Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Vă e frică să donați sânge? Sâmbătă au fost doar 30 de donatori!

Published

on

Știu că este inutil să vorbesc despre importanța sângelui uman în diferite cazuri medicale. Pentru orice intervenție chirurgicală este necesară o cantitate destul de mare. Iar pentru asta, există cadru organizat. La nivelul fiecărui județ este câte un centru de transfuzii sanguine unde donatorii se pot prezenta zilnic pentru a dona din sângele lor! Pentru cei care nu sunt familiarizați cu donarea de sânge, trebuie să precizăm că există mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească înainte de a ajunge la Centrul de transfuzii. Iată câteva dintre ele: Vârsta cuprinsă între 18-60 ani; Greutate corporală minimă 50 kg; Tensiunea arterială: maxima nu depășește 180 mmHg, iar minima 100 mmHg; Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală etc.; Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile. La o donare se recoltează în jur de 450 (±10%) mililitri sânge. Pentru donator nu este nici o problemă deoarece sângele se reface foarte repede. Dar este extrem de important pentru cei internați în spitale. Uneori viața lor depinde de gestul donatorilor!

Se donează și sâmbăta, o data pe lună!

Zilnic, în intervalul 7.30-13.30, cadrele medicale de la centru de transfuzii sunt la datorie. Și așteaptă prezența donatorilor. Începând din luna iulie, la cererea unui număr mai mare de persoane, a fost introdusă și ziua de sâmbătă în graficul de donări. Ce-i drept, doar o data pe lună. Dar nici așa numărul celor care vin nu este ridicat. Solicitările persoanelor bolnave sunt din ce în ce mai mari, iar numărul donatorilor este invers proporțional, adică din ce în ce mai mic. Am stat de vorbă cu asistenta șefă a centrului, Elisabeta Nicea. Ea ne-a declarat: ”Rezultatul este dezamăgitor. Avem deschis și sâmbăta o data pe lună, la solicitarea donatorilor. Din păcate, însă, numărul lor este redus. Sâmbătă au participat doar 30 de donatori”, ne-a spus Elisabeta Nicea. Ea a precizat că ar fi necesar un număr de circa 1100 de donatori pe lună dar nu le iese întotdeauna. Pentru a-și suplimenta donatorii, centrul a realizat colecte de sânge și în județ. Pe data de 5 noiembrie s-au deplasat la Negru Vodă, unde au participat 65 de donatori, iar pe data de 12 noiembrie au fost prezenți la Mangalia. Aici s-au prezentat 107 donatori. Urmează ca, la finele săptămânii, să ajungă și la Medgidia. Să sperăm că toți cei care se încadrează în limitele impuse de către centrul de transfuzii vor fi informați și, pe viitor, vor deveni, măcar ocazional, donatori!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions