Published
3 ani agoon
Consorțiul româno-bulgar selectat de Primăria Constanța în vederea reabilitării bulevardului Alexandru Lăpușneanu a început lucrarea, zilele trecute, cu demolarea trotuarelor de pe ambele părți ale străzii. Până acum, au fost distruse vechile trotuare dintre Păpădie (sensul giratoriu de la hotel Oxford) și City Park Mall. Trotuarele de la Mall, de la cafeneaua Filicori și de la hotelul Zodiac au rămas deocamdată intacte. Însă, în ansamblu, circulația pietonală este afectată pe ambele părți ale străzii. Pietonii sunt obligați să se deplaseze printre hârtoape, praf (și în curând noroi), utilaje de construcții și balize de semnalizare. Cei mai mulți dintre ei se deplasează pe partea carosabilă a străzii, incluzând aici și mămicile cu bebeluși în brațe sau în cărucioare.
Nu exagerăm cu nimic afirmând că această filozofie de lucrări este fundamental greșită și trădează disprețul administrației față de locuitori. O administrație locală cât de cât responsabilă ar fi impus constructorului să reabiliteze cele două trotuare pe rând, astfel încât pietonii să poată circula pe un trotuar în timp ce se lucrează la trotuarul de pe cealaltă parte a străzii. De asemenea, s-ar fi impus realizarea obiectivului pe tronsoane, în așa fel încât disconfortul să poată fi suportat mai ușor de cetățeni pe timpul celor 28 de luni în care trebuie finalizat proiectul. Sunt chestiuni, simple, de bun-simț.
Cu toate acestea, Primăria Constanța nu a exprimat până acum nicio preocupare pentru astfel de detalii. Prin urmare, este posibil ca asocierea româno-bulgară să demoleze toate trotuarele, în lungime de 11,2 kilometri, înainte să monteze vreo dală nouă. Dacă nu se va dovedi capabil să prevină o astfel de porcărie, primarul Vergil Chițac va băga orașul într-o situație extrem de neplăcută. Și nu ne referim doar la disconfortul total și inutil creat pietonilor. Mai este în plus un aspect care n-ar trebui neglijat. Ne referim la scumpirea tot mai vizibilă a materialelor de construcții, care joacă un rol esențial în inflația din ultima perioadă. Potrivit unor experți consultați în luna iunie 2021 de Ziarul Financiar (vezi AICI), față de anul 2020 pavajul s-a scumpit cu 25%, sistemele de cofrare cu 45%, iar structurile metalice cu 100%. Analiza celor de la Ziarul Financiar se referă la construcția de case. În alt articol (vezi AICI), aceeași publicație semnala că ”scumpirea puternică a materialelor de construcții de la o lună la alta sau chiar de la o zi la alta pune în pericol finalizarea investițiilor în infrastructură… Sunt materiale care au crescut cu 80%, altele cu 300%…”.
Această evoluție de pe piața materialelor de construcții ar trebui să-i impună primarului Chițac o conduită preventivă. Iar cea mai bună prevenție la acest moment ar fi ca firmele angajate de Chițac să decoperteze trotuarele vechi pe tronsoane, în măsura în care pot să înainteze cu reabilitarea. Altfel, există un risc real să ne trezim cu tot bulevardul jupuit, iar după jupuire consorțiul româno-bulgar să descopere că nu ajung banii pentru materialele de reabilitare care se scumpesc, după cum spun specialiștii, chiar și de la o zi la alta.
Departe de noi să facem vreun proces de intenție constructorilor. Însă presa locală constănțeană a prezentat câteva detalii importante despre conduita trecută a companiei Hidro Salt, cea care efectuează lucrările de pe Lăpușneanu în parteneriat cu Trace Group Hold PLC Bulgaria. În primul rând, Hidro Salt a dat bir cu fugiții din contractul încheiat cu Primăria Constanța pentru reabilitarea Liceului Sportiv. În mod normal, pentru această situație, compania nici nu mai trebuia primită în licitația proiectului Lăpușneanu, după cum s-au exprimat mai multe voci în spațiul public. Însă administrația arogantului Chițac nu a ținut cont de acest detaliu. În al doilea rând, aceeași companie a cerut suplimentarea valorii unor contracte în alte colțuri din țară. În aceste cazuri, jurnaliștii au suspectat că Hidro Salt a câștigat licitațiile la prețuri sub valoarea reală, obținând mai apoi majorări semnificative.
Opinăm că nici prețul ofertat pentru Lăpușneanu nu este suficient pentru realizarea lucrărilor. Informația este plauzibilă raportat la faptul că studiul de fezabilitate făcut în epoca Făgădău a plecat de la niște prețuri care nu s-au păstrat, ci, dimpotrivă, acum au luat-o razna. Cel mai probabil, și la Constanța se va ajunge la majorări, însă banii în plus vor fi suportați de la bugetul local. Asta, dacă vor fi bani și mai ales un acord politic în acest sens, pentru că primarul nu poate decide de unul singur!
Dat fiind acest context, decopertarea trotuarelor lungi de 11,2 kilometri într-o singură etapă este o treabă riscantă. Ca să nu mai vorbim de bătaia de joc la adresa pietonilor, care a început și de care Chițac și ai lui nu se rușinează deloc.
Reabilitarea bulevardului Lăpușneanu, între Gara CFR și Satul de Vacanță, este un proiect extrem de controversat inițiat de fostul primar Decebal Făgădău. Proiectul este finanțat din fonduri europene pentru promovarea mobilității urbane. Bulevardul va avea trotuare mai mari, piste de bicicletă și benzi dedicate transportului în comun. Circulația auto se va restrânge la două benzi pe sens, iar cele 1.300 de locuri de parcare vor fi desființate. Nici magazinele de pe Lăpușneanu nu vor mai avea locuri de parcare. Proiectul nu include niciun pasaj auto, subteran sau suprateran, pentru decongestionarea vreunei intersecții. Practic, circulația auto se va efectua în condiții mai proaste decât în prezent, iar problema parcărilor, care a scos deja un oraș întreg din minți, se va adânci și mai mult. În schimb, vor fi încurajate: mersul pe jos, cu autobuzul, bicicleta și trotineta.
În campania electorală, Asociația Constanța Altfel (fondată de Chițac) a deplâns distrugerea locurilor de parcare de pe Lăpușneanu, iar actualul primar a beneficiat de voturile contestatarilor. Cu toate acestea, după ce a devenit primar, Chițac și-a însușit proiectul, făcându-și un titlu de glorie din implementarea sa. În primăvara acestui an, Primăria a lansat un clip de prezentare a inițiativei, inscripționat cu haștagul #Constantacumine utilizat de Chițac în campania sa electorală. Clipul se încheie cu îndemnul ”Aveți încredere!”.
Cât respect are, în realitate, administrația Chițac pentru pietoni puteți vedea în clipul de mai jos, realizat de redacția Ordinea.Ro:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.