Odată cu închegarea la nivel central a alianței PNL-PSD, încep să apară și în teritoriu mutări „de bine“, cu locuri călduțe pentru băieții cu pile din vechea administrație social-democrată de la Constanța. Cătălin Caracostea, finul fostului președinte al Consiliului Județean (CJ), Horia Țuțuianu, a fost angajat la Primăria Constanța și ar urma, potrivit surselor noastre, să ocupe un post de director… dacă va lua concursul. Cooptarea sa în echipa lui Vergil Chițac vine în contradicție cu valorile exhibate public de primarul liberal. Spunem acest lucru, deoarece Chițac se declară un iubitor al mediului înconjurător, în vreme ce Caracostea s-a afirmat printr-un masacru ecologic asupra Pădurii Comorova din Neptun.
Companie de stat, condusă de finul și de nașul
Cătălin Caracostea este un ”intelectual” cu diplomă de Spiru Haret, cunoscut mai ales în calitatea sa de fin al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, actualul deputat PSD Horia Țuțuianu. În anul 2012, pe când Țuțuianu era președinte al Consiliului de Administrație la compania de stat Neptun-Olimp SA, Caracostea a fost numit director general.
Nașul și finul au coabitat în această formulă până în 2016, primul ca președinte de CA, al doilea ca director general. Și amândoi s-au ales cu acuzații de lipsă de integritate. În cazul lui Țuțuianu, Agenția Națională de Integritate a întocmit chiar și un raport specific. ANI a apreciat că Țuțuianu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2012-2016, fiind simultan consilier județean și președinte de CA la compania de stat, de la care încasa venituri de natură salarială. În același raport, ANI constata că o firmă deținută de soția consilierului județean Țuțuianu livra solare pentru cultivarea legumelor către Consiliul Județean Constanța. Soțul vota, soția încasa banii.
Țuțuianu avea să obțină anularea raportului în instanță, pe baza legislației de intergritate îmblânzite sub regimul Dragnea.
Horia Țuțuianu și Cătălin Caracostea
De cealaltă parte, Caracostea a fost acuzat în presă de conflict de interese. În timp ce era director la stat, el deținea 50% din firma Daytona Beach SRL și calitatea de administrator al acesteia. Daytona și Neptun-Olimp SA administrau sectoare de plajă învecinate, la Neptun, în zona Steaguri. Directorul Caracostea îl concura pe privatul Caracostea și viceversa. (Sursa informației, AICI).
În ciuda aspectelor mediatizate, finul lui Țuțuianu a rămas neatins și a continuat să ocupe poziția de șef la Neptun-Olimp SA. Și atât de bine și-a îndeplinit atribuțiile, încât compania de stat a ajuns, vai steaua ei, la limita supraviețuirii. În 2016, Neptun-Olimp SA a avut o pierdere de 980.807 lei. În 2017 – 1.226.032 de lei, iar în 2018 – 1.308.244 de lei. Dezastrul financiar avea la bază o rețetă clasică: venituri mici și cheltuieli mari. Ca să echilibreze balanța, compania de stat condusă de Caracostea a început să vândă din active și participații.
Măcelul de la Comorova
În octombrie 2018, Caracostea a trimis o adresă Primăriei Mangalia pentru a cere acordul acestei autorități în vederea igienizării, toaletării și tăierii vegetației crescute spontan pe un teren de 26 de mii de metri pătrați deținut de Neptun-Olimp SA în vecinătatea gării din Neptun. Vorbim de un teren împădurit, pe care se aflau 1400 de arbori, în principal stejari și frasini, mulți dintre ei seculari.
Primăria Mangalia a dat un acord de igienizare. Însă societatea de stat a ras nu doar vegetația crescută spontan, ci toți arborii, tineri, de vârstă medie sau seculari. Drujbașii au acționat în perioada Paștelui din 2019, când toată lumea avea alte preocupări.
A fost un măcel ordinar, pentru care, așa cum se întâmplă în România, nu a fost nimeni tras la răspundere. Caracostea s-a justificat că avea aprobarea Consiliului de Administrație pentru a investi în dezvoltarea unui camping turistic pe terenul împădurit. Aprobarea a folosit doar pentru măcelul ecologic, pentru că ulterior nu s-a mai amenajat niciun camping. Cel mai probabil, la mijloc a fost un interes imobiliar și nimic mai mult.
Mai multe detalii despre crima ecologică din 2019 puteți citi AICI și AICI.
Măcelarul arborilor seculari a fost debarcat de la compania de stat în anul 2020. În loc să-și vadă de afacerile lui private, Caracostea s-a înșurubat în administrația publică locală, fiind ajutat de niște primari apropiați de Horia Țuțuianu să intre în sistem. Mai nou, el s-a transferat la Primăria Constanța și urmează, potrivit surselor noastre, să devină unul din directorii lui Chițac. Să sperăm că domnul ”măcel de copaci” nu va ajunge șef la spații verzi și parcuri.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta