Stațiunea Eforie Sud este în plină schimbare. Primăria Eforie a accesat mai multe proiecte cu finanțare europeană care vor schimba aspectul acestei stațiuni cu tradiție. Unul dintre acestea vizează construirea Centrului de Excelență „Carmen Sylva“, care se dorește a fi un spațiu pentru servicii educaționale, culturale si recreative integrate. Centrul va fi amenajat pe locul fostului internat din Eforie Sud. Primarul Robert Șerban a declarat că în locul fostului internat va fi amenajat un spațiu ce va destinat dezvoltării posibilităților de petrecere a timpului liber, o bibliotecă media, două terenuri de squash, dar și o modalitate modernă prin care ne propunem reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile.
„La nivel social, se remarcă necesitatea creării unui punct de întâlnire și petrecere a timpului liber în zonă prin crearea de locuri de petrecere a timpului liber, precum și un cadru plantat propice pentru promenadă și relaxare. Crearea unor astfel de spații care să asigure tinerilor, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități spații de petrecere a timpului liber în condiții de siguranță, cât și amenajarea unor zone care să fie o priveliște relaxantă tuturor categoriilor de vârstă, va contribui la păstrarea și îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor. Ca urmare a acestor constatări, pentru a se crea condițiile adecvate activităților ce se vor desfășura în viitor, s-a propus construirea unui parc, ale cărui elemente de proiectare sa fie conform normelor europene in vigoare. Prin crearea CENTRULUI DE EXCELENȚĂ – CARMEN SYLVA – PENTRU SERVICII EDUCATIONALE, CULTURALE ȘI RECREATIVE INTEGRATE se propune reducerea excluziunii socio-spaţiale sau sociale a locuitorilor, mai ales a celor ce fac parte din grupurile vulnerabile, reducerea abandonului şcolar, dezvoltarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile. Tototdată se dorește îmbunătăţirea ofertei educaţionale prin realizarea in cadrul acestui centru o biblioteca media. Pentru petrecerea timpului liber se dorește amplasarea în incinta centrului a doua terenuri de squash. Funcțiunea predominanta va fi cultural-recreativa și va avea în componență spații educaționale, spatii recreative unde se pot practica diferite sporturi, spatii expoziționale, spatii pentru workshopuri sau brainstorming, spatii pentru petrecerea timpului liber si loisir. Ansamblul este completat cu spaţii de tranziţie între interior şi exterior, dimensionate corespunzător. Spațiile pentru destindere, oaze de linişte și relaxare în aer liber completează ansamblul, astfel încât acesta, situat într-o zonă de atracţie şi afluenţă, să devină un pol urban de calitate, cu rol polarizator de înalt interes cultural şi social…Obiectivul general al proiectului îl contituie creșterea calității vieții în zona vizata și accesibilizarea obiectivelor stațiunii, prin reabilitarea infrastructurii urbane, respectiv repararea și modernizarea unui număr de 8 străzi din Statiunea Eforie Nord.“, se arată nota de fundamentare a proiectului.
Valoarea totală a proiectului este de 23.256.411,69 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 19.670.841,44 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 3.008.481,62 lei.
Advertisement
Pentru realizarea proiectului un prim obiectiv vă fi desființarea corpului C1 cu suprafață construita de 652 mp și desfășurată 1304 mp, restul construcțiilor de la C2 la C11 de vor desființă prin grija beneficiarului în așa fel încât la începerea lucrărilor pentru înființarea CENTRUL DE EXCELENȚA – CARMEN SYLVA – PENTRU SERVICII EDUCAȚIONALE, CULTURALE ȘI RECREATIVE INTEGRATE terenul să fie liber de construcții. Clădirea Internatului este o construcțiie parter și etaj, cu o alcătuire structurala din zidărie portanta parțial combinata cu centuri alcătuite din profile metalice înglobate în zidărie. Execuția clădirii a fost realizata în baza unui proiect în perioada anilor 1920. Clădirea are forma literei U cu lungimea bazei de 35 m și lungimea celor doua corpuri laterale de cate 22.0 m. Scara de acces la etaj este amplasata în zona centrala a clădirii. Acoperișul clădirii este realizat pe structura de lemn, cu șarpantă sprijinita pe zidurile perimetrale exterioare și zidurile interioare ale etajului. Învelitoarea este realizata din placi de azbociment ondulat cu pante către exteriorul perimetral al clădirii. Excepție face zona din fațadă posterioara a corpului din dreapta unde este un fronton. Înălțimea libera a parterului este de 3.43 m în zona camerelor de locuit și de 4.30 m în zona fostei Sali de mese. Înălțimea libera a etajului este de 4.33 m.
Parterul este structurat astfel:
Hol intrare și Casa scării
Hol longitudinal central paralel cu fațadă principală situat de o parte și de alta a casei scărilor 3. Camera de cazare în stângă și îndreaptă casei scărilor și a holului
Hol central, paralel cu fațadă laterala dreapta cu camera de cazare de o parte și de a alta
Sala de mese situate în zona fațadei laterale dreapta cu acces din holul longitudinal central
Etajul este structural astfel:
Hol longitudinal central, paralel cu fațadă principala situate de o parte și de alta a casei scărilor
Camere de cazare în stangă și în dreapta casei scărilor și a holului
Hol central, paralele cu fațadă laterala dreapta, cu camera de cazare de o parte și de alta
Terase circulabile pe țoață lungimea fațadei principale și laterale dreapta .