Exclusiv
Un PUZ, ca o palmă dată DNA. Liber la construit pe un teren furat din Tabăra de Copii Năvodari
Published
5 ani agoon
Pe ultima parte a mandatului său de primar, speriat că nu va mai prinde încă unul, Florin Chelaru încearcă să rezolve problemele clanului politic din care face parte. Pe 26 august 2019, la ședința ordinară a Consiliului Local Năvodari, acesta a cerut și a primit votul unei majorități confortabile pentru două proiecte care se referă la Tabăra de Copii Năvodari. Totodată, primarul a găsit oportunitatea să închidă pentru moment o problemă spinoasă, care putea degenera într-un dosar penal.
PFA-ul radiat, care i-a recrutat la mișto pe Surdu & Co, a restituit banii. Chelaru: ”Nu există prejudiciu”
Ședința de Consiliu a debutat cu anunțul primarului Florin Chelaru de retragere de pe ordinea de zi a controversatului proiect de prelungire cu 4 ani a mandatelor membrilor consiliului de administrație de la Termica Distribuție Năvodari SRL. Așa cum am relatat într-un articol dedicat acestei afaceri (vezi AICI), Termica a plătit 15.000 de lei unui PFA radiat din Registrul Comerțului pentru a-i recruta ca buni profesioniști pe cei cinci membri din consiliul de administrație, în vederea prelungirii mandatelor expirate de câteva luni. Este vorba de Marian Surdu, un tip care și-a luat BAC-ul la 27 de ani și a terminat facultatea de 44 de ani, de Adrian Mihăilă, un absolvent de liceu, de Ion Apostol, un lăcătuș mecanic pensionar, absolvent al unei școli profesionale, de Constantin Jurubiță, un subinginer la rândul său pensionar, și de Nicoleta Stoica, o tânără fără CV… depus. În condițiile legii, aceștia nici nu îndeplineau condițiile pentru a conduce întreprinderea publică. Tocmai de aceea, procedura de recrutare a fost încredințată, pe bani mulți, persoanei fizice autorizate Gheorghe Z. Niculae din satul General Scărișoreanu, comuna Amzacea. Gheorghe a mai efectuat o puzderie de comenzi pentru Primăria Năvodari, Clubul Sportiv Năvodari și Termica Năvodari, însă și-a arogat cu nesimțire postura de ”expert independent”, mâzgălind o mizerie de raport în care îi peria pe lăcătușii și neșcoliții de la Termica Distribuție ca pe niște mari specialiști în management. În baza acestui raport grețos de fals, Chelaru și ai lui se pregăteau să își asigure gașca de la Termica Distribuție pentru următorii patru ani. Această joacă a fost destructurată de consilierul local Costel Aurelian Dumitrașcu, cel care a publicat dovezi că PFA-ul lui Gheorghe a fost radiat din Registrul Comerțului încă din luna martie 2019.
”Vreau să retrag de pe ordinea de zi proiectul cu Termica. (…) Și vreau să mulțumesc colegilor care au fost vigilenți și au adus la cunoștință acest aspect și, bineînțeles, am lua act…” – a spus Chelaru în debutul ședinței de ieri.
Unul din consilieri a cerut măsuri, însă o funcționară a Primăriei a lămurit că ”deocamdată, cercetăm lucrurile, nu cred că este chiar așa cum s-a spus, există un certificat constatator…”.
”O secundă, o secundă – a preluat cuvântul primarul Chelaru. Deci vreau să vă aduc la cunoștință că suma de bani care a fost remisă în acest contract a fost adusă înapoi. Deci a fost sunată… persoana respectivă ne-a remis banii înapoi. (Apoi, adresându-se unei funcționare:) Ai ordinul de plată la tine, ca să le arătăm colegilor, ca să știe că nu există niciun prejudiciu?”.
Deși Chelaru a jucat pe cartea bunei-credințe, suspectăm că retragerea proiectului și grija de a nu exista prejudiciu sunt motivate, de fapt, de teama unui dosar penal.
Un PUZ, ca o palmă dată DNA-ului
Nu la fel de temător a fost primarul cu privire la alte două proiecte extrem de controversate. Vorbim aici, în primul rând, de adoptarea unui PUZ (vezi aici documentul) pentru un teren de 3,7 hectare din Tabăra de Copii Năvodari (zona centrului de afaceri, aleea Vacanței, tabăra Perla). PUZ-ul permite ridicarea unor blocuri de 7 etaje. Însă terenul în cauză face obiectul dosarului retrocedărilor de la Năvodari, instrumentat de procurorul Andrei Bodean de la DNA Constanța și aflat în stare de judecată pe rolul Curții de Apel București.
DNA spune că acest teren, ca multe altele, a fost retrocedat ilegal, cerând condamnarea penală a fostului primar Nicolae Matei și a fostei judecătoare Corina-Eugenia Jianu. Dacă cei doi vor fi condamnați, terenul se va întoarce la proprietarul de drept. Așa s-a întâmplat și în dosarul retrocedărilor de la Constanța, al lui Radu Mazăre, în care terenurile retrocedate ilegal s-au întors la Municipiul Constanța și la statul român (bucățile de plajă, faleză și malurile lacului Siutghiol). La Constanța, se prefigurează tot mai accentuat situația că proprietarii care au dobândit de bună-credință apartamente construite pe terenurile retrocedate, nu pot fi sancționați pentru faptele penale ale fostului primar Mazăre. Practic, aceștia vor rămâne cu bunurile imobiliare dobândite cu bună-credință.
Cumpărătorii de bună-credință rămân cu apartamentele
Adoptarea PUZ-ului de la Năvodari urmărește o situație similară. Primăria vrea să-i ajute pe beneficiarii retrocedării ilegale să construiască pe repede înainte și că vândă apartamentele către cumpărători de bună-credință. O primă tentativă de adoptare a unui PUZ pentru terenul de 3,7 hectare care face obiectul dosarului penal s-a consumat în 2017 (vezi aici mai multe detalii). Inițiatorul de atunci a fost consilierul Radu Pândici, un lăcătuș mecanic pensionar de la PSD. E limpede de ce promovează PSD-ul lăcătuși mecanici: ca să semneze astfel de potlogării. Inițiativa din 2017 a fost retrasă, după ce Sind România a notificat Primăria Năvodari că acest teren face parte din domeniul privat al statului, dat în folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România, antecesorul său legal. Speriat de consecințe, Chelaru i-a dictat lui Pândici să-și retragă proiectul. Evident, acesta s-a conformat de îndată (vezi mai multe detalii aici).
SIND România va depune plângere la DNA
Până la ședința de ieri a Consiliului Local Năvodari, de acest proiect nu s-a mai auzit nimic. De data aceasta, însuși primarul Chelaru și-a luat curaj și a semnat proiectul de PUZ. Vorbim de același proiect din 2017, din care nu s-a schimbat nicio virgulă. Șase consilieri s-au abținut de la vot, însă consilierii PSD au avut destule mâini ca să adopte o hotărâre. Contactat de redacția Ordinea.Ro, directorul Sind România, Adrian Boaje, spune că va contestat hotărârea adoptată la instanța de contencios administrativ. De asemenea, Boaje spune că va sesiza DNA-ul.
Cumnatul lui Matei, iertat de majorări de 82.000 de lei
În sfârșit, un alt proiect controversat adoptat în ședința de ieri a Consiliului Local Năvodari se referă la ștergerea unor datorii de 82.000 de lei acumulate cu titlul de majorări de întârziere de SC Tabăra Năvodari SA, o firmă controlată de cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei, Isidor Gurgu, prin firma sa, Dormarbib Group SRL. Tabăra Năvodari SA a fost înființată în anul 2012, în scopul exploatării terenurilor și clădirilor din tabăra de copii de la Năvodari, inventariate fraudulos în domeniul privat al localității, prin HCL 144/2011, de lăcătușii controlați de Matei. Clădirile taberei erau în proprietatea SC Sind România SRL, societatea sindicatelor, iar terenul taberei, așa cum am spus mai sus, este proprietate de stat. Cu toate acestea, Matei a inclus aceste bunuri în inventarul localității, după care a propus, iar consilierii au fost de acord, să le transmită în proprietatea SC Tabăra Năvodari SA, în schimbul unei cote de 40% din acțiuni. 60% din acțiuni au ajuns la firma lui Isidor Gurgu. În tot acest timp, Primăria nu a încasat niciun leu de la Tabăra Năvodari SA, care nu a raportat niciodată profit. Din contră, societatea a beneficiat de subvenții aiuritoare de la bugetul local, prin care Matei a achitat servicii de cazare pentru copii aduși din Valea Jiului. Ani de zile, Tabăra Năvodari SA nu a achitat impozite pentru clădirile și terenurile pe care le-a exploatat. Evident că s-au strâns majorări de întârziere de 82.000 de lei, pe care, în ședința de ieri, consilierii PSD au decis să le șteargă cu buretele.
Trebuie să mai spunem că HCL 144/2011 a fost anulată irevocabil în justiție, după ani grei de procese. Tabăra a reintrat în patrimoniul Sind România. Dosarul Taberei și Dosarul Retrocedărilor bat pasul pe loc în instanțele de judecată. Profitând de această lentoare, Chelaru încearcă, în ultima sa parte de mandat, să rezolve interesele găștii, mai ales că șansele pentru a fi reales sunt tot mai mici. Investigația continuă!
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.