În 19 iunie are loc primul referendum din România de demitere a unui primar. Este vorba de referendumul pentru demiterea primarului comunei Dumbrăviţa, județul Brașov. USR Dumbrăviţa a depus, anul trecut, în noiembrie, la Prefectura Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu. Ulterior, în februarie, reprezentanţii acestui partid au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului. La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă. Culmea este prefectul din Brașov este tot liberal, la fel ca primarul din Dumbrăvița.
La Constanța, referendumul pentru demiterea primarului din Agigea este blocat din cauza faptului că prefectul liberal Silviu Coșa a suspendat acțiunea de revocare din funcție a lui Maricel Cîrjaliu (PSD) pe motiv că, spune prefectul, „asupra semnăturilor strânse planează o suspiciune că nu ar fi reale“.
USR Constanța compară situațiile de la Brașov și de la Constanța într-un comentariu pe Facebook.
„La Brașov, legea a fost de partea voinței cetățenilor. La Constanța, unde PNL și PSD fac legea, drepturile constituționale ale cetățenilor sunt încălcate! Primul referendum de demitere a unui primar, organizat vreodată în România, se va desfășura în comuna Dumbrăvița, județul Brașov. Referendumul este inițiat de USR Dumbrăvița. Deși semnăturile necesare declanșării referendumului au fost strânse, primarul Popa Zachiu a întârziat procedura timp de peste 5 luni, până instanța a dat dreptate USR și a dispus declanșarea referendumului.
La Constanța, prefectul PNL Silviu Coșa face în continuare tot posibilul pentru a împiedica organizarea referendumului pentru demiterea primarului-baron PSD Maricel Cîrjaliu din Agigea. A suspendat procedura deși nu există nicăieri această prerogativă prin care un prefect poate suspenda cursul unui referendum și de a opri, practic, un drept constituțional pe care locuitorii unei comune îl au pentru a reacționa împotriva abuzurilor unui primar.“, spune USR Constanța.
Liderul USR Agigea, Gabriel Ciobanu, spune, la rândul său, că „devine din ce în ce mai greu să îți dai seama cine este din PSD și cine din PNL… pentru că oamenii din aceste două partide sunt la fel și vor lucra doar în interesul lor și nu în interesul cetățenilor.“
„Calcă în picioare drepturile noastre cu scopul de a se proteja între ei. Aveți mare grijă ce votați la următoarele alegeri, sunt convins că nu vă doriți să-și bată joc de drepturile voastre niște omuleți ajunși la putere!“, a declarat Ciobanu.