Video
VIDEO. Abuzul de la Agigea. De ce nu funcționează Consiliul Local
Published
3 ani agoon
Îndată după alegerile locale din 2020, Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul reales cu doar 31 de voturi în plus față de principalul contracandidat, Gabriel Ciobanu, a oferit un interviu unei publicații locale, constănțene. Primarul din Agigea s-a arătat atunci optimist cu privire la modul în care avea să funcționeze Consiliul Local. ”Va funcționa foarte bine” – declara acesta fără a-și putea ascunde un zâmbet malefic. ”Vom construi o majoritate pentru Agigea, nu pentru Ciobanu” – a continuat realesul. În același interviu, Cîrjaliu trăda un mod de gândire de-a dreptul perciculos, anume că – dacă și-ar pune mintea – ar putea desființa SRL-ul Primăriei, găsind că fie nu s-a făcut ceva în regulă, fie că lipsește ceva. Desigur, Maricel poza în salvatorul Agigeaserv Util SRL, acuzând fără dovezi, într-un stil verde conspiraționist, că Ciobanu și-ar dori desființarea. Nu ne propunem să combatem teoriile reptiliene ale primarului din Agigea, însă reținem modul de gândire, anume că primarul ar putea desființa structuri publice, dacă și-ar pune mintea. Iar dovezile indică faptul că Maricel și-a pus mintea cu forul deliberativ local, dizolvând de facto Consiliul Local, pe regula unor pași simpli.
În primul rând, contrar siguranței afișate de Maricel în interviul acordat după alegerile locale, la Agigea nu s-a constituit o majoritate în Consiul Local pentru el, ci tocmai pentru contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR. În luna noiembrie 2020, 8 consilieri locali au votat ca Gabriel Ciobanu să fie viceprimar. Alți 6, prezenți fizic la ședință, l-au votat pe PSD-istul Dan Chiru, alias Danchi, iar un al șaptelea, care a lipsit motivat de la ședință, a votat tot pentru Danchi, prin videocall. Rezultatul a fost de 8 voturi pentru Ciobanu și 7 voturi pentru Chiru. În aceeași ședință, au fost votate și comisiile de specialitate ale Consiliului Local, în număr de 3, care s-au constituit în aceeași ședință, cu procese verbale separate semnate de toți membrii, inclusiv cei de la PSD.
O înregistrare audio ajunsă în posesia Ordinea.Ro demonstrează cum regimul Cîrjaliu a încercat să falsifice acest rezultat. Înregistrarea se coroborează cu declarațiile consilierului local Daniel Niță, cel care a fost ales președinte de ședință și avea ca atare obligația să semneze procesul verbal al ședinței Consiliului Local din luna noiembrie 2020. Acesta declară că a fost sunat de jurista care ocupa funcția de seceretar general al comunei, pentru a i se aduce la cunoștință că procesul verbal a fost redactat. Niță a solicitat să primească documentul pe whatsapp, însă secretara a refuzat să dea curs acestei cereri. Ca urmare, președintele CL s-a prezentat la Primăriei, în biroul secretarei. Înregistrarea audio probează faptul că, la câteva momente, în același birou a intrat și primarul reales din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, care a încercat să-l intimideze pe președintele CL, spunându-i că a făcut plângere penală la Parchet și că va ieși rău de tot.
Documentul pe care secretara refuzase să-l trimită prin whatsapp falsifica grosolan rezultatul votului. În acesta se afirma că nu a fost ales viceprimarul localității, fiind un rezultat de egalitate, de 7 la 7 voturi. De asemenea, în document era descris momentul în care unul din consilierii locali din Agigea a făcut o greșeală pe buletinul de vot, a ieșit din cabină și a cerut ca buletinul să fie anulat și să primească un buletin nou. Buletinul de vot greșit a fost anulat de secretarul general, care l-a și păstrat la mapa sa, iar consilierul local a primit un nou buletin de vot, a votat, a împăturit buletinul și l-a introdus în urnă. În procesul verbal se afirma că secretara, din pricina emoțiilor și a presiunii unui consilier local, ar fi permis întreaga situație, deși – opinează ea direct în ciorna procesului verbal – consilierul în cauză și-ar fi exprimat deja votul (pe buletinul greșit, care nu a fost introdus în urna cu voturi). Se deduce faptul că, după ședință, secretara s-a dus la ea în birou, a răsturnat încă o dată urna cu voturi secrete, iar mai apoi, comparând elementele grafice, a îndepărtat un vot din cele exprimate în favoarea lui Gabriel Ciobanu. Aceasta i-a explicat verbal președintelui Niță, după cum reiese din înregistrarea audio, că scrisurile semănau între ele. Însă președintele a cerut să se consemneze în procesul verbal ce s-a întâmplat în ședința de Consiliu pe care a prezidat-o, nu în biroul secretarei, după terminarea ședinței. Secretara a precizat că nu va face nicio modificare, iar președintele a refuzat să semneze și a părăsit biroul.
Ulterior, secretara a modificat procesul verbal. În noua versiune, se consemna rezultatul corect al votului, așa cum s-a consumat acest proces de alegeri în ședința de Consiliu Local, respectiv 8 voturi pentru Gabriel Ciobanu și 7 voturi pentru Dan Chiru. Când a ajuns la Primărie pentru a semna documentul, Daniel Niță a aflat că secretarul general își dăduse demisia. Însă procesul verbal era pregătit pentru semnare. După cum am arătat mai sus, rezultatul votului era consemnat corect. Ca urmare, Daniel Niță a semnat. Ulterior, însă, un nou secretar a refuzat să emită hotărârile votate în noimebrie 2020, pe motiv că în procesul verbal semnat de Niță se menționa, printre rânduri, că hotărârile n-au fost supuse la vot și că rezultatul n-ar fi fost anunțat de președintele de ședință. Că mențiunile erau false avea să se probeze la votul procesului verbal, din ședința următoare, când consilierii, inclusiv cei de la PSD, au votat să se consemneze realitatea, anume că rezultatul votului fusese anunțat de fapt de președintele de ședință.
În ciuda acestei îndreptări, hotărârile votate n-au fost redactate niciodată și ca atare nu au intrat în circuitul administrativ. Mai mult decât atât, acțiunea inițiată de Gabriel Ciobanu în sesnul obligării secretarului general al comunei Agigea de a emite hotărârile votate a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța. Gabriel Ciobanu afirmă că instanța a fost indusă în eroare, însă acesta își afirmă convingerea că situația va fi corectată în recurs. Consiliul Local Agigea nu a mai fost convocat de primar din luna ianuarie 2021. Administrația locală funcționează fără buget aprobat.
În clipul atașat sunt integrate crâmpeie din primele declarații date de Maricel Cîrjaliu după alegeri, fragmente de înregistrarea audio și declarațiile consilierilor locali Gabriel Ciobanu și Daniel Niță.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.