Deputații au votat, astăzi, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energiei regenerabile.
Modificările aduse documentului au fost votate la propunerea unui consilier județean din Constanța. George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal, a propus, alături de colegii din Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES), corectarea unor “nedreptăți legiferate anterior împotriva producătorilor de energie din surse regenerabile”.
“Este un proiect de lege bun, care vine sa corecteze o buna parte din nedreptatile legiferate anterior impotriva producatorilor de energie din surse regenerabile. In plus, #prosumerul este in sfarsit reglementat si poate sa injecteze energie electrica in retea!! Le multumesc celor care m-au sustinut in acest demers legislativ: Virgil Popescu, Lucian Bode, Bica Danut, Sorin Bumb, Bogdan Hutuca”, a scris George Niculescu pe pagina sa de Facebook.
Chestionat privind importanța adoptării unui astfel de proiect, consilierul județean constănțean George Niculescu a declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele:
“Ceea ce este interesant în tot acest proiect ține de consumatorul casnic, de cel care este și producător de energie electrică, de prosumator. Pentru el aceste reglementări sunt importante și nu va mai trebui să dea cu subsemnatul pe la alte instituții publice. Dacă vreți, prin aceste modificări s-au aprobat soluțiile legale pentru românii care doresc să devină prosumeri. Astfel, persoanele fizice care decid să producă energie electrică din surse regenerabile pot vinde energia care excede consumului propriu către funizorii cu care au contract. Deputații au venit în sprijinul prosumatorilor, aceștia urmând să fie scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale ce decurg din urma veniturilor realizate din vanzarea surplusului de energie”.
Despre ce este vorba?!
Comisia pentru Industrii și Servicii și Comisia pentru Mediu şi Echilibru din Camera Deputaților au finalizat raportul asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Deputații celor 2 comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu o serie de amendamente admise, menite să sprijine producătorii de energie din surse regenerabile. Astfel, regenerabilii mici și mijlocii vor avea șansa să-și salveze afacerile, după ce deputații Comisiilor parlamentare de specialitate, în urma consultărilor cu autoritățile și asociațiile de profil, au adus reparații și îmbunătățiri OUG 24/2017.
Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin centrale electrice și care beneficiază sau au beneficiat de sistemul de promovare prin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producător, pot încheia contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice și/sau a certificatelor verzi, prin derogare de la art. 23 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.
InvesTenergy.ro a prezentat în detaliu soluțiile legislative mult așteptate de regenerabili și prosumatori, respectiv amendamentele aprobate în cadrul comisiilor.
Cine este PATRES?
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 84 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 500 MW.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta