În data de 20 martie, anul 43 î.Hr., în orașul Sulmo (astăzi Sulmona), s-a născut poetul Publius Ovidius Naso.
În toamna anului 8 d.Hr., a fost exilat pe țărmul îndepărtat al Pontului Euxin de împăratul Augustus. Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară și nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”). Motivele exilului sunt până astăzi învăluite de mister, cu atât mai mult cu cât Ovidiu avea poruncă de a nu comenta decizia lui Augustus. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.
La ora actuală, singurul oraș din lume ce îi poartă numele este Ovidiu. Astăzi, locuitorii orașului Ovidiu îl comemorează pe poetul Ovidius.
”Astăzi, 20 martie, noi, ovidienii, comemorăm omul, poetul și arta celui al cărui nume îl purtăm – OVIDIU ( Publius Ovidius Naso ), fiind singurul oraș din lume ce poartă numele poetului latin. Cu această ocazie, am pregătit împreună cu elevii din orașul nostru o serie de manifestări cultural-artistice, ce se desfășoară la ansamblul statuar din parcul ,,Poet Ovidiu”, la Centrul Cultural ,,Elena Roizen”, Școala Gimnazială Nr.2 “Poet Ovidiu” și Liceul Tehnologic “Ion Podaru”.
Advertisement
Transmitem un gând bun din partea tuturor ovidienilor, către cetățenii din orașul Sulmona (Italia), locul unde Ovidius s-a născut, cu care suntem înfrățiți, dar și constănțenilor, frați cu locuitorii Sulmonei din anul 1968 .
Să ne ajute Bunul Dumnezeu să trăim în pace și înțelegere!”, a precizat George Scupra, primarul orașului Ovidiu.
Mai jos puteți urmări un videoclip în care elevii cursului de Artă Teatrală din cadrul Centrului Cultural ”Elena Roizen” din orașul Ovidiu i-au adus un omagiu poetului Ovidius:
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!