Instituţia Prefectului judeţului Constanţa, în colaborare cu Primăria municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Comandamentul Flotei au organizat astăzi o paradă militară pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, dedicată Zilei Unirii Principatelor Române sau Mica Unire așa cum este cunoscut evenimentul istoric de la 1918.
La evenimentul organizat pe platoul din fața Instituției Prefectului județului Constanța au răspuns invitației de a participa la manifestări primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prefectul județului, Ioan Albu, subprefecții județului Constanța, Dan Dumitru Jeacă și Leven Accoium, Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului, cosilieri locali și județeni, oficiali din armata română, elevi și profesori care își desfășoară activitatea în instituțiile de învățământ din Constanța, jurnaliști şi constănţeni. Cu toții s-au prins în Hora Unirii la finalul alocuțiunilor.
“Această aniversare vine într-un an încărcat de o semnificație aparte. Peste tot în România, dar în mod special la noi în Dobrogea, la 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, totul are altă semnificație. Mi-ar plăcea ca anul acesta, în fiecare zi, să cinstim memoria celor ce au făcut posibile aceste mari gesturi de patriotism pentru poporul român”, a spus primarul Decebal Făgădău în discursul său.
De la eveniment a lipsit președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.
Advertisement
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus.
În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!