Published
4 ani agoon
Duminică, 6 septembrie a.c., s-a încheiat stagiunea în aer liber BEstSummerArt FEst Constanța 2020 (BE.SAFE), care a demarat în cursul lunii iulie. Spectacolul care s-a jucat în ultima seară a fost ”Caramitru-Mălăele, câte-n lună și în stele”, și a fost prezentat de către directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn. A fost un bun prilej pentru a-i solicita un interviu.
Reporter: Cu spectacolul din această seară se încheie stagiunea estivală în aer liber Be.safe 2020. Vă așteptați să iasă atât de bine?
Erwin Șimșensohn: Nu! (Râde) Sincer, nu! Rezultatele au depășit așteptările noastre. O stagiune care s-a întins pe o lună și jumătate, mai bine de o lună și jumătate și a cuprins peste 35 de evenimente: cu spectacole mari, concerte de operetă, concerte de muzică folclorică din toată țara. Multă lume a fost interesată de a crea acest eveniment și mi-am dat seama că și constănțenii sunt foarte dornici de asemenea evenimente, le era dor de evenimente culturale, pe de-o parte, am prins o pauză destul de lungă, și mai ales de evenimente culturale pe durata verii, pe perioada verii.
Totuși aici în Constanța a existat o lungă tradiție a stagiunilor estivale, stagiuni de bună calitate. Mă refer la teatre importante, din întreaga țară, care veneau în turneu și jucau nu doar la Constanța, ci pe tot litoralul. … Și, cumva, oamenii aveau un dor, o dorință de a se reveni la asemenea tradiție.
De asta spun că nu aveam așteptări. Nu știam la ce să ne așteptăm dar într-adevăr, rezultatele au fost remarcabile. Dacă în primele săptămâni nu s-a înghesuit lumea atât de tare, hai să spunem în prima, a doua săptămână, imediat deja din a treia săptămână din ce în ce mai multă lume a venit. A fost și momentul bucuriei redeschiderii acestui spațiu, a Teatrului de vară Soveja, un spațiu dedicat evenimentelor culturale, care nu mai fusese folosit de 10-12 ani. Cu întreaga echipă a Teatrului de Stat, cu directorul economic, cu un director tehnic foarte bun, cu o echipă de comunicare, cu toată lumea am pus umăr de la umăr și s-a reușit această performanță de a redeschide în două săptămâni și jumătate acest teatru de vară.
Reporter: Exact asta am vrut să vă întreb. Deci nu a mai fost folosit de 12 ani de zile? Ce a însemnat pentru dumneavoastră să redeschideți, să reamenajați acest teatru?
Erwin Șimșensohn: S-au găsit echipe care au curățat de vegetație toată zona pentru spectatori. Am schimbat scena în întregime, s-a curățat linoleumul vechi, s-au curățat/renovat cabinele pentru actori, toaletele de public, fațada a fost zugrăvită, pereții interiori ai Teatrului de vară au fost zugrăviți, deci practic o igienizare foarte, foarte bine pusă la punct.
Reporter: Deci s-a muncit foarte mult…
Erwin Șimșensohn: S-a muncit foarte mult, cu o echipă destul de mare, tot ceea ce v-am spus adineaori s-a făcut în mai puțin de 3 săptămâni. Efortul financiar nu a fost atât de mare pe cât s-ar putea crede. Practic noi nu am cerut nici un ban suplimentar la buget. Am făcut cu ceea ce aveam deja prins în bugetul teatrului.
Reporter: A fost o stagiune minunată. Aveți idee de când nu a mai fost organizat ceva similiar în Constanța?
Erwin Șimșensohn: Nu știu să vă spun exact când a fost ultima oară dar cumva, cercetând arhiva teatrului am dat peste un program foarte, foarte interesant, un program al lunii iunie 1982 și mi-a plăcut foarte mult. Era un program extraordinar de bogat, cu spectacole în fiecare zi a lunii iunie, la Teatrul de vară Soveja, la Teatrul de vară Mamaia, la sala Teatrului Fantasio, la sala Teatrului Dramatic, la Teatrul de vară Eforie Nord, la Teatrul de vară din Costinești, la Mangalia și la Techirghiol.
Deci e un program… ăla este un document care dacă cineva spune: dom’le nu se poate așa ceva, le arăt ce se făcea acum 40 de ani. Pe de altă parte, pot să vă spun că venind cu o ofertă culturală de foarte bună calitate, ridicând puțin nivelul cultural al evenimenelor pe care le oferim cred că putem să jucăm, să spunem, un rol important pe piața aceasta a evenimentelor culturale. Vrem ca Teatrul de Stat Constanța să devină o instituție de prestigiu în întreaga țară, SĂ REDEVINĂ. A fost și cred că merită să redevină o instituție de mare prestigiu dar avem nevoie bineînțeles de mult sprijin din partea autorităților, pe care Slavă Domnului, până acum l-am avut din plin.
Planuri de viitor… după cum vă spuneam, îmi doresc din suflet să producem în continuare spectacole de bună calitate, dar pentru mine, cred că ar trebui să fie o prioritate a mea, personală, a teatrului de stat Constanța, a Primăriei, a Consiliului județean, a orașului obiectivul de a construi o sală de spectacole, REALĂ. Cred că este singurul mare oraș din țară care nu are o sală importantă de spectacole. E nevoie de voință politică, pentru că doar cu ambițiile managerilor culturali… nu e suficient.
****
Pe data de 2 septembrie 2019, Erwin Șimșensohn a devenit director general cu acte-n regulă al Teatrului de Stat Constanța, la nici 38 de ani. Este născut în orașul Piatra Neamț, unde și-a finalizat studiile liceale, la Colegiul Național Petru Rareș. A urmat apoi studiile UNATC I.L. Caragiale din București, specializarea Regie Teatru dar și Academia de Studii Economice din Capitală.
În anul 2002, pe vremea când era încă student la UNATC (a absolvit Universitatea de Artă Teatrală în anul 2003) a regizat spectacolul ”Francesca a fost răpită”, de Dario Fo, care s-a jucat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
Spectacolele regizate de el se joacă în mai multe teatre din țară.
În intervalul 2013-2014 a fost regizor artistic la Teatrul Evreiesc de Stat, iar în 2015 a regizat spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian pentru Teatru Național din Târgu Mureș. În același an a regizat spectacolele ”Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanovic, care s-a jucat la Teatrul ”Fane Tardini” Galați, dar și „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, jucat la Teatrul ”Maria Filotti” Brăila.
În 2016 a regizat spectacolului „Aniversarea” de Jeroen van den Berg pentru Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, spectacolului „Memoria apei” de Shelagh Stephenson la Teatru Național București, precum și spectacolul „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, care s-a jucat la Teatrul Excelsior din Capitală.
A regizat și un serial de televiziune, respectiv “Un pas înainte”, sezonul 1 – MediaPro, Bucureşti.
În noiembrie 2017, la doar 36 de ani, Erwin Şimşensohn a preluat pentru un an de zile atribuţiile de secretar de stat în Ministerul Culturii, în cabinetul Dacian Cioloș.
Este căsătorit și are două fetițe.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!