Exclusiv
Un playboy cunoscut în Guvernul Grindeanu. Ilan Laufer cu soţia şi social democraţia!
Published
8 ani agoon
Dacă politica i-a făcut pe mulţi să devină peste noapte „afacerişti de succes”, probabil se poate şi invers: când nu-ţi merge în afaceri, te poţi retrage sub umbrela banului public. După ce şi-a băgat firmă în insolvenţă, Ilan Laufer a ales să devină bugetar, fiind numit Miercuri, 18 Ianuarie 2017, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Şi pentru că social-democraţia ţine cont de interesele întregii familii, pe data de 12 Aprilie 2017, Alina Laufer (fostă Crăciun), soţia lui Ilan, a fost numită de Gabriela Firea în consiliul de administraţie la „Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA” din subordinea Consiliului General al Capitalei.
Cine este Ilan Laufer – un „playboy cunoscut” în guvernul Grindeanu
Prezentat de Antena 3 ca „analist economic”, de cei de la „StartUp Caffe” drept „cel care a intermediat venirea lanţului de fashion H&M în România”, de Ziarul Financiar „acţionar majoritar al Retail Group” şi cunoscut în presa mondenă din Republica Moldova drept „partenerul afaceristului moldovean Alexandru Pincevschi”, Harry-Ilan Laufer este un tânăr cetăţean român, născut în 1983, care se susţine pe site-ul firmei sale că face afaceri de la 19 ani.
În mod evident, tânărul Laufer a încercat să-şi construiască o carte de vizită în domeniul afacerilor. Aşa cum rezultă din modul în care şi-a gestionat zona de „comunicare” imaginea sa este o combinaţie între afacerist, manager şi „un playboy cunoscut” după cum subliniază cei de la ziarul Cotidianul.
Reţeta de succes a lui Ilan Laufer
Conform datelor de la Registrul Comerţului, secretarul de stat Laufer a fost implicat în 4 societăţi comerciale. Cea mai importantă şi mediatizată, RETAIL GROUP SRL, şi-a cerut falimentul pe data de 3 Februarie 2017, întâmplător sau nu, exact cu 15 zile după ca Ilan să fie numit secretar de stat. Motivul falimentului, invocat în faţa instanţei, explică foarte clar situaţia afacerilor lui Laufer, care susţine că „se află în imposibilitate de a achita datoriile către buget şi furnizori.” Cu alte cuvinte, statul iese păgubit din afacerile lui Laufer, la fel şi furnizorii societăţii RETAIL GROUP. Cu datorii totale de peste 1,1 milioane lei, Laufer a fost numai bun de angajat la ministerul care se ocupă tocmai de mediul de afaceri din ţara noastră. Conform publicaţiei Profit.Ro, în vara anului 2016, firma lui Laufer a pierdut un proces cu Ţiriac Auto fiind obligată să achite „în total aproape 87.000 lei, reprezentând o datorie de 83.528 lei” şi penalităţi (aprox. 18.500 euro). Deloc surprinzător, în timp ce RETAIL GROUP a declarat doar pierderi peste pierderi, o altă societate deţinută de Laufer a înregistrat profit. Este vorba de RETAIL GROUP ADVISORS SRL, sora mai mică a RETAIL GROUP, înfiinţată în 2015. Cele două firme au exact acelaşi domeniu principal de activitate (agenţii imobiliare), dar în timp ce prima şi-a cerut falimentul şi susţine că nu-şi mai poate achita taxele către stat, cea de-a doua declară profit (aprox. 22.000 Euro). Aceasta să fie oare reţeta afacerilor de succes?
Licenţiat în sport, a lucrat în imobiliare şi cunoaşte limba română
Pe pagina de „management” a site-ului „H&L Retail Group”, găsim o serie de informaţii din care putem înţelege că Ilan Laufer munceşte încă de la vârsta de 19 ani. Sunt trecute în revistă cele mai importante realizări de business ale sale, dar nu se pomeneşte absolut nimic despre studiile pe care le-a efectuat. În schimb, în CV-ul publicat pe pagina noului minister pentru Mediul de Afaceri, aflăm că Ilan Laufer este licenţiat în „educaţie fizică şi sport” şi cunoaşte 3 limbi străine, printre care şi „limba română.”
Cariera sa a debutat la agenţia imobiliară CBRE, unde n-a zăbovit mai mult de un an, şi s-a mutat cu job-ul la o altă agenţie imobiliară, Balkan Real Estate. După încă un an, ajunge la „Great United Trading Romania”, companie cu acţionariat ceh, specializată în comercializarea articolelor de îmbrăcăminte. Aici susţine că s-ar fi ocupat de „dezvoltarea unei reţele de 15 magazine pe teritoriul României” sub brand-ul „Time Out”. Orientată la momentul respectiv pe zone cu putere de cumpărare redusă (Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Galaţi sau Râmnicu-Vâlcea) lanţul de magazine n-a rezistat crizei din 2008 (cel puţin aceasta este explicaţia oficială) iar în Decembrie 2009 compania cehă şi-a cerut falimentul în România.
Din 2005, Laufer s-a angajat la reţeaua de magazine Winmarkt, adminstrată de NCH Advisors (New Century Holdings) pe poziţia de „sales manager” unde a participat la realizarea centrului comercial Winmarkt Grand Center din Ploieşti.
Din subteranele RETAIL-ului românesc
Experienţa celor 5 ani l-a determinat probabil pe Ilan Laufer să-şi deschidă, în 2007, propria agenţie imobiliară, denumită RETAIL GROUP. Prin intermediul acestei societăţi sunt realizate ulterior mai multe operaţiuni comerciale de intermediere şi consultanţă pentru diferite lanţuri de magazine şi centre comerciale aflate la ora expansiunii pe piaţa românească. Aşa se face că, în anul 2008, firma lui Laufer este angajată de centrul „COCOR” din Bucureşti, pentru închirierea spaţiilor comerciale.
Mai departe, la începutul lui 2009, presa de profil semnala prezenţa societăţii RETAIL GROUP ca intermediar al relaţiilor comerciale dintre grupul spaniol INDITEX şi Unirea Shopping Center, centrul comercial administrat de Carmen Adamescu (Palade). Rămâne o enigmă motivul pentru care INDITEX a apelat, în 2009, la serviciile RETAIL GROUP (firmă care se înfiinţase cu doar 2 ani în urmă) pentru a închiria 6.000 de metri pătraţi, contra 1 milion de euro anual, în centrul comercial Unirea. Cert este că, dacă până atunci INDITEX îşi dezvoltase pe cont propriu o reţea de 26 de magazine în România, ei bine în 2009, pentru închirierea spaţiului de la UNIREA a fost necesară prezenţa lui Ilan Laufer pentru realizarea contractul amintit.
Tot pe această linie se înscrie şi apariţia firmei lui Laufer la momentul intrării pe piaţa românească a lanţului de fashion H&M (Hennes & Mauritz). De altfel, Ilan Laufer susţine că el este cel care a „introdus” H&M în România, în ciuda faptului că grupul suedez avea deja în 2011 o echipă de management la Bucureşti condusă de braşoveanca Loredana Oroşan (la momentul respectiv manager de dezvoltare al H&M pentru România şi Ungaria).
De la Bucureşti la Chişinău, angajat la Pincevschi
Din CV-ul de afaceri mai aflăm că Ilan Laufer a fost numit, în anul 2012, vice-preşedinte al holdingului „ELITA 5 Group” cu sediul la Chişinău, deţinut de milionarul moldovean Alexandru Pincevschi, consulul onorific al Kârgâzstanului şi Preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova.
La nivelul lui 2012, afaceristul Pincevschi se străduia probabil să-şi relanseze afacerile centrului comercial „Grand Hall” deschis la Chişinău încă din 2000. Conform scenariului oficial, după renovarea din 2011, reinventarea „Grand Hall” devenea posibilă cu sprijinul şi implicare lui Ilan Laufer, care urma să-i aducă lui Pincevschi chiriaşi de renume internaţional. Rezultatele acestei asocieri nu sunt cunoscute. Cert este că, un an mai târziu, Ilan Laufer se găsea deja în funcţia publică de consilier al ministrului român pentru IMM-uri şi nu la „Elita 5” din Chişinău.
Mai mult decât atât, şi afacerile lui Pincevschi s-au cam şubrezit în ultima perioadă. Dator la MoldindconBank, de unde a contractat un credit pe care n-a reuşit să-l ramburseze, Pincevschi s-a trezit în 2015 cu firma „ELITA 5-Auto” în faliment, dar şi cu bunurile personale puse sub sechestru. Prevăzător, înaintea declanşării falimentului, Pincevschi şi-a vândut firma cu tot cu datoriile aferente, afirmând ulterior că „acolo sunt alţi proprietari”.
Banii lui Pincevschi şi LukOil
De profesie inginer-constructor, Alexandru Pincevschi a dezvoltat în anii ’90 o reţea privată de benzinării în Republica Moldova. Probabil nu întâmplător, în anul 2000, întregul lanţ alcătuit din 48 de staţii este vândut către Lukoil, moment în care Pincevschi devine oficial şi angajat al companiei ruseşti Lukoil-Moldova, unde primeşte poziţia de vice-preşedinte. Este momentul în care grupul de firme „ELITA 5” deţinut de Pincevschi se asociază cu „Lukoil Moldova” în afacerile cu petrol. Un an mai târziu, Pincevschi candidează la funcţia de deputat din partea partidului pentru Renaştere şi Conciliere condus de Mircea Snegur. După dispariţia acestui partid, din 2001, Pincevschi devine unul dintre principalii sponsori ai Partidului Comuniştilor al lui Vladimir Voronin. Atunci a câştigat Voronin alegerile, devenind preşedintele Moldovei pentru două mandate. În urma protestelor de stradă de la Chişinău, din aprilie 2009, Voronin a reiterat acuzaţiile că România s-ar fi aflat în spatele mişcărilor violente, anunţând expulzarea ambasadorului român la Chişinău, Filip Teodorescu.
Din 2013, în slujba cetăţeanului
Sătul probabil să tot „dezvolte afaceri” în Republica Moldova, din anul 2013, Ilan Laufer a ales să muncească în folosul public al românilor. Şi astfel, în perioada 2013-2014, Laufer a ocupat postul de consilier personal al ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. În noiembrie 2014 îşi pierde funcţia publică, dar revine pe postul de scretar de stat în Ianuarie 2017, după instalarea guvernului Grindeanu.
O nuntă ca în filme: Michael Jackson şi chiloţii miresei
Despre Alina, soţia lui Laufer, s-a scris mult, dar nimic concret. Presa tabloidă se referă la Alina fie ca „vedeta Kanal D” fie ca „fosta soţie a lui Jorge”. După o relaţie de 10 ani şi o căsnicie de 5, Alina (fostă Crăciun) s-a decis, în 2012, să divorţeze de constănţeanul Jorge (George Papagheorghe) şi să înceapă o viaţă nouă alături de Ilan Laufer. La momentul respectiv, Ilan Laufer se afla şi el la căpătul unei relaţii amoroase, de 10 ani, cu design-erul de modă Mirela Diaconu. În anul următor, Ilan şi Alina s-au căsătorit, nunta celor doi fiind transformată de presa de „specialitate” într-un eveniment monden. Aşa avea să afle toată ţara că Alina „şi-a arătat chiloţii la nuntă” sau că Ilan a impresionat audienţa în rolul lui Michael Jackson.
La câteva luni după numirea lui Ilan Laufer în postul de secretar de stat la Ministerul Mediului de Afaceri, opinia publică avea să afle că, prin votul Consiliului General al Capitalei, Alina Laufer a fost numită şi ea membru în CA-ul societăţii „Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA” .
La cererea presei, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut să explice că „doamna Alina Laufer îşi va pune în practică experienţa antreprenorială pe care o are în diverse domenii, iar numirea sa în CA-ul Companiei Municipale Sport Pentru Toţi Bucureşti SA s-a bazat pe aptitudini de management şi competenţe antreprenoriale”. Desigur, cei de la Primărie nu lămuresc şi despre ce fel de „competenţe manageriale” este vorba. aşa că nu ne rămâne decât să le descoperim singuri.
Check-In la Minister: „Ilan Laufer feeling curious at Ministerul pentru Mediul de Afaceri”
De când s-a înşurubat pe scaunul de secretar de stat, Ilan Laufer se află într-o furibundă campanie de imagine, susținută în mod special pe FaceBook. Lasă senzația că nu se mai desparte de telefonul care i-a devenit principala maşinărie mediatică. Şi-a pus „header” cu Guvernul României, TAG-uieşte Ministerul, face selfie-uri cu ceilalţi secretari de stat şi share-uieşte comunicatele de la Palatul Victoria. Ne aflăm deci în plin proces de transparentizare a administraţiei aşa cum promitea PSD-ul în campania electorală.
Comentarii pe Facebook
DRAGOŞ IONESCU este absolvent al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Ovidius (Constanţa). Este antreprenor şi manager, coordonând de-a lungul timpului diviziile de plasare a forţei de muncă ale unor companii româneşti care evoluează în spaţiul economic european. Observator atent al mediului de afaceri, prin prisma activităţilor sale profesionale, Dragoş Ionescu a început să scrie articole de presă din anul 2005, în special pe subiecte de investigaţie economică şi politici publice. La început, pe site-ul Dezvăluiri.Ro, apoi pe Newsventure.Ro, Constanţa.Ro, iar mai nou pe Ordinea.Ro.