Candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, nu concepe, mai în glumă, mai în serios, să nu ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Întrebat de Ordinea.ro, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Constanța, pe cine va susține Uniunea dacă el nu va intra în turul doi, liderul UDMR a declarat că el și candidatul PMP, Theodor Paleologu, se vor bate în runda finală pentru Cotroceni.
„Eu cred că vom intra, Paleologu și cu mine. Și, atunci, indiferent cine câștigă, Theodor sau eu, România va avea de câștigat. Ar fi un tur doi minunat între mine și Paleologu, cum nu a avut România de 30 de ani“, a spus Hunor.
Liderul UDMR, despre moțiunea de cenzură: „Nu trebuie puse poalele în cap“
În cadrul conferinței de presă, reședintelele UDMR a răspuns și la întrebarea legată de moțiunea de cenzură a Guvernului Dăncilă. Hunor spune că UDMR va vota pentru căderea Guvernului, însă problema este când se va depune moțiunea de cenzură.
„Așa cum am mai spus, vom vota moțiune, nu s-a schimbat nimic. Problema nu e cum vom vota noi. Problema e dacă va apărea moțiunea de cenzură. Oricum este o întârziere de trei săptămâni. Moțiunea a fost anunțată imediat după ce ALDE a ieșit de la guvernare și cred că trebuia depusă în prima zi a sesiunii parlamentare. A trecut trei săptămâni și nu știm când va fi depusă. Această întârziere nu va fi de bun augur. Era un moment prielnic la începutul sesiunii. În România se întâmplă un lucru grav la fiecare sesiune parlamentară, o boală cronică a parlamentarismului nostru, pentru oamenii se mută dintr-o parte în alta. Noi suntem ocoliți. Nici nu pleacă, nici nu vine nimeni. Cei care stau în zona gri, atunci când nu simt că pe partea opoziției nu există dorință, nu există determinare, atunci se vor muta înapoi spre putere, spre cei care sunt la guvernare. De aceea eu cred că s-au pierdut trei săptămâni“, spus Hunor.
El a afirmat că sunt două variante ale moțiunii, dar crede că trebuiau trei fraze, nu mai mult și nu trebuie să îți pui „poalele în cap“, mai ales că „e prima dată când există șansa să schimbi Guvernul“. Liderul UDMR a afirmat că partidul său nu este interesat să intre la guvernare dacă Guvernul Dăncilă va pica moțiunea de cenzură și nu a negociat ceva cu cei de la PNL.
„Trebuie rezolvată o situație, iar cei care inițiază această moțiune de cenzură își asumă și guvernare. Vrem să îi ajutăm să ajungă la guvernare, pentru că în acest moment România împrumută bani de pe piețele internaționale cu costuri uriașe, peste 4,3% dobândă. Celelalte țări reușesc să împrumute cu maxim 3%. Noi vrem să acoperim gaura din buget, de peste 9 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro) cu costuri uriașe. De aceea nu mai există o încredere în Guvern. Tor ce se împrumută se va plăti mai scump în anii care urmează. Până când această criză politică nu se rezolvă, nici această încredere nu se va întoarce. Acest Guvern și-a epuizat toate resursele cu care a intrat la guvernare“, a subliniat Hunor.
Președintele UDMR s-a aflat astăzi la Constanța, unde a discutat cu reprezentanții minorităților naționale din Dobrogea. Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul programului „Respekt pentru toți“, care are ca scop identificarea unor soluții viabile, comune, în vederea restabilirii încrederii și respectului reciproc, între majoritate și minoritate, între stat și cetățean. La finalul disuțiilor cu resprezentanții principalelor comunități etnice din Constanța, președintele UDMR a declarat că prin această vizită a onorat o invitație din partea colegului lor de la Constanța, deputatul Antal Istnan, și a Universității Ovidius din Constanța, cu care a discutat posibilitatea introduceii unui master pentru minoritățile din Dobrogea. Totodată, Kelemen Hunor, care a fost ministru al Culturii, a profitat de vizita făcută la Constanța și s-a întâlnit și cu managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu. După întâlnirea cu minoritățile, Hunor a afirmat că a vrut să le cunoască problemele, iar cele mai mari probleme se pare că le au tătarii, care nu au reprezentant în Parlament și, drept urmare nu mai face parte din Consiliul Minorităților. Kelemen Hunor crede că înainte ca această problemă să se rezolve la nivel legislativ, tătarii trebuie să-și rezolve problemele în interior.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta