În urmă cu câteva zile, doi parlamentari ai PNL, deputații Florica Cherecheș și Dan Vîlceanu, au depus un proiect legislativ prin care angajații din sectorul bugetar ar putea avea doar o zi liberă. Potrivit proiectului, orele suplimentare prestate într-o zi din weekend pot fi compensate doar financiar. Angajatorul n-ar mai fi obligat să acorde o altă zi liberă în locul celei muncite în weekend, astfel că repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore s-ar reduce la 24 de ore. Ideea, i-a înfuriat pe social democrați, care spun că ideea este o mare gogomănie.
„Gogomăniile servite pe bandă rulantă nu au niciun gust dacă nu sunt condimentate cu minciuni. Asta pare a fi rețeta aplicată de „maeștrii bucătari” ai Opoziției. Stau și mă întreb, cine mai poate număra toate amatorismele toxice și gogoșile servite de acești politicieni de ocazie, care pretind că acționează în slujba românilor? Dacă ieri tăiam vouchere de vacanță și salarii, astăzi, ultima gogomănie a peneliștilor este proiectul care vrea să reintroducă săptămâna de lucru de 6 zile, pe care cei mai maturi o ținem minte (și nu cu plăcere), de pe vremea cealaltă. Această măsură absurdă și nedospită nu numai că ne dă înapoi cu 30 de ani dar ne și decuplează de Europa, de civilizație și de politicile moderne care urmăresc creșterea eficienței și productivității muncii. În timp ce în Europa se reduce timpul de lucru la sub 40 de ore pe săptămână, peneliștii vor să spargă norma la hectar chemând oamenii la muncă sâmbătă. Halal partid „pro-european”! Ce este și mai trist este că deputații care au inițiat acest proiect de lege încearcă să-l legitimeze în spațiul public prin tot felul de șiretlicuri și mistificări. Noroc că minciuna are picioare scurte!“, a scris, astăzi, pe Facebook ministrul Muncii, Marius Budăi.
El a adăugat că îi somează pe colegii din opoziție să înceteze să mai intoxice spațiul public cu gogoși necoapte și aberații toxice.
„Îi încurajez să depășească zodia amatorismului politic în care se afundă pe zi ce trece. Altfel, tare mi-e teamă că românii or să le servească la urne o porție dublă de indigestie“, a subiniat ministrul Muncii.
În prezent, legea spune că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica. Inițiativa celor doi aleși ai PNL de modificare a Codului Muncii prevede ca angajaţii care prestează muncă în zilele de repaus săptămânal să primească doar o compensaţie financiară, iar repausul să scadă la 24 de ore. Proiectul de act normativ are un articol unic care prevede următoarele: “Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003-Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: Art.137 alin (2) se completează şi va avea următorul cuprins: În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore”.
În replică față de informația care a circulat în mass-media, potrivit căreia proiectul celor doi liberali ar prevede ca sâmbăta să devină zi lucrătore, deputatul Dan Vîlceanu a scris pe Facebook:
„Circulă o informație, interpretată stupid de niște pesediști, asupra căreia vreau să fac niște precizări:
🔵 1. Nu am depus nici un proiect în care SÂMBĂTA devine zi lucrătoare. Proiectul de lege pe care l-am propus nu schimbă cu nimic programul de lucru de 40 de ore, ci se referă strict la orele suplimentare care sunt și rămân opționale.
🔵 2. Proiectul pe care l-am depus nu impune obligații nici pentru angajați, nici pentru angajatori, ci doar permite celor două părți să își facă programul așa cum doresc. Astfel, angajatorii își rezolvă problema deficitului de personal în perioade aglomerate, iar angajatul primește mai mulți bani dacă DOREȘTE să lucreze într-o zi de repaus.
🔵 3. Repet, orele suplimentare sunt opționale, angajatul alege dacă lucrează sau nu, angajatorul nu-l poate obliga, iar proiectul meu nu schimbă acest lucru. Oferă doar posibilitatea plății în bani și nu cu timp liber în cazul în care orele suplimentare sunt prestate într-o zi de repaus săptămânal.
🔵4. Proiectul este pe circuitul parlamentar și eu sper că toți colegii vor citi cum trebuie și vor înțelege că acesta este și un răspuns la solicitările din piață și vine pe un deficit uriaș al forței de muncă. Recent, Guvernul a suplimentat cu 10.000 de persoane contingentul de lucrători pe piaţa forţei de muncă din România. În plus, angajatorii se plâng că au zeci de mii de locuri de muncă neocupate.
🔵 5. Le-am răspuns la întrebări tuturor jurnaliștilor și celorlalți oameni care m-au întrebat și o să explic de fiecare dată. Viziunea mea asupra politicii în domeniul muncii în România este de simplificare și flexibilizare a pieței muncii.“