USR-iștii doresc introducerea unei garanții pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe, și deputatul Cornel Zainea spun că măsura vine să descurajeze aruncatul ambalajelor la întâmplare.
„Până acum, cetățenii nu au existat nicăieri în lanțul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulți vor cu adevărat o țară ca afară, şi că sunt pregătiți să fie parte din acest sistem pentru a curăța România de gunoaie. În schimb, acest sistem – care trebuie să fie unul național – trebuie creat de Ministerul Mediului, iar susținerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluții”, a spus Cristian Ghinea.
Cei de la USR menționează că sunt prea puține locuri în România unde nu dai peste PET-uri, cutii de aluminiu și alte tipuri de ambalaje aruncate la întâmplare.
„În România, procentul de reciclare al ambalajelor este de 13-14%, fără progrese majore în ultimii ani, deși ținta impusă de Uniunea Europeană se situează la 50%. În acest context, USR propune o soluție: introducerea unei garanții pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului și recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată – nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse. Realitatea este că în acest moment, în România, legislație bună există, însă nu avem un sistem funcțional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte țări care au funcționat foarte bine.“, notează cei de la USR.
Sursa citată mai menționează se estimează că, dacă măsura ar fi aplicată, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate. În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2.000 – 2.200 locuri de muncă suplimentare, direct și indirect, cu salarii în jur de media pe economie.
Sursa foto: Facebook/USR
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta