Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Un nou caz de bullying la un liceu din județul Constanța. Ce spun reprezentanții IȘJ

Published

on

Vineri, 11 iunie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanți ai presei cu privire la un incident din categoria actelor de bullying, derulat cu o zi înainte, la Liceul Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna. Evenimentul a fost confirmat de către mama unuia dintre elevii implicați, care l-a anunțat telefonic pe inspectorul școlar general în aceeași zi.

În acest context, inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai a solicitat de urgență conducerii unității de învățământ o notă explicativă. Aceasta a fost întocmită de directorul Liceului Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna și trimisă către ISJ Constanța duminică, 13 iunie. În respectiva informare erau menționate primele măsuri aplicate vineri, 11 iunie, la nivelul instituției școlare, după cum urmează:

  • discuții cu dirigintele, profesorul de educație fizică și sport și consilierul școlar;
  • convocarea ședinței cu părinții și elevii;
  • informarea Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității;
  • activarea Grupului de acțiune antibullying din unitatea de învățământ în vederea analizei situației, conform Legii nr. 221/2019 privind prevenirea și combaterea bullyingului în spațiile destinate învățământului.

Luni, 14 iunie, la ora 8.00, inspectorii școlari de sector, prof. Baciu-Iacob Magdalena și prof. Matei Bianca, s-au deplasat în instituția de învățământ în vederea verificării informației. Echipa de inspectori a stat de vorbă cu directorul școlii, solicitând detalii suplimentare, precum și documentele existente până la momentul respectiv, referitoare la incident.

În urma întâlnirii, s-a solicitat directorului o analiză temeinică a situației și o intervenție coroborată, cu implicarea Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cumpăna, Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța și al Secției 1 Poliție Rurală Constanța- Post Poliție Cumpăna.

De asemenea, inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai a solicitat activarea Comisiei de disciplină care, conform atribuțiilor legale, cercetează acest tip de situații și propune măsurile care se impun în urma cercetării.

Advertisement
usr

În prezent, atât la nivelul Liceului Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța este în derulare analiza cazului, în vederea aplicării unei intervenții rapide, eficiente, cu impact pe termen lung.

****

Precizăm că, în urmă cu trei zile, Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a autosesizat cu privire la situația creată la Școala Gimnazială Nr. 23 Constantin Brâncoveanu Constanța, în urma unui mesaj postat pe pagina de Facebook a ISJ Constanța, duminică, 6 iunie, ora 22.45. Mesajul era însoțit de imagini care indicau o situație conflictuală, cu manifestări de violență fizică, în rândul elevilor.

În acest sens, luni, 7 iunie, la ora 8.00, inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai și inspectorii școlari de sector, prof. Gabriel Georgescu și prof. Cristina Herghiligiu, s-au deplasat în instituția de învățământ în vederea verificării informației. Echipa de inspectori a stat de vorbă cu directorii școlii, precum și cu dirigintele clasei din care face parte elevul implicat în incidentul semnalat.

În urma discuțiilor avute, li s-a solicitat directorilor o analiză responsabilă a cazului și o intervenție promptă, concluziile acestor acțiuni fiind transmise Inspectoratului Școlar Județean Constanța printr-o notă de relație în data de 10 iunie.

Advertisement
usr

De asemenea, inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai a solicitat intervenția Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, care, conform atribuțiilor instituționale, oferă consultanță de specialitate și în astfel de situații.

În acest sens, doi consilieri școlari de la CJRAE au avut o întâlnire cu cadrele didactice și elevii din unitatea de învățământ luni, 7 iunie. În Raportul inițial de constatare al CJRAE se menționează că evenimentul face parte din categoria actelor de bullying și că se recomandă un plan de măsuri care presupune, în primul rând, consilierea colectivă și indiviuală a elevilor implicați, precum și a cadrelor didactice din unitatea de învățământ.

În data de 9 iunie, conducerea unității de învățământ a desfășurat o ședință cu părinții, ședință la care au participat reprezentanți CJRAE și coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Constanța. În cadrul acestei întâlniri s-a recomandat instituției școlare să transmită părinților clasei respective invitații scrise, cu confirmare de primire, în vederea participării la activități de consiliere. În același context, unitatea de învățământ a fost îndrumată să solicite sprijin din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și a Biroului de Siguranță Școlară.

În prezent, atât la nivelul Școlii Gimnaziale nr. 23 Constantin Brâncoveanu Constanța, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța este în derulare analiza cazului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luate măsurile legale care se impun.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions