Crin Bologa, Giorgiana Hosu şi Gabriela Scutea au fost numiţi în funcţiile de procurori şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetul General, anunță Administrația Prezidențială.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:
Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.“, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Numirile au fost făcute la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a fost avizat pozitiv.
Uniunea Salvaţi România susţine că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi.
“Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM. Asta susţinea şi preşedintele Iohannis şi PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la şefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, preşedintele Iohannis a numit doi procurori-şefi, fără aviz CSM. Ministrul Justiţiei şi preşedintele României trebuie să vină în faţa românilor şi să explice de ce atâta grabă. Şi, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alţii. Preşedintele Iohannis şi ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislaţia şi apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiţia şi pentru democraţia noastră”, a scris USR, pe Facebook.
De asemenea, fostul membru CSM Toni Neacşu este de părere, la rândul său, că președintele Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcţie procurorii care au aviz negativ din partea CSM. Acesta spune că avizele erau facultative, însă „în mod clar, este o nesocotire a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”, conform Mediafax.
În replică, Iohannis a declarat că știe că în recomandările MCV există prevederea ca în numirea procurorilor șefi să se țină cont de avize și să se respingă candidații care primesc aviz negativ, dar că a contat mai mult ce argumente i-a adus Cătălin Predoiu.
”E o recomandare care spune să se țină cont. Am ținut cont, mi-am făcut timp. Am citit și ce a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și după avizul CSM a venit cu completări, și am citit și ce a scris CSM. Să citiți avizele și o să vă dați seama imediat.”, a declarat Klaus Iohannis.
Surse: România TV, stiripesurse.ro
Sursa foto: presidency.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta