Viceprimarul Constanței Florin Cocargeanu a explicat pe Facebook de ce crește prețul gigacaloriei și de ce toată creșterea este subvenționată din bugetul local.
„Prețul energiei termice este compus din 3 elemente:
- prețul de producție (stabilit de ANRE)
- prețul de transport prin țevi (care sunt complet ineficiente și prin care pierdem 38 GCal pentru fiecare 100 care ies din CET)
- prețul de distribuție (rețea prin care pierdem, iar 15 GCal pentru fiecare 100 trecute pe aici)
Ineficiența rețelelor de transport și de distribuție este cauzată de lipsa acută de investiții din ultimii zeci de ani. Nu este vina constănțenilor pentru acest lucru, motiv pentru care am insistat ca scumpirea să fie acoperită din bugetul local prin subvenție. Practic, prețul la consumator rămâne neschimbat. În acest moment, avem proiecte pe rol (finanțate din fonduri europene) prin care înlocuim țevile, iar pierderile vor fi minimizate în următorii 3 ani. Pe măsură ce pierderile scad, prețul gigacaloriei se va normaliza.
Un alt factor important este situația debranșărilor de la sistemul centralizat. În 2019 și în 2020, rețeaua a pierdut 6.000 de abonați și au rămas doar aproximativ 45.000 în întregul municipiu. Astfel, costurile de operare a rețelei sunt suportate de un număr mai mic de consumatori, fapt ce a dus la o altă creștere a prețurilor.
Având în vedere aceste elemente, prețul real al gigacaloriei a crescut. Pur și simplu atât costă producția și livrarea către consumatorul final (cu tot cu acoperirea pierderilor de pe drum). Dar, având în vedere factorii mai sus menționați, ne așteptăm ca țevile să fie înlocuite cu unele eficiente, iar prețul gazelor să se normalizeze, ceea ce va duce la o scădere treptată a prețului real al gigacaloriei.“, spune Florin Cocargeanu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta