După ce Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a anunțat că va reabilita și consolida cinci imobile aflate în diverse stadii de degradare, primarul Vergil Chițac a abordat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și situația imobilelor vechi aflate în proprietatea unor persoane fizice. Subiectul a fost adus în discuție în condițiile în care multe din imobile, situate în centrul Constanței sau în zona Peninsulară, sunt extrem de degradate și incluse în primele trei clase de risc seismic. Întrebat cum vor putea cetățenii să-și reabiliteze măcar fațadele clădirilor, edilul Constanței a spus că se lucrează deja la un program pe termen lung și care prevede reconstrucția repararea fațadelor clădirilor, în special din zona centrală și din zona istorică a orașului.
„În acest caz avem două abordări. Una pecuniară și pe care trebuie să o aplic. E vorba de o hotărâre a Consiliului Local din 2016 și care prevede că în cazul imobilelor (clădiri și terenuri) neîntreținute se poate aplica un impozit suplimentar. E bună această hotărâre a CLM și am și aplicat-o. Poliția locală Constanța lucrează acum la inventarierea tuturor clădirilor din zona centrală și din zona Peninsulară care nu sunt îngrijite. Se va face o fișă pentru fiecare clădire, Poliția Locală și Disciplina în construcții fac calcule și în funcție de gradul de degradare se aplică o supra-impozitare cu 300, 4000 sau 500 la sută. Asta este o măsură prin care avertizăm populația să refacă fațadele clădirilor.
În același timp, lucrăm și la factorul stimulativ. Dacă oamenii au bani ori sunt dispuși să se împrumute pentru a-și repara fațadele clădirilor, atunci le vom spune că îi vom putea scuti de impozit pe clădire, iar dacă cetățenii nu au bani, lucrăm la o modalitate legală de a acorda un împrumut din fondul special al Primăriei, pentru a repara clădirile, după care să recuperăm banii de la ei, fără să le cerem dobândă. Vrem să îmbinăm cele două aspecte, punitiv și stimulativ.“, a declarat Chițac.
Primarul Constanței a spus că la planul de refacere a reabilitare a clădirilor, în special cele istorice, lucrează inclusiv consilierul local din partea USR Dumitru Caragheorghe, Direcția de Urbanism, SPIT. Asta pentru că oamenii trebuie să respecte și reguli urbanistice atunci când își repară clădirile. Vergil Chițac a afirmat că în maxim un an vaq fi demarat acest plan.
Amintim că, recent, Primăria Constanța a demarat o serie de discuții pentru identificarea celor mai bune instrumente și soluții în vederea reabilitări clădirilor istorice.