Conecteaza-te cu noi

Societate

Universitatea Ovidius din Constanţa, implicată într-un proiect finanţat de NASA

Published

on

universitatea ovidius

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA), derulează, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Michigan (SUA), drept coordonator, Universitatea de Stat South Dakota (SUA) şi Universitatea din Bucureşti, proiectul de cercetare “Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, Grant Number: 80NSSC23K0535, finanţat de National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani (2023 – 2026), iar prima etapă a acestuia include cercetări de teren în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa, care sunt realizate de către o echipă de cadre didactice de la universităţile partenere, în perioada 24 iunie – 9 iulie 2023.

Echipei de experţi din SUA şi România i se alătură un grup de zece studenți din cadrul FSNSA, de la programele de studii de licenţă (specializările Geografie, Geografia Turismului, Agricultură) şi master (“Geografie aplicată şi evaluarea resurselor turistice”), cu implicare directă în activităţile de cercetare.

”Analizele de teren vizează aspecte legate de modul de utilizare a terenurilor, atât la nivel de judeţ, cât mai ales la nivelul unor eşantioane selectate la nivel de comună şi mari ferme, pentru a evalua modul în care fermierii români accesează şi utilizează fondurile europene, impactul acestora din urmă asupra creşterii productivităţii culturilor agricole şi a fermelor de animale, includerea de noi tehnologii în derularea activităţilor agricole şi dezvoltarea spiritului inovativ în domenii de vârf ale producţiei agricole.”, precizează prof. univ. dr. Igor Sîrodoev, directorul de proiect din partea UOC.

igor sirodoev

Prof. Igor Sirodoev

În cursul deplasărilor de teren prevăzute, echipa de cercetare va efectua cartări şi evaluări asupra modului de utilizare a terenurilor, actualizând unele imagini satelitare eşantionare, va purta discuţii cu reprezentanţii instituţiilor cheie din domeniu (în special din cadrul direcţiilor agricole judeţene, agenţiilor de dezvoltare regională şi consiliilor judeţene), va aplica chestionare localnicilor şi va intervieva fermierii în legătură cu realizările şi problemele pe care aceştia le întâmpină în activitatea agricolă, precum şi privind impactul fondurilor europene şi perspectivele de dezvoltare a afacerilor în agricultură.

Detalii suplimentare despre proiect sunt disponibile la adresa web NASA dedicată programelor de cercetare din domeniul analizei utilizării terenurilor:

https://lcluc.umd.edu/projects/institutional-forcings-agricultural-landscapes-post-socialist-europe-diachronic-hotspot.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions