Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

VIDEO Făgădău îi îndeamnă pe constănţeni să meargă pe jos! Cum explică edilul resistematizarea traficului din Constanţa

Published

on

Resistematizarea traficului rutier pe bulevardele 1 Mai, 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu, dar şi în zona centrală a orașului, a stârnit numeroase comentarii în spațiul online. Mulți dintre internauți au semnalat faptul că din dorința de a face bine, Primăria Constanţa riscă să facă mai mult rău. Într-un material postat pe facebook, intitulat „resistematizarea marilor bulevarde, prin Programul Operațional Regional: piste pentru biciclete, benzi dedicate transportului public și modernizarea traseelor pietonale!“, primarul Decebal Făgădău a explicat care e viziunea administrației locale în privința celor trei bulevarde, dar şi de ce a luat decizia modernizării acestora.

„Infrastructura noastră naște incidente în trafic. Avem pietoni care ne spun că nu au pe unde să meargă pentru că mașina stă pe trotuar, bicicliști care reclamă că mașinile se opresc pe banda dedicată lor și, de asemenea, avem conducători auto care spun că pietonii și bicicliștii au un comportament imprevizibil; Vorbim astăzi despre un proiect ce va schimba radical modul în care se circulă în municipiul Constanța, un proiect care pleacă de la intersecția municipiului Constanța cu Agigea și Cumpăna și merge până la intrarea în stațiunea Mamaia; Am împărțit în două această coloană vertebrală a orașului și avem partea de Sud, bulevardul 1 Mai-Mangaliei, și partea de Nord, bulevardul ‪1 Decembrie, plecând din zona Gării, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, precum și joncțiunea bulevardelor Aurel Vlaicu-Mamaia-Alexandru Lăpușneanu, practic intrarea în stațiunea Mamaia; În toată această zonă vom avea benzi dedicate transportului în comun, spațiu urban de calitate, pistă dedicată bicicliștilor și partea pietonală, în respect față de pietoni; Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți constănțeni să meargă pe jos, să meargă cu bicicleta, să folosească mijlocul de transport în comun și abia ultima opțiune să fie transportul individual, acela cu mașina; Așa se întâmplă în toate marile orașe, așa se întâmplă în orașele civilizate către care noi aspirăm“, se arată în mesajul postat de Făgădău.

Cu alte cuvinte, aşa cum notam într-un articol anterior, „Făgădău are boală pe şoferi…“, edilul Constanţei chiar îşi doreşte transformarea oraşului într-unul preponderent pietonal şi îi îndeamnă pe cetăţeni să meargă mai mult pe jos, să meargă cu bicicleta ori să folosească mijlocul de transport în comun. Planul primarului nu pare să se pupe cu ceea ce îşi doresc cetăţenii. Unul dintre constănţeni a scris la articolul „Făgădău vrea să taie piste de bicicliști și benzi de autobuze pe bulevardele Lăpușneanu, 1 Decembrie și 1 Mai“ de pe Ordinea.ro că primarul Făgădău trăieşte într-o realitate paralela. „Dispar locuri de parcare şi nu faceţi altele. Transportul în comun din Constanța e patetic, nu poate prelua toată populația cum vreţi voi. Faceţi piste pentru biciclişti pentru că vi se pare că sună bine. Aveţi pretenţia ca oamenii să pedaleze kilometrii întregi până la muncă, unde să ajungă obosiţi şi transpirati. Veţi face şi duşuri la fiecare loc de muncă? Sau vor puţi a transpiraţie tot programul de lucru?“, a punctat cetăţeanul. Acelaşi internaut a mai scris: „Unde au să mai parcheze maşinile personale/de serviciu cei ce locuiesc pe aceste bulevarde?“

Advertisement
usr

Zona centrală va deveni pietonală!?

Într-o altă postare, „Fonduri europene pentru strada Ștefan cel Mare!“ primarul Constanţei le explică cetăţenilor proiectul privind resistematizarea traficului şi din zona centrală, care va deveni preponderent pietonală.

„Zona centrală va fi regândită din punct de vedere al traficului; A fost aprobat un proiect pe care constănțenii îl așteaptă demult. Știu foarte bine ce este pe strada Ștefan cel Mare dar vreau să fac apel la răbdarea și înțelegerea constănțenilor. În momentul în care aplici pentru fonduri europene semnezi o declarație pe proprie răspundere că nu vei utiliza fonduri exact pentru obiectul pentru care soliciți fonduri; Am venit și am făcut totuși curățenie pe strada Ștefan cel Mare și vom continua să facem asta. Am pus mobilier urban arătând în cadrul proiectului că nu îl vom irosi, ci îl vom utiliza în alte zone din oraș. Ceea ce vedeți că se întâmplă astăzi pe strada Ștefan cel Mare are caracter de provizorat; Proiectul nu vizează doar strada Ștefan cel Mare ci cuprinde acest areal central al municipiului Constanța, o extindere a zonei pietonale născută de peninsulă; În ședința extraordinară am aprobat și continuarea proiectului din zona peninsulară. Avem un număr important de străzi ce vor intra într-un program de reabilitare și, dacă vreți, de schimbare radicală a percepției pe care o au atât locuitorii, cât și cei care vizitează această zonă centrală a Constanței; Prin aceste proiecte, toată zona de la Cazino până la Piața Griviței va fi o zonă preponderent pietonală cu accente de parcare dedicate zonelor comerciale și rezidenților, dar, în mod evident, ne dorim ca în această zonă să încurajăm transportul public, să încurajăm mobilitatea individuală; Avem un plan pentru a sistematiza această circulație și dacă vă imaginați relația de la Cumpăna până la intrarea în stațiunea Mamaia și confluența cu această zonă centrală, veți vedea că se desenează un sistem articulat și care are logică din punct de vedere al circulației auto, dar în respect față de pietoni și față de ceilalți participanți la trafic; Toate aceste schimbări fac parte dintr-un plan bine pus la punct, care vine să stabilească o corelare a circulației între bulevardul Ferdinand, care va avea sens unic, cu excepția transportului public, strada Traian și Drumul Portului“, a notat primarul.

În condiţiile în care Constanţa suferă la capitolul părcări, este interesant de văzut cum va rezolva Primăria această problemă în zona centrală a oraşului, unde îşi au serviciul mii de constănţeni.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions