Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Un europarlamentar român a reclamat Louis Vuitton la Comisia Europeană: „Trebuie să ne protejăm patrimoniul cultural“

Published

on

ie louis vuitton

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, a anunțat, astăzi, printr-un comunicat de presă, că a sesizat Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului (EU) 2023/2411, în contextul utilizării pieselor tradiţionale româneşti de către Louis Vuitton şi a solicitat şi companiei să respecte patrimoniul cultural al României.

Nicu Ștefănuță solicită respectarea patrimoniului cultural din România, în contextul utilizării elementelor tradiționale de către compania Louis Vuitton

„Nicu Ștefănuță este născut în Mărginimea Sibiului, fiind nu doar un politician modern care se luptă pentru drepturile tinerilor, ci și un pasionat înrăit al dansurilor populare, iubește portul tradițional, adesea celebrând portul tradițional în Parlamentul European. Recent cu scandalul companiei de haute-couture Louis Vuitton care s-a inspirat în noua colecție din portul tradițional din Mărginimea Sibiului, europarlamentarul a luat atitudine și a trimis o scrisoare patronului și directorului companiei prin care cere ca portul tradițional să fie respectat, recunoscut. De asemenea, a sesizat și Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului  (EU) 2023/2411 pentru a preveni astfel de exploatare a patrimoniului cultural în industria modei.“, se arată în comunicatul de presă.

Nicu Ștefănuță a declarat: „Nu este pentru prima oară când casele de modă folosesc motivele și modelele hainelor tradiționale. De aceea, sunt mândru că am votat un regulament european care va permite pe viitor să protejăm patrimoniul cultural mai bine. Însă, tocmai din acest motiv, cer autorităților din România să nu lase patrimoniul nostru exploatat gratuit și să facă toate demersurile pentru ca artizanatul din România, frumusețea regiunilor noastre să fie recunoscute în toată lumea și protejate. Ne bucurăm că moda se inspiră de la noi, însă nu trebuie să fim duși de nas, ci trebuie ca și creatorii de modă să respecte bogăția noastră culturală dacă se inspiră din ea.”

Advertisement
usr

Europarlamentarul cere companiei să admită public de unde s-au inspirat și mai mult decât atât îi invită pe aceștia la un dialog cu ministrul Culturii prin care să se găsească soluții pentru a respecta noua legislație europeană care prevede protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, care face posibilă remedierea diferențelor dintre sistemele naționale prin protejarea produselor cu renume local precum bijuterii, textile, dantelă, pietre naturale, tacâmuri, sticlă și porțelan, atât în UE, cât și la nivel internațional. De asemenea, speră ca Louis Vuitton să ajute artizanii, care încă mai păstrează tradițiile fabricării acestor haine deosebite să păstreze în continuare acest patrimoniu cultural.

Iată ce cere europarlamentarul în scrisoare redactată în limba franceză și trimisă astăzi șefilor care conduc compania Louis Vuitton:

„Prin urmare, vă rog, cu sinceră convingere, să recunoașteți public originea acestor motive tradiționale din colecția dumneavoastră. O mențiune pe rețelele de socializare precum și o declarație publică în acest sens ar fi nu numai apreciată, ci și așteptată. Mai mult, aș dori să încep un dialog cu dumneavoastră și ministrul Culturii al României pentru a discuta modalități în care am putea colabora pentru a promova aceste regiuni prin frumusețea portului lor tradițional, respectând în același timp noua legislație europeană în materie, Regulamentul (UE) 2023/2411 privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, care face posibilă remedierea diferențelor dintre sistemele naționale prin protejarea produselor cu renume local precum bijuterii, textile, dantelă, pietre naturale, tacâmuri, sticlă și porțelan, atât în UE, cât și la nivel internațional. Ar fi excepțional dacă Louis Vuitton ar putea lucra direct cu artizanii și organizațiile culturale locale nu numai pentru a folosi aceste modele, ci și pentru a susține și păstra moștenirea noastră. Această colaborare ar putea include acorduri formale pentru utilizarea motivelor tradiționale și inițiative comune pentru a sprijini comunitățile noastre locale.”

În ceea ce privește sesizarea Comisiei Europene, acesta a formulat o serie de întrebări, pentru a analiza situația tristă la care sunt supuse motivele tradiționale:

  1. Cum se aplică noul regulament (EU) 2023/2411 pentru a preveni astfel de exploatare a patrimoniului cultural în industria modei?
  2. Ce obligații au autoritățile naționale pentru a proteja patrimoniul cultural și drepturile artizanilor?
  3. Cum poate compania Louis Vuitton să corecteze această situație și să recunoască meritul regiunilor inspirate?

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European, este în prezent vice-președintele grupului (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Sursa foto: instagram.com/louisvuitton

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions