Dan Barna, președintele USR, a susţinut marţi o conferinţă de presă în care a proiectat imagini prin intermediul cărora acuză că reprezentanții Poliţiei Locale şi cei ai Jandarmeriei împiedică strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice”, care are drept scop revizuirea Constituţiei în acest sens.
“În momentul de faţă suntem undeva în jurul cifrei de 120.000 de semnături. Obiectivul este acela de 500.000 de semnături pentru a transforma această iniţiativă cetăţenească într-un posibil proiect de lege de modificare a Constituţiei. Am organizat această conferinţă de presă nu doar pentru a vă spune numărul de semnături strânse, ci pentru a vă arăta ce se întâmplă în momentul de faţă în România, când cetăţeni şi voluntari care vor să ducă listele în faţa cetăţenilor pentru ca să se poată semna, se întâlnesc cu statul român, aşa cum a ajuns acesta sub conducerea lui Liviu Dragnea”, a spus Dan Barna citat de news.ro.
Liderul USR a prezentat mai multe filmuleţe în care Poliţia Locală şi Jandarmeria intervin printre voluntarii care adună semnături.
În același cadrul, Barna a declarat că politicieni şi primari din ţară au agresat voluntarii care au adunat semnături. Printr localitățile trecute în lista liderului USR se numără și Constanța, aici fiind cunoscut faptul că un cort al USR Constanța a fost vandalizat.
Constanța. Cortul USR – Fără penali în funcții publice – VANDALIZAT. La nivel național sunt peste 9.000 de semnături
Obiectiv și intenție
Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.
Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot.
În acest sens, se doreşte ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta