Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Valabilitatea carnetului de marinar, prelungită la 5 ani. Ce spun liderii SLN despre această măsură a guvernului

Published

on

În ședinta de guvern de ieri a fost adoptată o hotărâre care a modificat valabilitatea Carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a început, încă din anul 2013, discuții privind ratificarea convenției maritime a muncii MLC 2006 și aducerea într-o formă standard a carnetului de marinar, în conformitate cu instrumentul internațional privind actele de identitate a navigatorilor.

În anul 2015, după multe presiuni, adrese, întâlniri și dezbateri aprinse, România a ratificat Convenția privind munca în sectorul maritim, MLC 2006.

Potrivit reprezentanților SLN, au urmat 2 ani de adrese, cereri, întâlniri cu miniștrii, cu reprezentanții ANR pentru implementarea acestei Convenții , finalizându-se până la urmă un draft de implementare care oricum era departe de a respecta standardele, principiile și înțelesul articolelor convenției.

Advertisement
usr

”Odată cu negocierile aplicării Convenției MLC 2006, în grupul de lucru format din reprezentanți ai Sindicatului Liber al Navigatorilor, Asociatiei Agențiilor de Crewing din România și ANR, SLN a propus și acceptarea de principiu a unei valabilități a Carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani, propunere care s-a acceptat unanim, fără a avea cineva ceva împotrivă ca acest document de identitate a navigatorilor să fie valabil 5 ani. Acest lucru a și fost consemnat în presă, în acel an.”, ai precizat liderii Comitetului Executiv al SLN.

Au urmat apoi ani în care SLN a depus cereri peste cereri, a explicat ce este de fapt Carnetul de Marinar, care e practica internațională, a cerut accept în scris al Autorității Navale Române, a cerut și s-a întâlnit cu miniștrii ai transporturilor, dar toate aceste eforturi se blocau undeva în cadrul ministerului.

”Mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu a fost unul de mari așteptări și s-a dovedit un mandat de succes cel puțin până acum, dacă punem în discuție că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii avea cel mai mare număr de acte normative europene întârziate, care nu erau implementate  și care puteau genera tot atat de multe motive de infrigment.”, au declarat reprezentanții SLN.

S-a cerut o audiență ca și în cazul celorlalți ministri, cererea sindicatului a fost acceptată iar în întâlnirea care a avut loc, reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor au expus o serie de acte normative de interes pentru personalul navigant, probleme care ar fi trebuit rezolvate de mult dar care trenau inexplicabil.

”Cu mare bucurie am constatat că ne întâlnisem cu un ministru asumat, care a înteles perfect dezideratele expuse de noi. O cerere a aprobat-o pe loc, celelalte urmând a avea caracterul ”urgent” de elaborare. Un suport neașteptat dar mai mult decât binevenit pentru cei peste 33.000 de navigatori romani.”, au precizat liderii SLN.

Advertisement
usr

La două luni de la întâlnirea reprezentanților cu SLN cu ministrul Sorin Grindeanu, s-a aprobat în sedință de guvern mărirea valabilității Carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani.

Beneficiile acestei modificari legislativ sunt foarte bine știute de toți navigatorii știu.  SLN va solicita ANR o suplimentare corespunzătoare a paginilor documentului pentru a asigura o reală valabilitate a Carnetului de Marinar de 5 ani.

”Ce ni se pare totusi destul de important pe lângă cele cunoscute de navigatori, este faptul că acum am reușit să trecem peste un moment de cotitură, peste o mentalitate comunistă de a lega carnetul de marinar de vizita medicală, de a trece peste acea gândire învechită din trecutul comunist în a vedea  Carnetul de Marinar ca pe un pașaport pentru cei ce doresc să fugă din țară.

Însă SLN mai are de lucru. Va înainta și va sprijini actul normativ de implementare a Convenției privind actul de identitate al navigatorului, convenție care trebuie ratificată de România pentru a se da o formă a Carnetului de Marinar în conformitate cu toate normele de securitate a documentelor de identificare a persoanei.  Toate cele bune!”, au precizat reprezentanții Comitetului Executiv al SLN.

Foto: Ilustrativ

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions