Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Variante propuse de ABADL pentru conservarea pasaralei de la Cazinoul din Mamaia

Published

on

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) a propus Ministerului Culturii trei variante de conservare a pasarelei din zona Cazinoului din Mamaia oferite de antreprenorul lucrărilor de pe Lotul 2 Mamaia – SC Boskalis SRL în cadrul proiectului european „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA  II (2014-2020)” cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Ținând cont de avizul Ministerului Culturii și al Direcției Județene pentru cultură Constanța prin care este interzisă demolarea obiectivului „Pod cu bar maritim” – fiind declarat monument istoric, cunoscut de localnici și turiști ca pasarela de la Cazino, A.B.A.D.L. a solicitat antreprenorului studii de impact și câteva concepte de încorporarea a monumentului în profilul plajei.

“Ca măsură de siguranță, pentru oricare concept, va fi ridicat un gard în jurul Monumentului Casino Mamaia pentru a proteja, atât monumentul, cât și publicul de pe plajă, dar în același timp s-a luat în calcul ca digurile din larg să rămână pe poziție, deoarece aceste structuri reduc expunerea valurilor asupra Monumentului Cazino Mamaia”, a declarat directorul A.B.A.D.L, Bogdan Bola.

Una dintre cele trei variante propuse de antreprenor beneficiarului – A.B.A.D.L., pentru conservarea pasarelei Cazino de la Mamaia, este acoperirea parțială a structurii cu nisip, care din studii resiese că va avea cel mai mic impact general. În această variantă monumentul va rămâne conservat, cu excepția părții neacoperite care se va degrada în timp dacă nu va fi restaurat. Aceasta este varianta ideală în cazul în care autoritățile competente, monumentul fiind în proprietatea Litoral SA – societate aflată în faliment, nu vor lua cu celeritate măsuri de reabilitare și de punere în valoare a monumentului.

Cel de-al doilea mod de conservare a monumentului, prin care acesta va fi total vizibil este prin panta de tranziție, dar acesta va fi afectat în timp, în mod natural de procesele de eroziune și sedimentare, iar profilul plajei nu ar fi unul uniform.

Advertisement
usr

În ceea ce privește cel de-al treilea concept care, deși presupune o construcție solidă și stabilă prin protecția marginilor prin piatră, beton și panouri metalice, implică, ca și în cazul celei de-a doua soluții, același impact crescut asupra proiectării, execuției și mediului, dar mai ales prin includerea altor materiale decât nisip.

 

 

 

 

 

Advertisement
usr

 

 

 

 

 

Advertisement
usr

 

“Specialiștilor din Ministerul de Cultură le-am pus la dispoziție cele trei concepte urmând să ne fie comunicat un punct de vedere cu obiecțiunile sau nelămuririle și apoi i-am invitat să participe la o dezbatere transparentă organizată de A.B.A.D.L. cu scopul de a clarifica situația expusă. Având în vedere că antreprenorul nostru a pus pe masă trei variante viabile de conservare a monumentului, trebuie acum să știm și ce are de gând Ministerul pentru viitorul acestei pasarele, când și dacă se dorește reabilitarea ei. Decizia finală le va aparține, însă noi vom fi aici pentru a le da cele mai bune soluții tehnice pentru ca Pasarela să fie încorporată, în mod natural, în profilul plajei constănțene.”, a mai precizat directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions