Liderii celor trei formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei. Decizia liderilor maghiari a stârnit reacții virulente pe scena politică, iar un parlamentar al Partidului Social Democrat propune organizarea unui referendum prin care să fie schimbată legea electorală. Mai exact, deputatul PSD Răzvan Rotaru propune ca un partid să fie obligat să treacă pragul electoral de 5% în toate județene, nu doar în anumite zone. O astfel de modificare ar putea conduce la eliminarea UDMR din Parlament, știut fiind faptul că acestora le este aproape imposibil să obțină peste 5% în toată țara.
De altfel, inițiatorul acestei propuneri a transmis și o scrisoare către președintele Klaus Iohannis, în care îi solicită organizarea unui referendum național pe această temă.
Rotaru a formulat și întrebarea pe care cetățenii cu drept de vot o vor regăsi pe buletinele de vot, în cazul în care propunerea se va concretiza și președintele României va decide organizarea referendumului național.
“2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?
Da Nu”
“Le voi propune colegilor de la toate partidele, atunci când începe sesiunea parlamentară la 1 februarie, să actualizăm legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare judeţ din ţară, astfel încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României. Cred că se impune să eliminăm o regionalizare a votului în care un partid regional care obţine un număr mic de mandate, dar depăşeşte pragul stabilit la nivel naţional, ajunge să decidă majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. În aceste condiţii, partidul regional ajunge în poziţia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel naţional. Cred că niciun cetăţean român nu îşi mai doreşte această situaţie”, a explicat deputatul PSD.
Citiți și:
Kelemen Hunor: Autonomia teritorială, locală şi culturală trebuie discutate în 2018 şi codificate legislativ
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta