Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că activitatea sa parlamentară din acest an a fost una foarte bună, iar rezultatele s-au văzut, pentru că inițiativele pe care le-a depus sunt în mare parte idei preluate de la cetățeni și sunt foarte bune.
„De exemplu, o lege foarte nouă și care este pentru prima dată în România este cea a gestionării deșeurilor provenite din construcții și demolări, pe care am inițiat-o împreună cu colegi de ai mei din USR. La acest proiect sunt inițiator principal.“, a punctat parlamentarul.
El spune că este necesară stabilirea unui cadru pentru îmbunătățirea administrării deșeurilor provenite din construcții și demolări, pentru o mai bună reciclare a acestora și pentru stimularea reutilizării componentelor de construcție.
Prezenta propunere legislativă urmărește: crearea de politici locale, reguli și proceduri pentru a asigura un management eficient al DCD-urilor; creșterea circularității sectorului construcțiilor și reducerea impactului asupra mediului; reducerea deșeurilor de construcții și demolări abandonate ilegal; identificarea soluțiilor inovatoare de integrare a deșeurilor rezultate din construcția drumurilor, demontarea și demolarea clădirilor în alte materiale de construcții; promovarea demolării selective pentru a permite îndepărtarea și manipularea în siguranță a substanțelor periculoase și pentru a facilita reutilizarea și reciclarea de înaltă calitate; adaptarea standardelor și normativelor existente sau crearea unora noi, pentru a permite utilizarea materiilor prime secundare rezultate din reciclarea deșeurilor de construcții și demolări ca atare sau în crearea de noi materiale de construcții. Gestionarea adecvată a deșeurilor și a materialelor reciclate provenite din construcții și demolări are beneficii majore în ceea ce privește sustenabilitatea și calitatea vieții, dar şi pentru industria construcțiilor și industria de reciclare, spune Negoi.
Advertisement
Un alt proiect la care senatorul constănțean a lucrat în acest an, împreună cu deputata Cristina Prună, este Legea 123 care face referire la prosumatori.
„Orice persoană din România poate să își producă energie electrică, de la soare, în curtea proprie, fără să mai fie nevoie să consume din rețeaua națională. În doi ani de zile, atunci când un prosumator aruncă energie electrică în rețea, după această perioadă se face un calcul cantitativ. Am făcut o formulă de calcul în așa fel încât, la sfârșitul celor doi ani de zile, dacă prosumatorul are balanță pozitivă, adică dacă are de primit energie electrică înapoi de la distribuitorul de energie, acela să îi plătească acea cantitate de energie în bani.“, a spus Negoi.
Senatorul a mai spus că împreună cu Anca Dragu, fost președinte al Senatului a inițiat un proiect pentru îmbunătățirea legii pentru persoanele cu dizabilități și au prevăzut că, pentru locurile de joacă, să existe o proporție de echipamente care fie disponibile persoanelor cu dizabilități.
O altă inițiativă parlamentară este legată de Constanța și vizează introducerea Barului Orient din Mamaia în lista monumentelor istorice.
Mai multe detalii despre inițiativele senatorului Remus Negoi puteți urmări aici: