Două posturi de televiziune şi mai multe publicaţii scrise au difuzat, respectiv publicat, ştiri în cascadă despre „gestul nobil” al parohului din Palazu Mare, Gheorghe Nadoleanu, de a înfiinţa „Lada cu pâine” – o cutie din lemn, montată pe gardul bisericii, în care enoriaşii mai avuţi pot pune pâine, iar cei mai săraci se pot servi la nevoie. „Ideea ne-a venit când cu zăpezile care au blocat oamenii în case, mai ales pe cei bătrâni. Ştiindu-le situaţia, ne-am hotărât să le asigurăm celor aflaţi în nevoie pâinea cea de toate zilele”, a declarat preotul Gheorghe Nadoleanu, citat de Adevărul.Ro.
Aşa cum spuneam, fapta cea bună a fost amplu mediatizată. Însă nici posturile de televiziune, nici publicaţiile naţionale şi locale constănţene nu au spus că preotul Gheorghe Nadoleanu face parte din Lotul Teodosie, „livrat” de curând de procurorii DNA instanţei de judecată, în răspunderea faptelor de fals în declaraţii cu scopul spolierii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Potrivit DNA, Gheorghe Nadoleanu este unul din mandatarii arhiepiscopului Teodosie Petrescu care au semnat cererile de acordare a subvenţiilor pentru culturi de viţă de vie pe rod de la Ferma 3 Nazarcea, susţinând că suprafeţele în cauză se lucrează, deşi pe o bună parte din acestea nu se mai găseau butuci de viţă de vie care să rodească, fiind uscaţi, dispăruţi sau sălbăticiţi.
Prima apărare a lui Teodosie şi colaborarea Acarilor Păuni cu organele
Încă din perioada anchetei DNA şi a controlului judiciar, Teodosie Petrescu prin avocata lui a expus public două variante posibile de apărare. Prima dintre ele ar fi aceea că Teodosie nu a semnat şi nu a depus personal cereri de plată la APIA pentru subvenţiile necuvenite. Se pare că această dezicere de iscălitorii cererilor false i-a determinat pe unii din aceştia să colaboreze cu DNA, consimţind inclusiv să poarte tehnica de interceptare prin care s-a instrumentat tentativa de aranjare a expertizei pedologice în favoarea arhiepiscopului. Dar strategia s-a dovedit greşită, nu doar pentru că a facilitat colaborarea cu organele a unor Acari Păuni, ci mai ales pentru că era eronată. Susţinerea lui Teodosie că nu a semnat este nereală şi oricum irelevantă. Astfel, procurorul de caz distinge între folosirea declaraţiilor şi prezentarea lor în vederea obţinerii sumelor necuvenite. Or, Teodosie a prezentat personal la APIA două astfel de cereri, în 2013 şi 2014, şi a folosit toate declaraţiile din intervalul 2010-2016, fiind beneficiarul real al ingineriei, după cum se apreciază în Rechizitoriu.
O nouă strategie care aduce confuzie în povestea simplă ca termopanele lui Năstase
A doua strategie de apărare, dezvăluită în declaraţii mai recente, se bazează pe ideea că banii obţinuţi de la APIA şi încă alţii din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei au fost băgaţi în pământ, la Nazarcea. În acest fel, Teodosie urmăreşte să inducă o oarecare confuzie în povestea cu beneficiarul real al sumelor. Căci dacă banii au ajuns în pământ, înseamnă că nu i-au folosit direct lui Teodosie. Pe o astfel de învârteală semantică se bazează acum Teodosie, deşi în esenţă lucrurile sunt simple ca termopanele lui Năstase: slujitorii Domnului au încasat bani pentru culturi pe care nu le-au realizat.
Nadoleanu adună în ladă circumstanţe atenuante
Strategiile lui Teodosie ar putea să-i folosească şi colegului său de lot, Gheorghe Nadoleanu. Însă preotul, care este divorţat şi necaterisit pentru abaterile de la canoane, adună capital de imagine pentru „circumstanţe atenuante”. Lada cu pâine ar putea fi un argument bun pentru îndulcirea unei posibile condamnări. Fiind fără antecendente penale şi implicat în acţiuni umanitare amplu mediatizate, acesta speră să câştige clemenţa justiţiei pământene. În rest, acţiunea în sine, dezgolită de interesele iniţiatorului, chiar este de bun augur.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta