Trenează validarea mandatului de primar al orașului Hârșova obținut de Viorel Ionescu la alegerile locale din acest an. Dosarul având acest obiect a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Hârșova pe 4 octombrie 2024. Deja pe 8 octombrie, Judecătoria Hârșova a încuviințat cererea de abținere a judecătoarei Adina Agiemin, prima către care a fost distribuit dosarul de validare. La o zi distanță, cauza a fost repartizată judecătoarei Isabela Stănescu, președinta instanței din Hârșova. Însă, surpriză!, și aceasta a formulat o cerere de abținere, care de asemenea a fost admisă.
Trebuie să spunem că judecătorii nu se pot abține arbitrar, așa cum fac de pildă consilierii locali care nu au chef să voteze un proiect de hotărâre. Ei sunt ținuți de procedura legală să motiveze în clar un caz de incompatibilitate, precum ar fi legăturile de rudenie sau de dușmănie cu părțile din proces, un interes al lor sau al rudelor lor în cauză sau faptul că și-au exprimat anterior părerea cu privire la soluție. Relevant este faptul că Judecătoria Hârșova a avut pe rol numeroase contestații cu privire la procesul electoral în urma căruia Viorel Ionescu a fost declarat câștigător al funcției de primar, la o diferență mică de voturi. Iar în aceste proceduri s-au exprimat mai mulți judecători locali, ceea ce i-ar putea face incompatibili să judece procesul de validare, în care se mai verifică o dată actele înaintate de Biroul Electoral și aspectele de fraudare a votului.
Studiind mai multe hotărâri de validare, am putut constata că, de regulă, nu există cereri de abținere formulate de judecători. Tot de regulă, acolo unde nu sunt probleme, instanțele constată că actele de la BEC sunt OK și că nu există elemente de fraudare.
La Hârșova, au existat și continuă să existe voci importante care vorbesc de indicii de fraudă electorală. Presa locală constănțeană a consemnat că exact în perioada aceasta în care judecătorii din Hârșova se abțin pe rând de la a judeca dosarul de validare a primarului ales a fost depusă o nouă contestație (vezi AICI). Există, de asemenea, un dosar de contencios administrativ pe rolul Tribunalului Constanța, cu termen pe 11 octormbrie, în care o persoană fizică a contestat actele întocmite de Biroul Electoral cu privire la câștigarea alegerilor de către Viorel Ionescu.
În sfârșit, azi un fost membru al Biroului Electoral Hârșova, care a participat la supravegherea procesului electoral, a publicat un comentariu pe Facebook, prin care sugerează că ar exista motive reale de invalidare a mandatului obținut de Viorel Ionescu. L-am numit mai sus pe Ionel Chiriță, fost primar al Hârșovei, fost expert guvernamental, dar și adversar declarat al lui Viorel Ionescu. Chiriță punctează că, la depunerea dosarului de candidatură, Ionescu a semnat un opis în numele șefului său de partid, fără împuternicirea legală necesară, fapt constatat de către Judecătoria Hârșova într-o hotărâre dată la contestația unui petent. Este vorba de o contestație care, totuși, a fost respinsă de Judecătorie, după ce judecătorul de caz a opinat că semnătura aiurea de pe opis nu poate conduce la anularea candidaturii (n.r.).
Mai spune Chiriță că Biroul Electoral de Circumscripție Hârșova ar fi refuzat abuziv să verifice listele de susținători. El amintește și de faptul că, la Hârșova, au dispărut 67 de buletine de vot în alb, care au plecat de la Prefectură, sub semnătura de primire a primarului, dar n-au mai ajuns la secțiile de votare; că o fostă consilieră personală a primarului, fiind numită șefă a unei secții de votare, a fugit cu ștampila de control acasă; iar hârșovenii ar putea considera că cele 32 de voturi pe care le-a obținut Ionescu în fața lui Nădrag (PSD) ar putea avea legătură cu buletinele de vot dispărute și cu ștampila furată. (Întregul comentariu poate fi citit AICI).
Primarul din Hârșova nu a răspuns acestui comentariu public. În schimb, a comentat despre ultima contestație formulată împotriva sa, relevat fiind această zicere a sa, citată de Replica de Constanța: ”Dacă mi se va respinge validarea, sunt curios „De ce?”. Asta nu se va întâmpla deoarece este o condiție neadministrativă, în care eu nu trebuie să am condamnări, domiciliul schimbat. Dar în rest, să conteste, nu știu. Nu vreau să mă mai bag în seamă cu astfel de persoane, sincer. Ei sunt plini de energie negativă și mă încarcă.”.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta