USR a întocmit un „Ghidul practic, cu soluții de bun simț, privind drepturile persoanelor cu dizabilități”. Ghidul a fost prezentat în week-end și la Constanța în fața mai multor persoane cu dizabilități, dar și în fața parlamentarilor USR de Constanța, senatorul Remus Negoi și deputatul Stelian Ion, a vicepreședintelui municipiului Constanța Florin Cocargeanu și a vicepreședintelui Consiliului Județean Petre Enciu.
Proiectul „Ghidul practic, cu soluții de bun simț, privind drepturile persoanelor cu dizabilități” a plecate de realitatea vremurilor actuale, în care există o prăpastie foarte mare între persoanele normale și cele cu nevoi speciale. Ghidul include o definiție a dizabilității, o prezentare a legislației în vigoare şi a obligațiilor legale, precum şi soluții practice utile care pot fi implementate. Mai mult, pentru a ușura integrarea propunerilor de către administrațiile locale, ghidul conține inclusiv posibile surse de finanțare europeană care pot susține implementarea fiecăreia dintre soluțiile menționate. Soluțiile propuse în cadrul ghidului pot fi implementate de orice administrație locală din România, nu doar de cele ale USR.
„Se fac foarte multe diferențe și nu este corect, pentru o persoană cu dizabilități poate să facă foarte multe lucruri și se poate ridica la așteptările unei persoane valide. Majoritatea asociază o persoană cu dizabilități cu una care stă cu mâna întinsă la stat și primește. Și nu este așa, avem colegi care sunt antreprenori, care lucrează și care își aduc un aport importante la societate. Am făcut acest pentru aleșii noștri locali, care reprezintă o pârghie importantă pentru a reuși să implementăm ceea ce am lucrat noi 10 luni. Avem o lege nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și care nu se respectă. Instituțiile publice au obligația de a-și accesibiliza accesul pentru persoanele cu handicap. Asta pentru că o persoană imobilizată în scaun cu rotile nu poate ajunge la un etaj superior al unei instituții dacă nu are lift. Oricât ar vrea o persoană cu dizabilități să trăiască normal în România nu prea are cum, pentru că societatea nu prea te lasă. Noi ne dorim ca cei care pârghiile necesare să ne ajutați să implementăm niște soluții care sunt de bun simț. Aș vrea doar să vă gândiți că în țară există aproximativ 870.000 de persoane de persoane cu dizabilități“, a spus Claudia Gasparin, membru USR Craiova.
„Excesul de zel al polițiștilor constănțeni care săptămâna trecută au dispus ridicarea mașinii persoanelor cu dizabilități din parcarea destinată acestora, ne dă ocazia să discutăm despre eficiența procedurii actuale care certifică dreptul de utilizare pentru aceste locuri dedicate. Da, în prezent afișarea legitimației în loc vizibil reprezintă o obligație legală a utilizatorului. Dar oare persoanele cu dizabilități se simt confortabil cu asta? Oare toate persoanele cu dizabilități sunt dispuse să-și asume public dizabilitatea, ținând cont că sunt și dizabilități invizibile? Oare afișarea legitimației în loc vizibil nu vulnerabilizează și mai mult utilizatorul? Oare legitimația nu se poate împrumuta și altor șoferi neîndreptățiți? Această procedură trebuie schimbată, iar proiectul nostru de lege privind cumularea tuturor prestațiilor sociale într-o singură legitimație de tip card electronic cu care se cumpără fiecare facilitate, ar putea rezolva și astfel de situații. Concret, sistemul electronic de plată identifică utilizatorul pe baza cardului / legitimație electronică și îi aplică gratuitatea locului de parcare, fără intervenție umană, subiectivă. Din păcate, proiectul nostru de lege a primit aviz negativ de la ANDPD, fapt care conduce la reducerea șanselor de a găsi o majoritate care să-l susțină la vot. Noi ne angajăm să facem toate demersurile și negocierile politice posibile ca să păstrăm șansele de a fi adoptat.“, spun cei de la USR Constanța.