Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru funcția de președinte al României, i-a propus în direct, la B1Tv, lui Augustin Zegrean să-i devină consilier în eventualitatea în care va câștiga alegerile prezidențiale. Zegrean este fostul președinte al Curții Constituționale a României, dar și unul din ”părinții” legii fundamentale. El a fost membru în comisia de redactare a Constituției republicane din anul 1991.
Culmea, propunerea vine chiar pe fondul criticilor sistematice aduse de Paleologu Constituției actuale. Aflat în studioul B1 TV alături de jurnalistul Sabin Orcan de la Newsweek România și de moderatorul emisiunii, Silviu Mănăstire, candidatul susținut de PMP a reluat criticile punctuale, expuse și cu alte ocazii, față de incoerența Constituției actuale, copiate prost după modelul francez. El a subliniat că actuala Constituție generează crize sistemice repetate, tensiuni între președinte și Guvern și incongruențe nejustificate între puterea conferită Parlamentului de a suspenda președintele și îngrădirea puterii președintelui de a se descotorosi de premierul numit sau de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri anticipate în cazul unor crize politice majore. Paleologu a vorbit de necesitatea unei reforme constituționale și a subliniat că este adeptul unei dezbateri inclusiv asupra regimului politic al României, ca monarhie, republică prezidențială sau republică parlamentară. Întrebat ce va face dacă poporul ar opta pentru monarhie, Paleologu a răspuns:
„Așa cum în 1866 marii noștri oameni de stat, Brătianu, Kogălniceanu, Catargiu, s-au aplecat asupra problemei, așa ne vom apleca și noi asupra problemei, cu chibzuință. Voi face o călătorie la Sigmaringen, voi vorbi cu șeful Casei de Sigmaringen. Mă voi consulta cu Prințul Charles. Evident voi vorbi și cu Alteța sa Regală, Principesa Margareta, să găsim o soluție, în caz că poporul își dorește acest lucru”, a explicat Paleologu”.
Pe de altă parte, candidatul PMP a spus că sentimentul său este acela că poporul român, într-o largă majoritate, își dorește un sistem cu un președinte ales prin sufragiu universal.
În acest context, în cadrul emisiunii a intervenit telefonic Augustin Zegrean. Acesta a dezvăluit că prima comisie de redactare a Constituției, din care a făcut parte la începutul anilor 90, a propus organizarea unui referendum referitor la monarhie. Ideea a fost respinsă chiar de opoziția de atunci, care a amenințat că va părăsi Adunarea Constituantă dacă se agreează o astfel de procedură. În cele din urmă, s-a organizat un referendum doar pentru adoptarea Constituției.
Zegrean a spus că limitarea puterilor președintelui a avut în vedere momentul istoric de atunci, când România avea nevoie de instrumente care să facă imposibilă revenirea la dictatură. Totuși, a arătat acesta, președintele avea puterea de a-l demite pe primul ministru. Această putere a fost suprimată prin Constituția adoptată în anul 2003, Zegrean nefăcând parte din comisia de redactare a acesteia.
Cu toate aceste limitări, Augustin Zegrean spune că președintele are o putere foarte mare, dacă va ști să o folosească. Pe de altă parte, el a fost de acord că se impune o reformă constituțională în condițiile actuale ale României, având el însuși sugestii pentru mai multe amendamente necesare. De asemenea, Zegrean și-a afirmat prețuirea față de Theodor Paleologu. Candidatul PMP l-a invitat să devină consilier prezidențial în eventualitatea în care va câștiga alegerile. Dezbaterea o puteți viziona AICI.
Theodor Paleologu este profesor și antreprenor în domeniul cultural, conducând Casa Paleologu, o școală privată foarte apreciată în mediul intelectual. El a locuit 19 ani în afara României, fiind elev, student și doctorand în Franța, apoi profesor în Statele Unite ale Americii și în Germania, ambasador în Danemarca și Islanda. De asemenea a fost deputat și ministru al culturii.
Candidatul susținut de PMP este fiul scriitorului Alexandru Paleologu, un intelectual condamnat la 14 ani de muncă silnică în perioada stalinistă, alături de Constantin Noica, Dinu Pilat, Nicolae Steinhard, Păstorel Teodoreanu și alte minți strălucite ale României. În 1990, Alexandru Paleologu a fost ambasadorul României la Paris. El a fost supranumit ”ambasadorul golanilor” întrucât a susținut poziția protestatarilor din Piața Universității, din această cauză fiind revocat din funcție de Ion Iliescu.
Tradiția intelectuală, politică și civică a familiei Paleologu coboară adânc în timp. Un înaintaș, pe linie maternă, Gheorghe Mârzescu, a fost întâiul ministru de interne al României Mari și, totodată, un colaborator al lui Ionel Brătianu. Mai adânc în timp, un străbunic al lui Theordor Paleologu, Mihail Paleologu, a fost procuror general și judecător la Curtea de Casație a României, prieten și coleg de redacție la cotidianul Timpul cu Mihai Eminescu. Mihail Paleologu este sursa versurilor poetului despre viața pariziană, din Scrisoarea a III-a.
La alegerile prezidențiale de anul acesta, Theodor Paleologu este susținut de Partidul Mișcarea Populară. Recent, o altă formațiune politică, România Dreaptă, și-a afirmat susținerea pentru candidatura sa. Theodor Paleologu ocupă poziția 2 pe buletinele de vot.
Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 31190006
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta