Exclusiv
VIDEO. Fenomenul prostituției pe axa Caracal – Constanța. Vulnerabilități din justiție
Published
5 ani agoon
Povestea zguduitoare de la Caracal are, fără îndoială, legături cu fenomenul prostituției și proxenetismului. Elemente în acest sens au fost prezentate deja în spațiul public. O româncă din Italia a declarat pentru Realitatea TV, în urmă cu două zile, că Gheorghe Dincă, asasinul Alexandrei Măceșanu, s-ar fi ocupat, cu ani buni înainte, de proxenetism în Italia, fiind membru într-o rețea condusă de un constănțean, pe nume Mihai. Rețeaua acționa în orașul italian Bari, traficând și exploatând sexual tinere, inclusiv minore, aduse din România.
Informația lansată de Realitatea TV ne-a motivat să colectăm cele mai relevante informații din surse publice cu privire la fenomenul prostituției din cele două locuri. În mod cert, Caracalul și Constanța sunt puncte importante pe harta infracționalității de acest tip. Se întâmplă așa, deoarece justiția din cele două zone este plină de indolenți, de persoane nepregătite profesional sau chiar de persoane vândute mafiei.
2012: 30 de eleve minore, traficate sexual la Caracal
Începem cu zona Caracal. Demența cu acest tip care a sechestrat două fete, le-a agresta, le-a violat și spune că le-a ucis, nu a apărut din neant. Zona e îmbibată de infracționalitate sexuală. În anul 2012, așa cum s-a relatat în presă, la Caracal s-a deschis un prim mare dosar de proxenetism. Vorbim aici de o anchetă în care s-a stabilit că o grupare infracțională, din care făcea parte și un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, de 43 de ani, a racolat 30 de eleve minore din Caracal în vederea practicării prostituției. Ce căuta un proxenet într-o instituție a statului? Minorele au fost șantajate și obligate să se prostitueze, după ce au fost filmate întreținând raporturi sexuale dezinteresate. Sub amenințarea că aceste filmări vor fi făcute publice sau trimise părinților, elevele au acceptat să se prostitueze în beneficiul financiar al grupării infracționale. De multe ori, copilele erau luate de la școală, din timpul orelor, și duse să facă sex pe bani. Dacă în cazul Alexandrei Măceșanu, autoritățile au reușit să descopere făptașul după 19 ore, în cazul celor 30 de minore situația a fost descoperită abia după un an de zile. Una dintre elevele exploatate de proxeneți a declarat procurorilor că a întreținut 500 de raporturi sexuale plătite în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2012.
2014: Mafioți eliberați de o justiție bolnavă continuă exploatarea sexuală a minorelor
Doi ani mai târziu, în 2014, a irumpt un scandal de proxenetism și mai amplu la Caracal. Procurorii DIICOT au audiat 100 de persoane. 46 din ele au fost aduse cu mascații, în baza unor mandate de aducere. Vorbim în acest caz de o rețea constituită în 2013, care a încasat 30.000 de euro, traficând și exploatând sexual 14 fete, din care 9 erau minore. Rețeaua infracțională era compusă din 6 bărbați și o femeie. Doi dintre proxeneți au fost arestați preventiv și în 2012, pentru infracțiuni similare. Nu știm dacă nu cumva tocmai în dosarul la care ne-am referit mai sus. Eliberarea lor din arest nu a fost niciodată explicată public de magistrații din Olt. Dar, opinăm că această conduită trădează complicități ale justiției locale cu mafia, așa cum se întâmplă în multe locuri din țară, în absența unui mecanism real de control și de tragere la răspundere a magistraților care iau astfel de decizii nesănătoase.
Finul unui deputat de Olt, beneficiar de sex cu minore
Trebuie să notăm că jurnaliștii de la Adevărul, relatând acest caz, au consemnat (vezi aici) că unul din beneficiarii de sex cu minore este finul unui deputat de Olt. Finul demnitarului fusese la viața lui șef al cancelariei prefectului de Olt, dar și șef al Inspectoratului de Stat pentru Persoane cu Handicap Olt. Ce căuta un astfel de personaj într-o instituție a statului?
În clipul de mai jos, vedeți momentul în care au fost aduși la audieri infractorii, victimele și clienții care au beneficiat de servicii sexuale din partea unor minore obligate să se prostitueze.
2017: ”Peștoaica” Maria din Caracal, extrădată în Italia
În 2017, o ”peștoaică” din Caracal a fost reținută în localitate, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile judiciare din Italia. Maria Pătru, cum se numea aceasta, era acuzată că exploatase în ”cizmă” zeci de fete din România, aduse pentru prostituție începând cu anul 2013. Femeia a fost arestată preventiv în vederea extrădării. Nu există date dacă autoritățile judiciare române au extins cercetările pentru a găsi complicii din Caracal care o ajutaseră la racolarea fetelor. Poate că unul din ei era chiar Gheorghe Dincă. N-avem de unde să știm, dar tocmai din acest motiv indolența organelor este intolerabilă.
2019: Rețea de proxenetism și cămătărie din care făcea parte și un polițist din Caracal
În aprilie 2019, o altă rețea, formată tot din 7 persoane, a fost descoperită activând în Caracal și în comunele învecinate. Polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate și procurorii de la DIICOT au făcut 32 de percheziții domiciliare și au condus 100 de persoane la audieri. Dosarul viza fapte comise începând cu anul 2014. Vorbim aici de trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal, amenințare, șantaj, proxenetism și cămătărie. Printre cei vizați în anchetă se află și un polițist de la Serviciul Rutier din Caracal. Ce căuta proxenetul îmbrăcat în haina statului? După cinci ani de activitate, rețeaua a fost destructurată, în contextul în care fetele traficate au ajuns pe piața prostituției din Occident.
Justiția de familie de la Constanța
În celălalt capăt la țării, la Constanța, fenomenul prostituției și proxenetismului este la fel de agresiv, chiar dacă, până acum, nu s-a ivit încă un scelerat să răpească și să ucidă minore, ca să atragă atenția. De asemenea, avem vulnerabilități extrem de grave la nivelul justiției locale, similare cu ce se mai întâmplă doar pe raza curților de apel de la Craiova și Galați. De ani mulți, justiția locală constănțeană s-a transformat într-o castă formată din soți, soții și rude. La Constanța se dau soluții bizare în dosare de judecată sau de urmărire penală, care nu pot fi înțelese decât în ideea unor înțelegeri netransparente între judecători, procurori, avocați, experți și executori judecătorești, unii din ei stând la mese, în locuri publice. E ceva putred aici. Sunt cunoscute situațiile, destructurate de DNA, în care doi judecători locali, cu funcții de conducere, vindeau hotărâri pe șpagă. Există și situații la fel de cunoscute, în care niște procurori locali s-au căznit să închidă dosarele unor infractori, în ciuda faptului că judecătorii de cameră preliminară au infirmat soluțiile de clasare, chiar și de câte trei ori la rând.
De partea infractorilor
Am scris în Ordinea.Ro despre faptul că un procuror de ședință a pledat într-o ședință publică de judecată în favoarea unui infractor dovedit de către DNA, în alte dosare, care a înfundat și pușcăria. Păi e un semn de întrebare, mare de tot, cum de făptașul, cu sute de milioane de euro făcute din retrocedări, a ajuns să beneficieze de asemenea servicii de la un parchet inferior. E după avere? Sau ce? Din păcate, opinia publică rămâne cu întrebările, în timp ce actorii acestor povești terifiante se reinventează ca apărători ai independenței justiției, cerând în mod răspicat desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Dacă-i întrebi, spun că le pasă de independența justiției; în realitate îi interesează doar să nu răspundă niciodată, pentru nimic în lume, în calitate de magistrați.
Un polițist a falsificat o semnătură ca să închidă un dosar penal
Am mai scris aici, în Ordinea.Ro, despre un polițist care a semnat în fals, în numele unei victime bătute cu sălbăticie, că aceasta renunță la plângerea penală împotriva agresorilor săi. Vorbim de un fals demonstrat prin raport de expertiză grafologică, însă, cu toate acestea, s-au găsit procurori și judecători care să mușamalizeze răspunderea penală a polițistului. Răspunderea e un cuvânt interzis în marea familie a justiției constănțene, formată la propriu din soți, soții și rubedenii, situație pe care o poate verifica oricine din declarațiile de afini.
La 112, polițiștii constănțeni cer probe pentru o tentativă de viol
În sfârșit, chiar în zilele în care opinia publică din România era devastată de indolența polițiștilor de la Caracal, Ordinea.Ro a relatat mărturia unor persoane că polițiștii de la Constanța, sesizați prin 112 să intervină la o tentativă de viol, cereau dovezi ca să se miște din birou.
E limpede că vorbim de un climat de indolență, nepotisme și complicități, oarecum similar pe axa Caracal – Constanța. La umbra acestor comportamente, s-a dezvoltat și la noi o vastă infracționalitate sexuală, la fel ca în Oltenia.
Proxeneți constănțeni, ridicați sub presiunea Occidentului
În februarie 2018, DIICOT a destructurat o rețea formată din 10 persoane, care racolau fete din Constanța, Medgidia, Cernavodă și Năvodari și le exploatau sexual pe teritoriul României și Cehiei. Infractorii acționau din anul 2017. În dosar s-au efectuat 21 de percheziții, au fost ridicate patru autoturisme de lux și 6.000 de euro. Sursa: aici. În clipul atașat puteți vedea zeci de prostituate de stradă din Constanța. Un material Constanta.Ro din anul 2018:
Pe 31 ianuarie 2019, a fost destructurată o rețea care se ocupa de trafic de droguri aduse din Olanda și de înlesnirea practicării prostituției în sudul Franței (la Cannes, Marseille și Nice), a unor tinere racolate din Constanța. În acest caz, vorbim de infractori mai elevați, care administrau un site specializat. Clienții își alegeau fetele de pe acest site și achitau prestațiile sexuale prin transferul banilor în România. Aceeași grupare a expediat printr-o firmă de curierat 500 de grame de cocaină vrac din Olanda. Marfa a fost preluată din București de un membru al grupării, care a fost reținut la bariera de la Fetești, în cadrul unui moment operativ organizat de polițiștii de crimă organizată. Drogurile urmau să fie porționate și ambalate într-un apartament din Mamaia Nord, în vederea desfacerii lor în cluburile de pe litoral și la festivalurile de muzică electronică. Din cadrul rețelei făcea parte și o femeie care lucrase, cu mai mulți ani în urmă, la o televiziune locală din Constanța. Vezi sursa informației aici.
Cernavodă, un fel de Caracal sexual al județului Constanța
Pe 11 aprilie 2019, un bărbat de 40 de ani, din Cernavodă, abia eliberat din închisoare, unde ispășise pentru fapte de proxenetism săvârșite în țară, a fost arestat în vederea extrădării în Italia. Autoritățile italiene îl acuzau că ar fi pus mai multe tinere racolate din Cernavodă să se prostitueze în localitatea Padova. Vezi sursa informației aici.
Pe 16 mai 2019, polițiștii de crimă organizată și procurorii DIICOT Constanța au destructurat o rețea de proxenetism formată din 10 persoane, care se ocupa cu racolarea și exploatarea sexuală a unor fete din Cernavodă. Acestea erau puse să se prostitueze în Constanța și Cluj. Șeful rețelei era un bărbat de 44 de ani, din Cernavodă. Polițiștii au confiscat un autoturism de lux, 38 de telefoane mobile și cartele SIM, trei tablete, un hard-disk, 1.700 de dolari și 7.500 de lei. Vezi sursa informației aici.
Trafic de minore la Ovidiu
Pe 19 iunie 2019, au fost ridicate 6 persoane care se ocupau cu trafic de minori și proxenetism în orașul Ovidiu. Anchetatorii au spus că proxeneții activau din anul 2017. La perchezițiile domiciliare, au fost identificate două minore, de 14 și 16 ani, care au fost exploatate sexual la stradă și în diverse locații închiriate. Polițiștii au ridicat două autoturisme de lux, sume de bani în lei și valută, precum și alte mijloace de probă. Vezi sursa informației aici.
Occidentul filtrează importul de prostituate din România
După cum se observă, în majoritatea cazurilor instrumentate în ultima vreme este vorba de rețele care desfășoară activități infracționale și în diverse state din Uniunea Europeană. În mare parte, acțiunile anti-proxenetism de la noi au legătură cu deciziile tot mai hotărâte ale statelor europene de a controla importul de prostituție din România.
Doi proxeneți constănțeni, condamnați în Spania la 108 ani de închisoare
Infractorii români au șocat pur și simplu apusul. Însă justiția occidentală a început să reacționeze foarte hotărât împotriva acestui flagel. Anul acesta, doi proxeneți români au fost condamnați la 108 ani de închisoare în Spania, conform publicației Ziarul de Iași. Cei doi, fiind frați, conduceau o rețea de prostituție în provincia Asturia. Zeci de tinere românce au fost traficate, bătute, violate și exploatate sexual de gruparea mafiotă care reușise să adune 1,5 milioane de euro.
Justiția spaniolă i-a condamnat pe capii rețelei la 55 de ani, respectiv 53 de ani de închisoare, pentru proxenetism, la o amendă de 500.000 de euro pentru spălare de bani și la plata de despăgubiri civile de 285.000 de euro pentru zece fete. La momentul arestării proxeneților, în anul 2018, o publicație din Vaslui relata că cei doi frați care conduceau rețeaua s-au născut și au copilărit la Bârlad, însă ulterior s-au mutat cu familia în Constanța. În articolul lor, jurnaliștii din Vaslui reluau o declarație dată de un apropiat al anchetei ziarului El Spaniol:
”În Constanta toți îi cunosc, îi respectă si le este teamă. Aruncă bani si lumea se apleacă să-i culeagă. Fac petreceri unde își arată puterea economică. Cum sunt atât de bogați, sunt mulți vecinii care încearcă să fie pe lângă ei. Așa fac rost de fete noi.”. Mai multe informații aici.
Rețele cunoscute și tolerate în România, destructurate în Vest
Alte rețele românești de prostituție au fost lichidate anul acesta în Elveția și Franța. În cazul din urmă, jurnaliștii de la Jurnalul, au relatat citând surse franceze următoarele:
”În urma interceptărilor telefonice și a filajelor, firul anchetei a dus în România. Autoritățile locale cunoșteau clanul respectiv, fără a fi reușit să-l anihileze. Colaborarea dintre polițiștii francezi și cei români, în cadrul unui grup de anchetă comun începând din 7 martie, a permis identificarea șefului și a membrilor rețelei, bărbați care trăiau în opulență și conduceau mașini de lux. Anchetele financiare întreprinse de Europol estimează că proxeneții au primit, pe parcursul câtorva luni, cel puțin 1 milion de euro din Franța. ‘În realitate, toți banii câștigați de fete erau trimiși în România. Ele nu aveau decât minimum pentru a trăi și erau, pur și simplu, reduse la sclavie. Ele se prostituau multe ore, în timp ce ei își construiau adevărate palate în România’, a declarat o sursă apropiată anchetei.”.
Ați citit bine, clanul de proxeneți era cunoscut poliției din România, care nu reușea să-l anihileze.
Pedepse cu suspendare pentru exploatarea sexuală a unor fete, timp de 19 ore pe zi
În timp ce Occidentul aplică pedepse exemplare pentru aceste infracțiuni, în România situația este de-a dreptul lejeră. Relevant în acest sens este articolul ”Sentință definitivă pentru proxeneții care obligau tinerele să facă sex 19 ore pe zi. Cum s-au îmbogățit de pe urma fetelor”, publicat pe 5 decembrie 2018 de Adevărul. Jurnaliștii relatau că liderul rețelei mafiote a primit 4 ani de închisoare cu executare, în vreme ce locotenenții săi au fost condamnați la câte doi ani și patru luni cu suspendare. Instanța a pus batista pe țambal, peste strădania DIICOT, care ceruse 30 de ani de închisoare pentru liderul grupării infracționale. Culmea, pe aria Curții de Apel unde s-a petrecut această justiție la vrăjeală, mulți procurori și judecători cer desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Oficial, aceștia se raliază unei teme politice prea bine cunoscute, însă e limpede că cei mai mulți urăsc de fapt ideea că cineva ar putea să-i tragă la răspundere pentru modul discreționar în care folosesc puterea statului.
O conduită de protejare a infractorilor are și Tribunalul Olt, unde ajung dosarele de la Caracal. Ieri, Adevărul a publicat o anchetă (vezi aici) despre cazul unei minore de 13 ani, racolată de un proxenet și obligată să întrețină raporturi sexuale cu mai multe persoane. Părinții elevei erau plecați la muncă în Anglia, iar ea se afla în grija bunicului. La un moment dat, unui client i s-a făcut milă de fată, a ascuns-o și l-a anunțat pe proxenet că aceasta ar fi reușit să fugă. Ulterior, acest bărbat milos a adăpostit-o pe minoră într-o altă locuință. Proxenetul a căutat-o pe fată la acasă la bunicul ei, care, înțelegând situația, și-a alertat feciorul în Anglia. Mai departe, tatăl minorei a alertat autoritățile la 112. Justiția din Olt a decis să-l judece în stare de libertate pe infractor. În cele din urmă, acesta a fost condamnat, pe fond, la 7 ani de închisoare, însă o parte din bărbații care au beneficiat de serviciile sexuale ale minorei nici măcar nu au fost trimiși în judecată. Indivizii sunt liberi ca pasărea cerului. În fața unor astfel de cazuri, e limpede că România are nevoie de o lege cu privire la răspunderea magistraților. Așa nu se mai poate.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.