Constanța va avea un nou acvariu. Contractul de proiectare a fost atribuit și semnat, iar autoritatea județeană anunță că va emite foarte curând ordinul de începere a lucrărilor. Proiectantul are la dispoziție 180 de zile pentru realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și pentru obținerea Autorizației de Construire.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă afirmă că noul acvariu este un proiect al Consiliului Județean Constanța și este așteptat cu interes. Bîlbă spune că noul acvariu a fost conceput pentru 300 de vizitatori, ceea ce înseamnă de cinci ori mai mulți vizitatori decât încap în actualul edificiu. El a adăugat că noul acvariu va fi amenajat în incinta Complexului Muzeal, pe o suprafață de 2.600 de metri pătrați.
„La intrare vom avea două bazine rotunde, cu ecosistem deltaic și ecosistem amazonian, apoi va urma o zonă cu pinguini, apoi vom avea un ecosistem de Marea Neagră. Printr-un tunel de 10 metri vom vedea pești de Marea Neagră. Apoi se va intra într-un atrium, într-o corabie scufundată, în care vom avea geamuri prin care vom vedea bazinul menționat și următorul care va fi un bazin cu tunel de 12 metri, un bazin cu ocean planetar. La etajul construcției va exista o zonă de recreere științifică. O zonă în care stai la o masă, dar nu una obișnuită, ci va avea forma unor vertebrate sau nevertebrate acvatice.“. a punctat Bîlbă.
El a adăugat că noul acvariu va fi gata în aproximativ 3 ani. Bîlbă a afirmat că nou acvariu a fost gândit de la lipsurile și problemele întâmpinate la actualul edificiu.
Ce se va întâmpla cu actualul acvariu?
Directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă a spus că imobilul în care funcționează actualul acvariu va fi întreținută și va avea altă funcționalitate.
„Clădirea are o anumită vechime (construită în 1910), iar din acest motiv pe viitor nu va mai putea găzdui acvarii, pentru că este vorba de sursă de umezeală, încărcarea structurii de rezistență. Ea a fost o construcție adiacentă Cazinoului, realizată în acest sistem arhitectural. Clădirea a fost modificată prin anii ’50 pentru a deveni acvariu. De asemenea, fațada a fost modificată în anul 1993. Fațada are acum o anumită vârstă, iar în unele zone este deteriorată. Am luat legătura cu CJ Constanța, cu Facultatea de Arte Plastice, cu Ovidiu Filipov, cu un arhitect și un inginer și împreună ne-am uitat la clădire și ne-am gândit ce am putea să în facem, având perspectiva de a nu mai rămâne ca acvariu. Am decis împreună să mai așteptăm, având în vedere că în aproximativ 3 ani vom avea un acvariu nou. Vom face mici retușuri pentru a menține clădirea. Nu vom putea face intervenție majoră întrucât după ce vom părăsi această incintă, tot ceea ce înseamnă decor de acvariu va trebui să fie îndepărtat și întors la cel inițial“, a mai spus dr. Adrian Bîlbă.
Noul acvariu va avea un regim de înălțime D + P + 1E și o amprenta la sol de 2.600 mp, pe terenul de la Delfinariu.
Ce obiective va avea viitorul acvariu:
spațiu de vizitare de tip tunel cu sturioni și alte specii de talie mare din Marea Neagră
spațiu de vizitare de tip tunel cu rechini și alte specii din oceanul planetar
atrium de vizitare concepută pe un decor de navă scufundată
bazin pentru pești din ecosistemul deltaic
bazin pentru pești din ecosistemul tropical din Amazon
4 bazine pentru: țestoase, crab potcoavă, crapi koi și pisici de apă dulce
zone de divertisment, suveniruri, restaurant
bazin pentru pinguini.