Începând de vineri, 15 mai, România iese din starea de urgență și va trece la STARE DE ALERTĂ, o variantă de relaxare a interdicțiilor din ultima perioadă dar cu păstrarea anumitor restricții în scopul ținerii sub control a epidemiei de coronavirus.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern că în cadrul acesteia va fi discutat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în acest proiect sunt trecute măsurile care au fost prezentate populaţiei la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, premierul a atenţionat că Avocatul Poporului a sesizat CCR şi privind reglementările care afectează starea de alertă. El urmează să fie depus în Parlament.
Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, o parte din măsuri:
- obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă
- restaurantele, barurile, terasele rămân închise
- se deschid locatiile pentru îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice
- se vor oficia slujbe in aer liber
- firmele cu peste 50 de angajati trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.
- valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
Noile reguli aplicabile din 15 mai, toate aferente stării de alertă, într-o declarație video în direct de la Palatul Victoria a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă.
11 mai- Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern#IonelDanca #PalatulVictoria
Publicată de Guvernul României pe Luni, 11 mai 2020
NOTĂ! Legea nu intră acum în vigoare, a fost trimisă Parlamentului spre dezbatere și vot și poate suferi modificări în Legislativ. Legea va intra în vigoare după adoptarea ei în Parlament și apariția în Monitorul Oficial.
Mesajul premierului Orban
Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că autorităţile trebuie să aibă instrumentele pentru a putea lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi în cadrul stării de alertă.
“În cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări care a fost depusă de Avocatul Poporului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de Covid-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele trei luni pentru că practic lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte multă marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm, să înaintăm acest proiect de lege”, a explicat premierul.
Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență.
„CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență și de a avea la dispoziție toate instrumentele pentru a-i feri pe români de riscul îmbolnăvirii. Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență care a fost instituitp de președinte. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus Orban, cu referire la decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută prin care amenzile majorate au fost declarate neconstituționale.
El a precizat că a fost aleasă varianta proiectului de lege pentru a se asigura că Guvernul va avea la dispoziție instrumentele necesare.
„Decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplină legitimitate pentru a putea menține restricții absolut necesare am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a mai spus Orban.