Costel Aurelian Dumitrașcu, viceprimarul orașului Năvodari, propune, în ședința Consiliului Local de joi, 27 mai a.c., un proiect de hotărâre privind completarea HCL nr. 179/27.04.2017 privind derularea proiectului “Reconstrucția ecologică”.
Este vorba despre o inițiativă prin care administrația orașului Năvodari pune la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari terenul în vederea amenajării de spații verzi pentru petrecerea timpului liber și nu cum, greșit, s-a înțeles… pe vertical ori pe terase sau pe acoperișul cădirilor.
Download (PDF, 91KB)
De altfel, viceprimarul Dumitrașcu are și un mesaj clar pentru consilierii USR din CL Năvodari. Potrivit vicelui, aceștia nu au înțeles intenția autorității locale privind construirea de noi spații verzi publice, de care să se bucure toți locuitorii. În schimb, “useriștii din Năvodari continuă aceeași politică a orbecăielii și retoricii contra, fără a veni vreodată cu vreun proiect sau propunere concretă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor“.
Iată mesajul complet:
“Useriștii din Năvodari continuă aceeași politică a orbecăielii și retoricii contra, fără a veni vreodată cu vreun proiect sau propunere concretă pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Vedem aceeași politică și la nivel central, iar această atitudine a răsturnat încrederea românilor în Guvernul din care ei fac parte.
Revenind la spațiile verzi din Năvodari. Prin proiectul propus nu fac altceva decât să mă asigur că, sub o formă sau alta, la Năvodari se vor construi noi spații verzi, dar mai ales spații verzi publice, de care să se bucure toți năvodărenii.
Investitorii au obligația de a amenaja pe terenurile lor spații verzi, iar potrivit legislației, o pot face inclusiv prin amenajarea lor pe terase sau pe verticală. Nu o spun eu ci legea.
Atunci, de ce să nu creăm oportunitatea legală pentru ca acești dezvoltatori imobiliari să poată construi, pe banii lor, parcuri publice în oraș? Îi întreb pe cei de la USR, cum le este mai bine, spații verzi pe care să le vadă cu binoclul pe vârful clădirilor sau spații verzi în oraș, accesibile cetățenilor?
Bineînțeles că nu aștept un răspuns de la un partid care nu știe altceva decât să plângă. Le reamintesc însă că încă este valabil sprijinul meu în cazul în care vor dori vreodată să înainteze vreun proiect pe ordinea de zi și că niciodată nu voi bloca inițiative benefice pentru Năvodari!”
Pentru “Ordinea.ro”, viceprimarul Dumitrașcu a completat următoarele:
“Ați remarcat că este vorba despre un proiect din anul 2017 la care venim cu o completare. Administrația pune la dispoziția dezvoltatorilor imobiliari terenul și aceștia se obligă, prin acest acord, să facă investiția respectând toate elementele legale, pentru ca toți năvodărenii să poată beneficia de spații verzi, de zone de petrecere a timpului liber. Noi avem toate soluțiile, investitorii își aduc aportul la dezvoltarea orașului în care își desfășoară activitatea. Sper și îmi doresc ca votul de mâine, din ședința CL, să fie unul în beneficiul locuitorilor orașului Năvodari, să înțeleagă și useriștii importanța acestui proiect.”
Poziția USR Năvodari
USR Năvodari a solicitat publicarea unui punct de vedere referitor la susținerile viceprimarului Costel Dumitrașcu. Organizația politică își exprimă îndoiala că proiectul de completare a HCL 179/2017 ar fi legal, arătând că inițiativa viceprimarului subreglementează o hotărâre a Consiliului Județean, respectiv HCJ 152/2013. Deși această hotărâre județeană obligă investitorii să înființeze spații verzi în limita a 30% din terenul afectat investiției, inițiativa lui Dumitrașcu i-ar scuti pe dezvoltatori de această obligație – potrivit USR. ”Pentru că proiectul dumneavoastră de acum le dă ocazia clară să nu mai planteze niciun fir de iarbă lângă blocuri. Pe ideea că vor planta altundeva.” – își motivează USR-iștii punctul de vedere.
Pe de altă parte, USR afirmă că spațiile verzi lipsesc cu desăvârșire în Mamaia Nord (așadar vorbim de o situație care există deja și care a fost generată de cauze anterioare). Cel mai probabil, situația a fost determinată exact de ceea ce spune Dumitrașcu: de HCJ-ul evocat în discuție și mai ales de legea care le permite investitorilor să înființeze spațiile verzi pe acoperișuri, iar nu la sol. Cumva, limitele HCJ-ului sunt recunoscute chiar de USR-iști, care precizează în punctul lor de vedere că au o inițiativă de modificare a hotărârii județene. Dacă hotărârea era clară, nu mai trebuia modificată. Ei spun că aleșii județeni ai partidului au luat inițiativa de a introduce în acest HCJ obligarea investitorilor de a înființa spații verzi la sol, pe 20% din lotul de teren destinat proiectului imobiliar. Or de vreme ce această obligație nu există în prezent, imputațiile aduse viceprimarului ar trebui privite cu rezerve, în contextul în care acesta afirmă că scopul său pragmatic și adaptat cadrului normativ actual este ca orașul să beneficieze de spații verzi, în sensul ca acestea să fie coborâte de pe acoperișurile private în locurile publice accesibile tuturor. Întregul punct de vedere al USR Năvodari poate fi citit
AICI.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta