Ediție cu totul specială la ”Întâlnirea fiilor satului Castelu”. 100 de artiști, unii din ei veniți din Republica Moldova, din Turcia și Bulgaria, au urcat pe scena de la sala de sport din localitate. Vedeți în videoclipul de mai jos câteva momente importante susținute de ansamblurile folclorice din cele trei țări.
Delegația din Republica Moldova a fost formată din primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, din consilieri locali și din artiștii faimosului ansamblu folcloric al localității moldovene, Buciumul. Băcioi este o suburbie a municipiului Chișinău, cu o populație de aproximativ 12.000 de persoane. La începutul anului centenar, Consiliul Local Băcioi a adoptat o declarație de unire cu România. La un moment dat, primarul Șalarie a intrat în polemică, pe tema unirii, cu președintele țării sale, Igor Dodon, sugerând ipocrizia liniei politice pro-moscovite a acestuia în condițiile în care copiii președintelui învață la școli românești. În luna mai 2018, primarul unionist de la Băcioi a inițiat demersuri de înfrățire cu localitatea Castelu, după ce a aflat din presă că, la rândul ei, aceasta a adoptat, în ședință solemnă a Consiliului Local, o declarație de unire cu Republica Moldova. Inițiativa a fost aprobată de consiliile celor două localități.
Delegația din Turcia a reprezentat comuna Subașî. Aceasta a fost condusă de viceprimarul Bulent Karasu, alături de consilieri locali și de un valoros ansamblu folcloric. De asemenea, din Bulgaria a participat o delegație a comunei Kubrat și două ansambluri folclorice.
Advertisement
Pentru oaspeții săi, administrația din Castelu a pregătit plachete omagiale și medalii.
”Sigur, o să spuneți: domnu’ primar, noi avem probleme, avem cheltuieli, iar dumneavoastră faceți distracție. Nu. Trebuie unitate. Unitatea e cea care ne va duce mai departe. Ceea ce înseamnă că noi și Republica Moldova, vreau cât sunt eu și sper că vom fi un singur popor, adică România” – a spus, pe scenă, primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel.
”Ne dorim ca granița dintre Moldova și România să dispară și sper ca acest lucru se va întâmpla cât mai repede” – a spus la manifestare viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan.
”Să dispară hotarul dintre Republica Moldova și România, să devenim o țară mai mare, pe o poziție cât mai bună în Uniunea Europeană, pentru că avem același grai, îl simțim, îl vorbim, aceleași obiceiuri, aceleași tradiții, aceleași valori” – a spus primarul de la Băcioi, Vitalie Șalari.
În videoclipul de mai jos puteți vedea câteva imagini de la acest moment simbolic.
Advertisement
Programul artistic al festivalului Întâlnirea Fiilor Satului Castelu a fost următorul:
În videoclipul de mai jos puteți vedea câteva momente cu totul speciale din evoluția artistului Aurel Moldoveanu, care este un prieten al administrației locale din Castelu.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.