Conecteaza-te cu noi

Administratie

Un nou pas pentru reabilitarea rețelelor termice din Constanța. Consilierii locali, chemați în ședință pentru a aproba studiile de fezabilitate

Published

on

Rețeaua de transport agent termic primar din Constanța are o vechime cuprinsă între 25 și 49 de ani și este, în consecință în cea mai mare parte uzată fizic și moral prin coroziune/eroziune, colmatări, tasări ale izolației termice sau lipsa acesteia. Rețeaua termică de transport nu prezintă condiții tehnice corespunzătoare în raport cu cerințele actuale concrete ale consumatorilor fiind supradimensionată, înregistrându-se pierderi de căldură mult mai mari decât cele normate, asta reiese dintr-un raport al Primăriei Constanța. Practic, nu există zi în care să nu fie înregistrată o avarie a sistemului de transport din municipiul Constanța. Drept urmare, autoritatea publică locală a demarat procedurile pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor termice din municipiu care înregistrează pierderi de aproximativ 160.000 de gigacalori/an. Un nou pas va fi făcut mâine, în ședința Consiliului Local Municipal Constanța, când vor fi supuse aprobării mai multe proiecte de hotărâre:

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1 și etapa 2” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției propuse, în municipiul Constanța:

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției propuse, în municipiul Constanța

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 2” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției propuse, în municipiul Constanța

Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate „Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1 și etapa 2” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției propuse, în municipiul Constanța.

În total, Primăria Constanța își propune să modernizeze 44 de kilometri de tronson de rețea de apă (89 de kilometri de conducte) în cele două etape ale proiectului. Valoarea lucrărilor în cele două etape a fost estimată la 49.886.528 de euro. Din această sumă, 41.513.191 de euro urmează să vină de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare, 6.349.076 de euro de la Guvern și 2.024.260 de euro ar trebui suportați de la bugetul local al municipiului Constanța. În prima etapă a proiectului, lucrările sunt estimate la 19.829.394 de euro, iar în etapa a doua 19.956.718 de euro. Sumele sunt fără TVA.

Amintim că, aleșii locali din Constanța au aprobat, în urmă cu câteva zile, înființarea unei noi societăți de termoficare – „Termoficare Constanța SRL“ – în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța. Noua societate va prelua activitatea de la actualul RADET, actualmente în insolvență, dar care ar urma să intre în faliment. Aceasta ar urma să intre în vigoare cel probabil după finalizarea furnizării căldurii în municipiul Constanța. În perioada aceasta, CA provizoriu va trebui să facă diligențele necesare pentru preluarea activității de termoficare în noua societate și să se asigure funcționarea continuă, fără sincope a serviciului public.

„Din două considerente trebuie să înființăm: RADET nu va mai fi licențiat de ANRE și nu mai putea efectua servicii de transport energie. Este urgent ca în perioada următoare să luăm măsuri și să reabilităm rețeaua de transfer a agentului primar de la CET spre punctele termice, investiție de 49 de milioane de euro. Avem un preț al gigacaloriei foarte scump, noi subvenționăm de la 250 până la 600, efort bugetar de 60.000.000 de lei pe sezon. Într-un an, media pe ora a pierderilor este de 250 de tone de apă. Avem toate documentele posibile ce ne trebuie pentru finanțare“, a declarat primarul Vergil Chițac.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions