Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

(video) Constanța va avea Acvariu cu două tuneluri. Peștele lună este “vedeta” anunțată de directorul Bîlbă

Published

on

Planuri mari la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța! Instituția subordonată Consiliului Județean Constanța pregătește un proiect ambițios, cu privire la construirea unui nou acvariu în curtea CMSN. Acvariul actual funcționează într-o clădire de pe faleză, ridicată în 1910 cu scopul inițial de servi drept anexă Cazinoului din Constanța. Din cauza normelor de securitate impuse de ISU, acvariul actual nu poate primi un număr mai mare de 60 de vizitatori pe serie. În acest context, a apărut necesitatea construirii unui acvariu modern, aliniat tendințelor în materie din Europa. Tema de proiectare a fost agreată de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care a dat undă verde proiectului. 

Ce se urmărește, ne spune directorul CMSN, Dr. Adrian Bîlbă. Acesta vorbește despre o clădire modernă, una care va avea două tuneluri și care va adăposti, spre încântarea vizitatorilor, pești din Marea Neagră, dar și pești oceanici; de asemena, vor fi și pești de apă dulce, din zona Amazonului. Vom avea rechini și vom admira peștele lună. În noul acvariu, va exista o zonă în care se va permite contactul direct cu speciile care sunt adaptate unei astfel de interacțiuni. 

“Anul acesta, gândurile bune vin pentru Acvariu. Într-adevăr, o clădire din anul 1910 – cea de vizavi de Cazino – a fost anexă a acestuia, apoi o clădire independentă, cu rol de alimentație publică. A fost și un muzeu de arheologie. Din anul 1958 a fost acvariu. Nu a crescut, în ultimii ani ca și număr de vizitatori, dar nici nu ne permitem vara să primim mai mulți. (…) Sunt 60 de locuri și ISU nu ne permite mai mulți vizitatori. De aceea, vrem un acvariu mai mare. Astfel, pe o amprentă nu de 1500, ci de 3500 de metri pătrați va însemna și o organizare modernă a vizitării. Va trebui să fie tunel, un lucru obligatoriu la acvariile de la nivel mondial și trebuie să facem și noi nu unul, ci două tuneluri; un tunel cu pești din Marea Neagră și un altul cu oceanic, cu rechini, cu pește lună, cu specii oceanice obligatorii într-un acvariu. Acest acvariu modern va însemna folosire de geam acrilic, va însemna folosite de tehnologii moderne de filtrare și recondiționare a apei, în condițiile în care folosim apă de la Marea Neagră, pe care o condiționăm cu sare și apă din foraj propriu. În felul acesta, costurile vor fi mici”, a declarat doctorul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Totodată, Bîlbă precizează că proiectul a fost aprobat de președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, care a dispus să se realizeze nota conceptuală și un studiu tehnic. 

“Mi-a zis: mergi mai departe. Deja lucrăm alături de reprezentanții Direcției Generale de Proiecte de la Consiliul Județean, în faza în care facem partea tehnică, un fel de studiu de fezabilitate și nota conceptuală, urmărind să achiziționăm proiectarea și execuția în anii următori. Important e să găsim finanțarea, undeva 5-6-8 milioane de euro – vom vedea ce spune proiectantul. E ușor de găsit sursă europeană pentru astfel de proiect fiindcă e genul de investiție care se mulează pe mai multe direcții”, a explicat doctorul Bîlbă.

Despre tot ceea ce presupune acest proiect, găsiți în interviul acordat pe această temă de directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, doctorul Adrian Bălbă.

Advertisement
usr

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions