Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

(VIDEO) Cum vede OMD Mamaia – Constanța dezvoltarea perlei litoralului românesc?

Published

on

mandila infotrip

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), în parteneriat cu patronatele din industrie, reunite sub umbrela Organizației de Management al Destinației – (OMD) Județul Constanța, organizează, în perioada 29.05 – 02.06.2024, Mega Infotripul sezonului 2024 pe Riviera Românească, eveniment care își propune să pună în valoare noutățile apărute pe litoral. În același timp, cei peste 300 de agenți de turism și jurnaliști din țară vor vizita hotelurile care s-au bucurat de investiții și modernizări în calitatea serviciilor.

În partea de nord a litoralului, a fost organizată o conferință de presă la care au participat, în calitate de co-organizatori: Asociația Națională a Agențiilor de Turism, OMD Județul Constanța, OMD Mamaia-Constanța, FPTR – Federația Patronatelor din Turismul Românesc, FIHR – Federația Industriei Hoteliere din România, FPIOR – Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, Organizația Patronală Mamaia Constanța, Patronat Marea Mamaia Constanța, Asociația Patronală Resto Constanța, OPTBR – Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța. Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au aflat principalele proiecte în curs de realizare, dar și cele viitoare, precum și calendarul de evenimente pentru sezonul 2024.

În cadrul conferinței a luat cuvântul și președinte OMD Mamaia – Constanța, George Măndilă, care a vorbit despre programul evenimentelor din acest sezon estival și despre viziunea de dezvoltare a stațiunii.

Măndilă a spus că Organizația pe care o conduce intenționează împreună cu OMD Județean, cu patronatele și Ministerul Turismului să dezvolte acest INFOTRP, iar acesta să devină o tradiție la deschiderea sezonului estival.

„În acest an am ales de la Mamaia la Mangalia, dar așteptăm ca și celelalte stațiuni să ni se alăture, încât să facem, de la Vama Veche și până la ieșirea din Năvodari, tot litoralul o singură destinație.“, a spus Măndilă.

Cu această ocazie, acesta a ales să vorbească despre instrumentele juridice pe care OMD Mamaia – Constanța, împreună cu Primăria Constanța încearcă să le pună în practică.

„Trebuie să discutăm despre PUZ-ul plajei din Mamaia, trebuie să discutăm despre Planul Urbanistic Zonal al stațiunii și trebuie să discutăm despre bulevardul Mamaia, componenta din stațiune.

Despre PUZ-ul plajei și înființarea unei păduri pe plajă

Se știe că referitor la Planul Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia, o firmă de arhitectură de la Cluj a câștigat un concurs internațional. Avem și o soluție câștigătoare, care ea s-a transformat într-un document de achiziție publică, deci devine obligatorie din acel moment. Ei bine, la acel PUZ se lucrează, iar soluția câștigătoare prevede un parc lung de 7,5 kilometri pe o lățime de 30-40 sau 50 de metri, iar momentul de față plaja are o lățime generoasă și permite așa ceva. Aceasta o să fie o premieră mondială. Să avem o stațiune turistică, la mare, pe plaje, un parc cu tot felul de dotări, va fi un brand al stațiunii Mamaia și de ce nu al României. Investiția pe plajă va fi a Ministerului Mediului prin ABADL.

Despre PUZ-ul stațiunii Mamaia

Referitor la acest subiect, și cu PUZ-ul de care v-am vorbit mai înainte, vor defini direcția în care va merge stațiunea în următorii 30 de ani. Este foarte important ce se va întâmpla pe plajă, pentru că este vorba despre o spațialitate a stațiunii. Acest PUZ al Mamaiei este achiziționat de municipalitate, se lucrează la el. Este o firmă din București, iar noi ca OMD dar și toți factorii suntem interesați să reglăm mai multe lucruri, fiindcă PUZ-ul vechi este din 2013 și este depășit. S-a discutat foarte mult cât s-a construit în stațiune. Ei bine, s-a construit pe baza PUZ-ului vechi. Trebuie să vedem cum vom face și cum vor arăta stațiile verzi proprietate ale municipalității, să ne intereseze foarte mult circulația și traficul din stațiune, pentru că, la cât s-a construit, aleile au devenit neîncăpătoare. Trebuie să ne intereseze hotelurile mici, care nu au capacitatea de cazare în plin sezon; trebuie să lămurim pentru totdeauna apartamente de locuit versus hoteluri și trebuie să mai discutăm despre un obiectiv strategic și anume: Mamaia 12 luni pe an pe anumite porțiuni. Trebuie să încurajăm investițiile de 4 și 5 stele, cu dotări specifice de iarnă.

Totodată, trebuie să regândim domeniul public pe porțiunile mari, trebuie să dăm alte funcțiuni acolo și trebuie să vedem ce anume permitem și ce anume interzicem. OMD-ul va propune lucruri, dar se va rezuma la Comisia Tehnică și la înțelepciunea Consiliului Local.

De ce să nu facem și o propunere, care nu privește neapărat PUZ-ul, privind amenajarea unei faleze pe lac. Cred că se impune o faleză din lemn pe care lumea să se plimbe.

De asemenea, ne va interesa ce se va întâmpla cu bulevardul Mamaia, de la Pescărie și până la ieșirea din UAT. În momentul de față s-a proiectat porțiunea de bulevard. Există două posibilități de finanțare, prin fonduri europene sau de la bugetul local. Patronatele din OMD au ales cam cum și-ar dori să fie făcută finanțată această lurare. Și anume de la bugetul local, fiind că este mai permisivă și ne poate ajuta să dezvoltăm stațiunea așa cum vedem noi. Noi propunem ca modernizarea bulevardului Mamaia să se facă pe tronsoane, adică să se înceapă după 15 octombrie și să se încheie nu mai târziu de 25 aprilie, pentru a putea reda circulației în întregime.

OMD-ul trebuie să propună și tipul de mobilier urban și de felul în care se face iluminatul pe bulevard, care este cartea de vizită a stațiunii.

În final, un lucru important va genera necazuri datorită amplorii lucrării. Arhitectul care a proiectat stațiunea Mamaia a spus că stațiunea este o imensă grădină. Din pricina asta este a proiectat un sistem de scurgere pluvială, pentru că datorită spațiilor verzi generoase apa se scurgea în pământ. Acum nu mai sunt. De aceea este foarte importat ca la această lucrare a bulevardului Mamaia să se rezolve și problema scurgerii pluviale, pentru că altfel, la orice ploaie, ne vom umple de bălți.“, a mai spus Măndilă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions