceri. Acțiunea lor se vrea a fi una justițiară, în condițiile în care fiul a scăpat de închisoare după intervenția salvatoare a tatălui. Mai mult decât atât, cei patru se folosesc de acest moment intens mediatizat pentru a lansa un manifest și o nouă mișcare prin care se urmărește o schimbare de paradigmă în România de azi.
Scenariul, special conceput pentru acest spectacol, este semnat de Ionuț Sociu, regia îi aparține lui Bobi Pricop, scenografia – Oanei Micu, director de imagine, sunet și montaj este Mihai Cosmin Popa, muzica originală este compusă de Eduard Gabia, iar Răzvan Rusu coordonează programarea și asigură suportul tehnic.
În distribuție: Marian Adochiței, Theodor Șoptelea, Cătălina Mihai, Florin Aioane, Andrei Bibire, Lana Moscaliuc, Lucian Iftime, Nina Udrescu, Iulian Enache, Mirela Pană, Liviu Manolache, Dan Cojocaru, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan, Ștefan Mihai, Cristiana Luca, Laura Crăciun, Andu Axente, Adrian Dumitrescu.
Spectacolul, cu durata de o oră, este programat sâmbătă, 27 martie, de la ora 17:00, și duminică, 28 martie, de la ora 17:00.

************

Premiera spectacolului „Ziua Z”, din weekend-ul trecut, a avut ecouri favorabile:

Alina Epîngeac, critic de teatru, Amfiteatru:

Spectacolul „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul de Stat din Constanţa este cea mai consistentă şi performantă producţie realizată în intervalul început odată cu restricţiile impuse de pandemie. Este un spectacol ce nu are nevoie de circumstanţe atenuante, nu îşi cere scuze, nu e o încercare, nu e ad-hoc. Un manifest cât se poate de pertinent, lucid, curajos şi autentic atât din punct de vedere social, cât şi artistic, nu are nevoie de nicio indulgenţă. După un an de rezistat în condiţii vitrege, această premieră se desprinde relevant şi ridică multe sprâncene a uimire. (…)
„Ziua Z” este un spectacol ce nu te lasă indiferent, pentru că vorbeşte despre ceea ce ştim că e adevărat. E cu atât mai impactant şi emoţionant cu cât o face cu profesionalism şi performanţă artistică. Realitatea nu e doar un pretext pentru un spectacol. Ficţiunea nu e doar o platformă pe care socialul se urcă pentru a se face văzut. Moderaţia şi decenţa în care cele două instanţe se completează în această reuşită întâlnire sunt motivele pentru care spectacolul Teatrului de Stat din Constanţa este cea mai consistentă realizare de teatru online, hibrid, din ultimul, atât de problematic, an.

Doina Papp, critic de teatru, Adevărul:

Ziua Z, spectacolul transmis online de Teatrul de Stat din Constanța e rodul unui efort apreciabil de adaptare la situația pandemică în care ne aflăm, punând în același timp în dezbatere probleme legate de chiar rostul și răspunderea teatrului, ca artă de for public.

Doina Jela, scriitoare:

(…) Savuros, riguros, serios și tulburător. Și lipsa de speranță pe care o degajă spectacolul constituie paradoxal o speranță. O mostră de teatru social de cea mai energică inspirație. Mi-a plăcut mult.

Mirela Stîngă, jurnalist cultural:
„Ziua Z“ este inedit și pentru curajul său de a aduce în prim-plan, frust, fără menajamente, bubele, mucegaiurile și noroiul unei societăți în derivă.
Ziua Z este un spectacol-manifest, un spectacol dur, anxios aidoma cu realitatea din care se inspiră, astfel încât, parafrazându-l pe Stendhal, „Ziua Z“ este o oglindă a societății(…); pentru o oră, Teatrul de Stat Constanța vă oferă „o felie“ de realitate, pentru că asemănarea cu fapte și întâmplări reale este șocantă și deprimantă.

Laura Ivăncioiu, blogger cultural:

(…) mi se pare foarte tare că spectacolul de teatru este de fapt o filmare, montare și transmisie live (nu doar de pe scenă, ci și dintr-o mașină în mișcare). Și e teatru – orice mi-ar spune mie conservatorii!
Și mai e ceva ce mi-a plăcut la spectacolul ăsta – că acțiunea e plasată în Constanța, că subiectul e încercarea unor tineri de a schimba societatea asta coruptă în care trăim în România. Îmi place că e atât de mult despre aici și acum.

Teodora Ghica, teatrolog, Liternet:

Sub forma unui produs artistic curajos şi multi-faţetat, Ziua Z trece dincolo de barierele cu care suntem obișnuiți. E un îndemn care se adresează deopotrivă celor de pe scenă și celor din fața ei. Și e departe de a se termina odată cu oprirea live streaming-ului. E mai degrabă un prim pas către schimbare, un îndemn de luat acasă, pe stradă, de gândit și disecat la rece. Totodată, dincolo de concept, dincolo de toate lucrurile cu care ne confruntă, acest hibrid de spectacol de teatru / scurt-mediu-metraj e o primă speranță pentru alternativa de teatru online.

Alberto Păduraru, teatrolog, Liternet:

Ziua Z şochează prin umorul involuntar care îmbracă un subiect sensibil, fapt care duce la un fel de ping pong al reacţiilor spectatorului. Râzi – te simţi prost că râzi – eşti conştient că tot ce se întâmplă e cât se poate de serios din punct de vedere al implicării pentru unele persoane – râzi din nou – te simţi prost că râzi… Şi tot aşa. Un cerc vicios care funcţionează ca mimesis al spectacolului, care în sine e mimesisul Tomisului originar – lucrul măreţ întemeiat pe o crimă.

***
Biletul, al cărui preț final este 28,45 lei, poate fi achiziționat de pe platforma Mystage (https://www.mystage.ro/spectacole/ziua-z-2665), unde există și instrucțiunile pentru vizionare. Cu prețul unui bilet, spectacolul poate fi vizionat online de o familie întreagă. Publicul este invitat să urmărească spectacolul live sâmbătă sau duminică, de la 17:00, iar înregistrarea rămâne disponibilă timp de opt (8) ore.
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Vă mulțumim că ne sunteți mereu alături și vă așteptăm cu drag la teatru!
www.teatruldestatconstanta.ro
www.facebook.com/teatruldestatconstanta
https://www.instagram.com/teatruldestatconstanta

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions